مراحل فنی NGN تمام شده است
پروژهی انتقال صوت از طریق اینترنت با حدود 120 میلیون تومان هزینه از سال 81 در مرکز تحقیقات مخابرات آغاز شد و قرار بود با پیادهسازی آن در انتهای سال 83 امکان ارایهی خدمات صوتی از طریق اینترنت فراهم شود؛ اما این پروژه تاکنون تنها مراحل فنی خود را پشت سر گذاشته و بنا بر اظهارات مجری پروژهی شبکههای نسل آینده در مرکز تحقیقات، برای مشاهدهی خروجی طرح، باید منتظر بهرهبرداری شبکهی NGN باشیم.
به گزارش خبرنگار سرویس فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر سیدمصطفی صفوی - رییس پیشین پژوهشکدهی شبکه در مرکز تحقیقات مخابرات - در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در سال 83، با اشاره به این که در بحث VOICE / IP (انتقال صوت از طریق اینترنت) با یکی از شرکتهای خصوصی و کارشناسان دانشگاهی، پروژهای در مرکز تحقیقات آغاز شده است، گفته بود: پروژهی مذکور با حدود 120 میلیون تومان از دو سال پیش در مرکز آغاز شده و با پیادهسازی آن در انتهای سال جاری، امکان ارائهی خدمات صوتی از طریق اینترنت فراهم خواهد شد.
به گفتهی وی در دنیای مخابرات حجمی از ترافیک مکالمات صوتی از شبکهی اینترنت عبور میکند و پروژهی مذکور در راستای ایجاد گذرگاههای لازم شبکهی مخابرات و فراهم شدن زمینهی لازم جهت ارتباط تلفن به تلفن از طریق اینترنت تعریف شد و پروتکلهای مختلفی را مورد بررسی قرار داده است.
اما مهندس پیام گوران - مجری طرح NGN در مرکز تحقیقات مخابرات ایران - در گفتوگو با خبرنگار ایسنا دربارهی آخرین وضعیت این پروژه اظهار داشت: سرویس VOICE / IP به عنوان یکی از سرویسهایی که روی بستر NGN یا شبکههای نسل جدید قرار میگیرد که مراحل فنی خود را پشت سر گذاشته و برای مشاهدهی خروجی طرح باید منتظر بهرهبرداری شبکهی نسل آینده باشیم.
او ادامه داد: پروژهی VOICE / IP از پروژههایی است که قبل از مطرح شدن طرح NGN با رویکردی متفاوت در مرکز تحقیقات مخابرات ایران آغاز به کار کرد و تا مرحلهی فنی مناسبی پیش رفت؛ طبق سیاستگذاریهای پیشین خروجی این پروژه به دادن مجوزهای جداگانهای ختم میشد تا به عنوان سرویس مجزا به کاربران ارایه شود؛ اما با روی کارآمدن طرح NGN، تلفنIP به عنوان یکی از سرویسهای تحت NGN مطرح شده است.
گوران با تاکید بر یکپارچه بودن شبکهی نسل جدید و نیاز به مدیریت یکپارچه این شبکه اظهار داشت: منظور از مدیریت یکپارچه، مدیریتی است که سرویسها و شبکه را به گونهای مدیریت کند که برای ارایهی تمام سرویسها به مشتری دچار مشکل نشود که از کدام ارایه دهندهی سرویس خدمات دریافت کند و تمامی انواع سرویس به صورت هماهنگ و یکنواخت در اختیار کاربران قرار گیرد.
وی در پاسخ به این که پروژهی شبکهی نسل جدید به چه میزان در روند خصوصیسازی و تحقق اصل 44 مفید خواهد بود، گفت: NGN مفهومی است که قالب جدیدی را در مخابرات دنیا ایجاد خواهد کرد و باید این قالب فنآوری را پذیرفت که منظور از خصوصیسازی خرید تجهیزات و نصب آنها در مراکز مخابراتی نیست؛ NGN سرویس ارایه میدهد و خصوصیسازی زمانی اهمیت پیدا میکند که سرویس ارایه میشود.
او ادامه داد: شبکهی نسل آینده قابلیت دارد که سرویسها را از شبکه کاملا مجزا کند و مخابرات به عنوان صاحب تجهیزات امکانات ایجاد انواع سرویسها را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد؛ بدین صورت که صاحبان شبکه، واسطها و قابلیتهای برنامه نویسی را در اختیار تولیدکنندگان سرویس قرار میدهند تا آن شرکتها برنامههای کاربردی ایجاد سرویس خود را روی شبکه پیادهسازی کنند.
گوران در مورد سختافزار مورد نیاز برای استفاده از این سرویس نیز اظهار داشت: قصد نداریم مشترکان تجهیزات قبلی خود را عوض کنند، برای استفاده از تلفن IP دو راه وجود دارد؛ یکی تجهیز شدن از منازل است، به طوری که این مشترکان تلفن را یا از طریق رایانه داشته باشند یا گوشیهای IP تهیه کنند؛ اما راه انتخاب شده تغییر نیافتن دستگاههای تلفن منازل و تجهیز شدن مراکز سوییچ مخابراتی هر منطقه به IP است.
او افزود: در روش فنآوری مورد استفاده تجهیزات از خانه تا مرکز تغییری نخواهند کرد؛ از طرفی به دلیل منطقهیی بودن برق مصرفی این سرویس و با وجود این که تاکنون نیز برای UPS (تامین کنندهی برق خانگی) تدبیری اندیشیده نشده است، در صورت قطع برق، تلفن نخواهند داشت.
وی با اشاره به توان NGN در ایجاد اپراتورهای چندگانه افزود: در صورت صدور مجوز، حضور اپراتورهای چندگانه زیرساخت شبکه را از انحصار خارج میکند و این اپراتورهای چندگانه خصوصیات شبکهی زیرساخت ما را در پنج سالهی چهارم ایجاد میکنند.
گوران، رویکرد NGN را پایان مشکلات DSL دانست و خاطرنشان کرد: رویکرد شبکهی نسل جدید این است که دیگر لازم نیست PAPها برای ارایهی ADSL تجهیزات در مراکز مخابراتی قرار دهند؛ پیشبینی شده در برنامهی پنج سالهی چهارم برای چنین سرویسهای باند پهن نظیر اینترنت DSL، پخش ویدیویی و غیره ساختارهای اولیهی سرویس جداگانه توسط شرکتهای فراهم کنندهی سرویس ایجاد میشود.
او ادامه داد: با بهرهگیری از NGN تعداد PAPها گسترش پیدا خواهد کرد؛ مشکلات فضا و منبع تغذیه PAPها در رقابت سنگین با شرکت مخابرات استانی حل خواهد شد و سرویسها سریعتر به دست مردم میرسند.
- ۸۵/۰۶/۰۸