تحلیل

بازار راکد و افزایش واردات لپ‌تاپ و موبایل به کشور!

مریم عسگری – در حالی که فعالان بازار از رکود در بازار کامپیوتر خبر می‌دهند، آمارهای گمرک از افزایش واردات لپ‌تاپ و گوشی موبایل خبر می‌دهند. اگر چه بازار کامپیوتر، تجهیزات دیجیتال و گوشی موبایل از اواخر سال ۸۹ تا کنون روزهای چندان پررونقی را تجربه نکرده است و فعالان بازار از کاهش عرضه و …

مریم عسگری – در حالی که فعالان بازار از رکود در بازار کامپیوتر خبر می‌دهند، آمارهای گمرک از افزایش واردات لپ‌تاپ و گوشی موبایل خبر می‌دهند.

اگر چه بازار کامپیوتر، تجهیزات دیجیتال و گوشی موبایل از اواخر سال ۸۹ تا کنون روزهای چندان پررونقی را تجربه نکرده است و فعالان بازار از کاهش عرضه و واردات کالاها به بازار داخلی طی مدت اخیر خبر می‌دهند، اما شواهد از افزایش حجم واردات برخی ازکالاها به بازار داخلی خبر می‌دهد.بر اساس اعلام بخش آمار گمرک جمهوری اسلامی، در حالی که اکثر فعالان بازار کامپیوتر به ویژه لپ‌تاپ، موبایل، تجهیزات دیجیتالی و… از کاهش حجم واردات این کالاها به دلیل نوسانات شدید نرخ ارز، رشد هزینه‌های واردات اعم از ترخیص، انبارگردانی و حمل و نقل کالا و… خبر می‌دهند، بررسی حجم واردات برخی از کالاهای حوزه کامپیوتر گویای رشد حجم واردات این کالاها به بازار داخلی است.بر اساس آمار ارائه شده، حجم واردات کالاهایی نظیر گوشی موبایل و لپ‌تاپ طی نیمه نخست سال ۹۰ نسبت به مدت مشابه در سال ۸۹ افزایش یافته است. این در حالی است که در سه ماه نخست سال ۹۰ شاهد بودیم میزان واردات گوشی موبایل در حد بسیار ناچیزی بوده است و این رشد واردات تنها در سه ماه دوم سال صورت گرفته است.با این تفاسیر می‌توان پیش‌بینی کرد که حجم واردات کالاهای مختلف تا پایان سال نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری خواهد یافت.
jee3.JPG
رشد ۷۵۱ هزار کیلویی حجم واردات لپ‌تاپ

میزان واردات این کالای پرمصرف طی نیمه نخست سال ۹۰با رشد ۷۵۰ هزار و ۸۳۵ کیلویی مواجه بوده است.بر اساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی، حجم واردات انواع لپ‌تاپ طی نیمه نخست سال ۹۰ در حدود دو میلیون و ۲۵۹ هزار و ۷۸ کیلوگرم بوده است که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۱۳۸۹ که حجم واردات این کالا یک میلیون و ۵۰۸ هزار و ۲۴۳ کیلوگرم بوده، رشد قابل‌توجهی در حدود ۱۸۷ هزار و ۷۰۰ دستگاه داشته است.همچنین این رقم در مقایسه با مدت مشابه در سال ۸۸ که حجم واردات لپ‌تاپ ۹۹۲ هزار و ۳۹۹ کیلوگرم بوده است در حدود یک میلیون و ۲۶۶ هزار و ۶۷۹ کیلوگرم افزایش یافته است.کارشناسان و فعالان بازار بر این باورند که رشد پلکانی حجم واردات لپ‌تاپ طی پنج سال اخیر نشان دهنده این است که کاربران ایرانی با توجه به رشد قیمت‌ها تمایل زیادی برای استفاده از کالاهای اینچنینی دارند و موانع موجود برای واردات این کالاها نمی‌تواند بر میزان عرضه این کالاها به بازار تاثیر زیادی بگذارد.
افزایش واردات گوشی تلفن‌همراه

بنا به دلایلی از جمله تولید محدود گوشی تلفن‌همراه‌ توسط تولیدکنندگان داخلی یا به قول کارشناسان عدم موفقیت تولید کنندگان داخلی در این زمینه، هر سال شاهد رشد حجم واردات گوشی تلفن‌همراه به کشور هستیم.براساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، میزان واردات انواع گوشی تلفن‌همراه طی نیمه نخست سال ۹۰ در حدود ۱۵۷ هزار و ۶ کیلوگرم بوده است که با درنظر گرفتن میانگین وزن ۴۰۰ گرم برای هر گوشی در نیمه نخست سال ۹۰ حدود ۳۹۲ هزار و ۵۱۵ دستگاه گوشی تلفن همراه از مبادی رسمی وارد بازار کشور شده است.

با توجه به اینکه کارشناسان از نیاز چند ده میلیونی بازار داخلی به گوشی موبایل خبر می‌دهند، پر واضح است که بخش بزرگی از نیاز بازار توسط واردکنندگان غیررسمی گوشی به کشور تامین می‌شود. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود با توجه به کاهش میزان تعرفه واردات گوشی باید منتظر افزایش سهم واردات قانونی گوشی تا پایان سال باشیم.

با تمام این اوصاف حجم واردات انواع گوشی موبایل طی نیمه نخست سال ۹۰ نسبت به مدت مشابه در سال ۸۹ که حجم واردات این کالا در حدود ۱۴۷ هزار و ۳۱۹ کیلوگرم بوده است در حدود نه هزار و ۶۸۷ کیلو یا به عبارتی ۲۴ هزار و ۲۱۸ دستگاه افزایش یافته است.مقایسه حجم واردات این کالا بین نیمه نخست سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۸۸ هم بیانگر این است که حجم واردات گوشی موبایل از مبادی رسمی در نیمه نخست سال ۹۰ در حدود ۸۶ هزار و ۳۴۰ کیلو افزایش یافته است؛

چرا که حجم واردات انواع گوشی از مبادی رسمی در نیمه نخست سال ۱۳۸۸ تنها ۷۰ هزار و ۶۶۶ کیلوگرم بوده است، اما میزان واردات رسمی گوشی امسال نسبت به سال ۸۷ همچنان کمتر است.
کاهش دو میلیون و ۸۴۰ کیلوگرمی حجم واردات مانیتور

مونتاژ یا تولیدات داخلی در زمینه مانیتور تا حدود زیادی باعث شده است حجم واردات این کالا به بازار داخلی کاهش یابد.بر اساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم واردات انواع مانیتور از صفحه تخت و غیر تخت گرفته تا نمونه‌های دیگر طی نیمه نخست سال ۹۰ در حدود ۴۲۹ هزار و ۱۱۶ کیلوگرم بوده است که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۸۹ که حجم واردات مانیتور دو میلیون و ۸۸۳ هزار و ۷۸۵ کیلوگرم بوده است در حدود دو میلیون و ۸۴۰ هزار و ۸۶۹ کیلو کاهش یافته است.کارشناسان معتقدند افزایش تعرفه ورودی مانیتور از ۴ به ۵۰ درصد باعث شده است تا میزان واردات مانیتور به شدت کاهش یابد. این درحالی است که تولید‌کنندگان رشد حجم تولیدات داخلی را در کنار رشد کیفی این محصولات و قیمت مناسب علت اصلی گرایش مصرف‌کنندگان به مانیتورهای ایرانی و در نتیجه کاهش شدید حجم واردات این کالا می‌دانند.
منبع : دنیای اقتصاد

عضویت در تلگرام آی تی آنالیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا