به خطر افتادن منافع سودجویان با تشکیل کمیسیون فضای مجازی مجلس
یک کارشناس فضای مجازی گفت: فضای مجازی دیگر فضایی تکرشتهای نیست یعنی به فضایی میانرشتهای تبدیل شده است و بین همه رشتهها عمل میکند.
عبدالصمد هادی اصل در گفتگو با آنا، اظهار کرد: شرایطی که در چند ماه اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور به وجود آمده بر ضریب اهمیت فضای مجازی افزوده است. اگر در نظر بگیریم که آمریکا در چند ماه اخیر از خیلی از سازمانهای جهانی خارج شده است، متوجه میشویم که چرا آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم از طریق همین سازمانهای جهانی داشت بر کشورهای دیگر اعمال قدرت و سلطه میکرد ولی اکنون توانایی چنین سلطهای را از دست داده است.
وی افزود: دقیقاً چرا آمریکا از این سازمانها بیرون میرود؟ مگر اینها ابزار قدرت این کشور نبودند؟ به نظر میرسد این کشور ابزار جدیدی برای اعمال سلطه به دست آورده که نیاز به سازمانهای جهانی را کمتر میکند. این ابزار جدید همین بستر اینترنت، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی است. یعنی فصل جدید حکمرانی آمریکا بر دنیا از طریق فضای مجازی شروع شده است. لذا این کشور از سازمانهای جهانی خارج میشود و دیگر لازم نیست کمکهایی را که قبلاً به این سازمانها میکرد، ادامه دهد و همچنین اگر تا قبل از این نیازمند حفظ ظاهر بود، اکنون دیگر تحت هیچ قاعده و قانونی عمل نمیکند.
این کارشناس فضای مجازی بیان کرد: بنابراین دشمن درجه یک ایران فصل جدید حکمرانی خود بر دنیا را در بستر فضای مجازی تعریف کرده است. این موضوع به تنهایی برای نشان دادن اهمیت فضای مجازی کافی است. مقام معظم رهبری قبل از عید نوروز در بحث کرونا فرمودند: «قوت در فضای مجازی برای کشور حیاتی است.» در حال حاضر فضای مجازی دیگر فضایی تکرشتهای نیست یعنی به فضایی میانرشتهای تبدیل شده است و بین همه رشتهها عمل میکند.
هادی اصل عنوان کرد: در حوزه آموزش روزبهروز اهمیت فضای مجازی با توجه به شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مراکز آموزشی و دانشگاهی بیشتر میشود. در واقع به صورت عجیب و تصاعدی اهمیت فضای مجازی حتی نسبت به سال گذشته بیشتر شده است. فضایی این چنینی تمام شئون زندگی انسان را دربرگرفته میگیرد. اینکه در شرایط کنونی مجلس شورای اسلامی تنها با یک فراکسیون مسائل حوزه فضای مجازی را مورد بررسی قرار دهد، خلاف عقل است. اکنون باید فراکسیون فضای مجازی جای خود را به کمیسیون فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی بدهد و این کمیسیون به عنوان کمیسیونی محوری که وصلکننده تمام کمیسیونها در تمام حوزهها به یکدیگر است باید به فعالیت بپردازد.
وی خاطر نشان کرد: در حوزههای اجتماعی و فرهنگی چالشهای اصلی کجاست؟ فضای مجازی! در مورد کمیسیون صنایع و معادن و تجارت هم یکی از بسترهای جدیدی که در این حوزه تعریف شده، فضای مجازی است. حتی اعلام شده که برخی از پروتکلها و قوانین حوزه سایبری و فضای مجازی باید به تأیید کمیسیون صنعت برسد. بنابراین چرا نباید یک کمیسیون مستقل برای فضای مجازی در مجلس وجود داشته باشد؟
این کارشناس فضای مجازی ادامه داد: کمیسیون فضای مجازی مجلس شورای اسلامی تنها که برای امروز و فردا نیست. این کمیسیون برای چند نسل مردم کشور است، تصمیمگیریهای آن راهبردی، بلندمدت و اثرگذار است. نباید نسبت به تشکیل چنین کمیسیونی نگاهی حاشیهای یا کوتاهمدت داشت. اینکه شخصی اکنون وزیر است، وی کمی حاشیه دارد، نباید تقابلی بین مجلس و سایر نهادهای دولتی شکل دهد. باید توسعه زیرساختهای حیاتی برای کشور در نظر گرفته شود.
هادی اصل گفت: امری طبیعی است که وقتی کمیسیون فضای مجازی مجلس شکل گرفت و در آنجا تصمیمهای راهبردی اتخاذ شد، منافع عدهای هم به خطر بیفتد. ممکن است برخی از مدیران حفظ منافع سیاسی و اقتصادی خود را در شرایط کنونی ببینند و تغییر این وضعیت، موقعیت آنها را دچار خطر کند.
وی تأکید کرد: تنها جایی که قانون درست در مورد آن اعمال نمیشود و حاکمیت نمیتواند حکمرانیاش را اعمال کند، فضای مجازی است. یعنی تنها بستری است که اکنون حکومت نمیتواند در آن بستر حکمرانی خود را به خوبی انجام دهد، طبیعتاً عدهای از این فضای افسارگسیخته و بیقانون سود میبرند.