امنیتایرانتحلیل ابعاد دیجیتالی عملیات چکش نیمه‌شب اعلام شد

حمله به پدافند ایران با سلاح‌های سایبری در جنگ ۱۲ روزه

آسیه فروردین - به‌ گفته مقامات آمریکایی، ارتش ایالات متحده، سال گذشته (2025)، سامانه‌های دفاع ضدهوایی ایران را به‌شکل دیجیتال مختل کرد تا بخشی از عملیات هماهنگ برای از بین بردن برنامه هسته‌ای این کشور باشد. این موضوع، بار دیگر بیانگر شیوه آمریکا برای به‌کارگیری سلاح‌های سایبری در عرصه جنگ است.

سایت therecord در گزارشی در این رابطه نوشت، این حمله سایبری روی یک سیستم نظامی جداگانه که به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان مرتبط بوده، انجام شد و به جلوگیری از شلیک موشک‌های زمین به هوا علیه هواپیماهای نظامی آمریکا که وارد حریم هوایی ایران شده بودند، کمک کرد.

یکی از افراد مطلع در این حوزه که به‌خاطر حساسیت موضوع ترجیح داده ناشناس بماند، گفت: «سیستم‌های نظامی، اغلب به مجموعه‌ای از اجزا وابسته‌اند که همگی باید به‌درستی کار کنند. وجود آسیب‌پذیری یا ضعف در هر نقطه، می‌تواند برای مختل ‌کردن کل سیستم استفاده شود.»

در جریان حملات، اپراتورهای آمریکایی به «نقطه هدف» حمله کردند؛ یعنی گره‌ای مشخص در شبکه کامپیوتری، مانند یک روتر، سرور یا دستگاه جانبی دیگر، شناسایی و نقشه‌برداری شده بود.

آنها با استفاده از اطلاعات سازمان امنیت ملی (NSA)، از چالش بزرگ نفوذ مستقیم به سیستم‌های نظامی مستقر در تأسیسات هسته‌ای مستحکم اجتناب کردند. (در واقع، به‌جای مواجهه با چالش بزرگ و پیچیده برای از بین بردن سیستم‌های محافظت‌شده، اپراتورها با هدف‌گیری این نقاط مشخص، آسیب‌پذیری‌ها را شناسایی و سیستم دفاعی ایران را به‌صورت دیجیتال با اختلال مواجه ساختند.)

یکی دیگر از مقامات گفت: «حرکت به‌سمت «بالادست»، به‌ویژه مقابل یکی از چهار دشمن بزرگ ما می‌تواند فوق‌العاده سخت باشد.»

او به گروه چهارگانه ایران، چین، روسیه و کره‌شمالی اشاره داشت: «باید پاشنه آشیل را پیدا کنی.»

در این رابطه،Recorded Future News ، درخواست منابع و برخی از جزئیات حمله سایبری را به‌دلیل نگرانی‌های امنیت ملی منتشر نکرد. همچنین هیچ‌یک از مقامات حاضر نشدند اعلام کنند دقیقاً به چه نوع دستگاهی حمله شده است.

ابعاد دیجیتالی عملیات چکش نیمه‌شب علیه ایران

سخنگوی فرماندهی سایبری ارتش آمریکا طی بیانیه‌ای، بدون توضیح بیشتر گفت: «این فرماندهی مفتخر است از عملیات چکش نیمه‌شب (Midnight Hammer) پشتیبانی کند. این نهاد، به‌طور کامل، توان اجرای دستور فرمانده کل قوا و وزیر جنگ را در هر زمان و در هر مکان دارد.»

بُعد دیجیتالی عملیات ژوئن با نام چکش نیمه‌شب که تاکنون گزارش نشده بود، از پیشرفته‌ترین اقدامات فرماندهی سایبری در تاریخ نزدیک به ۱۶ ساله‌ آن علیه ایران است.

از زمانی که به فرماندهی سایبری، صلاحیت‌های فزاینده برای تقویت توان حمله‌ در دوره نخست دولت ترامپ داده شد، این فرماندهی درگیر کشمش با نیروهای ایران و گروه‌های هکری مرتبط با ایران در آستانه انتخابات ۲۰۲۰ و نیز قبل از انتخابات میان‌دوره‌ای ۲۰۲۲ بود تا مانع حملات بدافزارهای دولتی به زیرساخت‌های آمریکایی شود.

ژنرال دن کِین، رئیس ستاد مشترک ارتش، در کنفرانس خبری پنتاگون بعد از پایان عملیات چکش نیمه‌شب، نقش فرماندهی سایبری را ستود و خاطرنشان کرد این فرماندهی از «بسته عملیات» که تمام سه سایت هسته‌ای را در کمتر از نیم ساعت هدف قرار داد، پشتیبانی کرده است.

حمله دیجیتالی علیه ونزوئلا

فرماندهی سایبری ارتش آمریکا اخیراً به‌دلیل اجرای عملیاتی سایبری که به گفته مقامات باعث قطع برق در پایتخت ونزوئلا و ایجاد اختلال در رادارهای پدافندی و رادیوهای دستی شد و بخشی از مأموریت دستگیری نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهور این کشور، به شمار می‌رفت، مورد تمجید قرار گرفت.

ژنرال دن کِین، رئیس ستاد مشترک ارتش، در یک کنفرانس خبری در مارالاگو گفت که فرماندهی سایبری و دیگر بخش‌ها، همزمان با نزدیک‌شدن نیروهای کماندو با هلی‌کوپتر، چندین ابزار عملیاتی را به‌صورت هماهنگ به کار گرفتند تا برای آنها «مسیر امن» ایجاد شود.

تا کنون اطلاعات کمی درباره نقش فرماندهی سایبری در برکناری نیکولاس مادورو منتشر شده است.

در حالی که قانونگذاران، ماه ژانویه، اطلاعات طبقه‌بندی‌شده‌ای درباره هر دو عملیات دیجیتال دریافت کردند، آنها به‌دنبال جزئیات بیشتر درباره حملات دیجیتال علیه ایران و ونزوئلا هستند و امیدوارند در نهایت، بخشی از آن با مردم به اشتراک گذاشته شود.

سناتور مایک راندرز (جمهوری‌خواه از داکوتای جنوبی)، که رئیس زیرکمیته سایبری کمیته خدمات مسلح سنا است، نیز گفت که این موضوع، زیاد مورد بحث بوده و ونزوئلا «مثال خوبی است از اینکه وقتی همه نیروها، از جمله عملیات سایبری، با هم تلفیق شوند، چه اتفاقی می‌افتد.»

او افزود: «می‌دانم که این [جلسه] غیرطبقه‌بندی‌شده است، اما افراد زیادی در بیرون ممکن است، اکنون درباره این موضوع کنجکاو باشند. شاید خیلی‌ها بخواهند در آینده عضوی از تیمی باشند که شما باید برایش جذب نیرو کنید.»

مقامات آمریکایی، ضمن خودداری از ارائه جزئیات تازه، بر استفاده از قابلیت‌های سایبری تأکید کردند.

در این رابطه سپهبد ویلیام هَرتمن، رئیس موقت فرماندهی سایبری و سازمان امنیت ملی آمریکا، در جلسه زیرکمیته گفت: «به شما می‌گویم ما نه فقط در عملیات Absolute Resolveدر ونزوئلا بلکه در عملیات چکش نیمه‌شب و تعدادی از دیگر عملیات‌ها، واقعاً به نقطه‌ای رسیده‌ایم که قابلیت سایبری را دقیقاً هم‌تراز با قابلیت‌های فیزیکی درنظر می‌گیریم، نه اینکه آن را به‌صورت حاشیه‌ای و در مرحله آخر به عملیات اضافه کنیم.»

سرتیپ رایان مسِر، معاون مدیر عملیات جهانی در دفتر مشترک ستاد نیز اشاره کرد که کِین، تاکید فراوانی بر نقش «تأثیرات غیرفیزیکی» در همه عملیات‌های جهانی به‌ویژه سایبری داشته است.

او گفت که در ۶ ماه گذشته، دفتر مشترک ستاد «هسته هماهنگی عملیات‌های غیرفیزیکی» ایجاد کرده است. این هسته «طراحی شده تا تأثیرات غیرفیزیکی‌مان را در برنامه‌ریزی و سپس، در زمینه اجرای هر عملیاتی در سطح جهان، ادغام، هماهنگ و همگرا کند.»

در اصطلاحات نظامی، «تأثیرات غیرفیزیکی»، از طریق قابلیت‌هایی مانند ابزارهای سایبری تولید می‌شوند، اما «فیزیکی»، معمولاً به هدف قرار دادن اهداف با موشک یا سایر روش‌های فیزیکی اشاره دارد.

مسِر گفت: «واقعیت این است که اکنون ما اپراتورهای سایبری را به خط مقدم آورده‌ایم.»

بر اساس نظر اریکا لانرگان، عضو وابسته مرکز نوآوری سایبری و تکنولوژی در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، عملیات در ایران و ونزوئلا، بیانگر «نمونه‌های ایده‌آل استفاده از عملیات سایبری، به‌عنوان توانمندسازِ عملیاتِ نظامیِ متعارف» است.

وی گفت: «به‌طور کلی، هر دو این عملیات‌ها، بازتاب‌ عادی شدن استفاده از قابلیت‌های سایبری در طول عملیات نظامی است. ما باید انتظار داشته باشیم در آینده بیشتر از این موارد ببینیم. به نظر من، این اتفاق خوبی است، زیرا نشان می‌دهد ما از نگاه به سایبر، به‌عنوان قابلیتی خاص، پیچیده (و در عین حال خطرناک) عبور کرده‌ایم.»

لانرگان که پیشتر مدیر «سایبر اسپیس سولاریوم» بوده، گفت: «من از این نمونه‌ها، نتیجه‌گیری‌ نمی‌کنم که در صورت بروز درگیری با رقیبی مانند چین، اوضاع چگونه پیش خواهد رفت.»

عضویت در تلگرام آی تی آنالیز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا