واکاوی سهم اپراتورها در ارسال پیامکهای تبلیغاتی
همانطور که از قبل نیز قابل پیشبینی بود، معضل پیامکهای تبلیغاتی همچنان در کشور حل نشده باقی مانده است. به همین جهت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) که وظیفه صیانت از حقوق کاربران ICT در کشور را نیز به عهده دارد، اقدامات متنوعی را برای مهار این معضل در دستور کار گذاشت. اگرچه این اقدامات برای کاربران نهایی به شکل مقطعی محسوس بود، اما حالا میزان ارسال پیامکهای تبلیغاتی آن هم از طریق شمارههای موبایل شخصی باز هم رو به رشد گذاشته است.
به گزارش آیتی آنالیز، بر اساس آخرین آمار مندرج در سایت سازمان رگولاتوری تا کنون 225 هزار سیمکارت ارسالکننده پیامکهای تبلیغاتی از سوی این سازمان مسدود شده است و رگولاتوری از مردم خواسته تا همچنان شماره سیمکارت پیامکهای مزاحم را برای این سازمان ارسال کنند. موضوعی که قاعدتا با اقبال عمومی همراه نشده و این آمار نشان میدهد حجم انسداد سیمکارتهای مزاحم از سوی رگولاتوری بسیار بیشتر از میزان فعلی است.
اخیرا اما پیمان قرهداغی مدیرکل دفتر حفاظت از حقوق مصرفکننده رگولاتوری از مسدودسازی و قطع ۱۴ هزار و ۲۸۹ سیمکارت ارسالکننده پیامک تبلیغاتی مزاحم در نیمه اول دی ماه خبر داد.
وی با اشاره با اینکه بیشترین تعداد سیمکارتهای مسدود شده مربوط به اپراتور ایرانسل است، افزود: در این بازه زمانی حدود ۹ هزار و ۲۹۵ سیمکارت ایرانسل مسدود شده است که این آمار نشان میدهد روزانه حدود ۷۱۵ سیمکارت ایرانسل توسط سامانههای رگولاتوری شناسایی شده و امکان ارسال پیامک برایشان غیرفعال شده است.
به گفته این مقام مسوول در زمینه ارسال پیامکهای انبوه تبلیغاتی در نیمه اول دی ماه اپراتور رایتل وضعیت خوبی ندارد، چرا که در این دو هفته ۳ هزار و ۱۲۶ سیمکارت رایتل یعنی بطور متوسط روزانه ۲۴۰ سیمکارت شناسایی و امکان ارسال پیامک برایشان غیرفعال شده است.
اپراتور همراه اول که در واقع از مجموع دو اپراتور دیگر هم سهم و ضریب نفوذ بیشتری از نظر تعداد مشترکان دارد، اما در رتبه سوم کمترین مزاحمت برای مشترکان خود و سایر اپراتورها قرار دارد.
فارغ از توجه اپراتورها به مقوله احترام به حقوق مشترکان و اینکه برخی اپراتورها اصولا اهمیتی به این مقوله و مشتریمداری میدهند یا نه؟ اما سرنخ و علت بیپایان شدن مهار پیامکهای تبلیغاتی در کجاست؟
مسوولان سازمان رگولاتوری ظاهرا بهتر از مشترکان و رسانههای متعرض به ارسال پیامکهای تبلیغاتی میدانند که ریشه این مشکل در کجاست و چرا برخی اپراتورها سهم بیشتری از این تخلف و معضل را به خود اختصاص دادهاند.
در همین رابطه مدیرکل دفتر حفاظت از حقوق مصرفکننده رگولاتوری گفته: در گام اول اپراتورها باید هنگام واگذاری و فروش سیمکارت، فرایند احراز هویت را به صورت دقیق انجام دهند، آمار بالای تخلفات پیامکی نشان میدهد اپراتورها در این زمینه خوب عمل نکردهاند. در گام دوم نیز اپراتورها باید قوانینی را در سامانههای خود برای شناسایی و غیر فعال کردن سیمکارتهای متخلف تعریف کنند.
به عبارت دیگر این اظهارات نشان میدهد، هر اپراتور تا چه میزان به مقررات مصوبه رگولاتوری و از آن مهمتر حقوق مشترکان خود، واقف بوده و آن را اجرایی کرده است.
آنچه مسلم است میزان خامفروشی سیمکارت، عدم احراز هویت صحیح و بالا بودن میزان سیمکارتهای غیرفعال هر اپراتور نیز یکی دیگر از عوامل و سرنخهای سرازیر شدن پیامکهای تبلیغاتی بر سر مشترکان و ترجیح سود اپراتورها به حقوق و آرامش مشترکانشان است.