دستورالعمل واگذاری تلفن اینترنتی
دستورالعمل واگذاری خدمات تلفن اینترنتی به بخش خصوصی اعلام شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، طبق این دستورالعمل تعریف تلفن اینترنتی بدین شرح است: برقراری ارتباط تلفنی به صورت تلفن با تلفن( Phone-to-Phone)و یا با کامپیوتر با تلفن ( Phone-to-PC) از طریق شبکه عمومی اینترنت با ستفاده از روشهای سوئیچینگ بسته ای (Packet Switching) و بدون کاربرد خطوط تخصیص یافته و مجزا برای ارتباطات داده ای را تلفن اینترنتی می نامیم .
همچنین منظور از خدمات تلفن اینترنتی نیز ارائه خدمات برقراری تماس تلفن اینترنتی از مبدابه نقاط دور دست بصورت تماس داخل به داخل و یا داخل به خارج کشور است. موسسه نیز به هر شرکت یا سازمان که دارای ماهیت حقوقی بوده و دارای مجوز ارائه خدمات اینترنتی می باشد اطلاق میشود.
براساس این گزارش ضوابط مربوط به واگذاری خدمات اینترنتی به بخش خصوصی بدین شرح است:
1- ارائه این خدمات منوط به اخذ مجوز از شرکت مخابرات ایران خواهد بود .
2- کیفیت این خدمات بایستی مطابق حداقل استانداردها و ضوابط اعلام شده توسط وزارت پست و تلگراف و تلفن باشد .
3- موسسه ملزم به رعایت سقف تعرفه های مصوب شرکت مخابرات ایران می باشد .
4- موسسه به اقداماتی از قبیل تهیه چاپ و عرضه کارتهای پیش فروش (Prdpaid card) از طریق اینترنت و صفحاتWeb و روشهای دیگر پیش فروش خدمات مطابق قوانین و مقررات کشور بوده و پاسخگوی اقدامات خود می باشد .
5- مجوز صرفا' به موسساتی که دارای مجوز ارائه خدمات اطلاع رسانی و اینترنت ( رسا ) می باشند داده می شود .
6- در صورت عدم رعایت هر یک از بندهای این ضوابط مجوز صادره لغو خواهد شد .
7- رسیدگی به اختلافات موسسات با شرکت مخابرات ایران بر عهده وزارت پست و تلگراف و تلفن می باشد . مرجع حل اختلاف مشترکین و موسسه شرکت مخابرات ایران بوده و در صورت عدم حل اختلاف به مراجع قضائی ارجاع خواهد شد .
8- حداکثر تعداد خطوط تلفن ( آنالوگ و یا دیجیتال) مورد تقاضای هر موسسه باید متناسب با پهنای باند خط ارتباطی دیتای آن موسسه بوده و سقف آن توسط شرکت مخابرات ایران مشخص می گردد .
9- هزینه های دریافتی شرکت مخابرات ایران در قبال خدمات و مجوزهای ارائه شده به موسسه در زمینه تلفن اینترنتی مطابق تعرفه های مصوبه شرکت خواهد بود .
10- امور ارتباطات دیتا بعنوان نماینده شرکت مخابرات ایران مجری مفاد این ضوابط خواهد بود .
11- کلیه خطوط تلفنی آنالوگ و یا دیجیتال مانند (1E) بصورت یکطرفه به سمت موسسه خواهد بود .
12- ارائه خدمات عمومی ارتباط از خارج به داخل و همچنین ارتباط تلفنی راه دور و بین الملل از مسیرهای مستقل از اینترنت بصورت تخصیص یافته( Dedicated) از طریق سوئیچینگ مداری (Circuit Switch) و یا بصورت سوئیچینگ بسته ای ( Packet Switching ) مشمول قانون شبکه های مخابراتی بوده و تنها با کسب مجوز از شرکت مخابرات ایران انجام پذیر خواهد بود .
13- شرکتهای مخابرات استانها موظفند همکاریهای لازم را در واگذاری خطوط مورد تقاضای موسسه در قبال اخذ هزینه معمول کنند.
- ۸۵/۰۳/۱۰