تعرفه ای که کاهش یافت و نیافت
کاهش 50 درصدی قیمت اینترنت ازجمله موضوعاتی بود که نوید آن از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در اواخر سال 83 داده شد و در اوایل سال جاری شکل عملیاتی به خود گرفت. در ابتدای امر تصور کاربران اینترنت به ویژه کاربران شهرستانی این بود که از مدتی بعد از تعطیلات سال نو می توانند کارت های اینترنتی را با 50 درصد تخفیف دریافت کنند. اتفاقی که هیچ گاه عملی نشد و کاربران اینترنت در تهران و شهرستان ها فقط حرف کاهش قیمت را در مقاطع مختلف از زبان مسوولان دولتی شنیدند. برخی نیز حداکثر کاهش واقعی قیمت برای کاربان نهایی را تنها 5 درصد اعلام کردند.
این موضوعی بود که وزیر جدید ارتباطات نیز در نخستین نشست خبری خود با نمایندگان رسانههای جمعی به آن اشاره کرده و از شرکتهای ارایهدهنده خدمات اینترنتی ( ISPها( نسبت به کاهش ندادن قیمتهایشان گلایه کرد و افزود: ما انتظار داشتیم که کاهش 50 درصدی قیمت اینترنت بر سر سفرههای مردم دیده شود.
اگرچه برخی از مدیران ISP ها معتقدند که این کاهش قیمت فشار روانی زیادی را از طرف کاربران و بازار به آنها وارد کرده است لیکن هنوز امکان کاهش واقعی قیمت برای کاربران نهایی وجود ندارد چراکه اصولاً موضوع ارایه خدمات اینترنتی کار سوددهی محسوب نمی شود.
اما از سوی دیگر زمانی کهISP ها در برابر این پرسش قرار میگیرند که چرا کاهش قیمت اینترنت تأثیری بر قیمت نهایی کار آنها نداشته؟ چنین پاسخ میدهند که قیمت پهنای باند تنها بخش کوچکی از هزینههای آنها را شامل شود.
یکی از مدیران انجمن صنفی شبکههای اینترنتی، ارزش پهنای باند را رقمی حدود 10 درصد کل هزینه شرکتهای ارایهدهنده خدمات اینترنتی میداند.
یک کارشناس دیتا نیز پاسخ جالبی به این موضوع میدهد. وی میگوید: آیا اگر فردا قیمت یک قطعه کوچک خودرو 50 درصد کاهش بیاید، شما توقع دارید که ایرانخودرو هم قیمت ماشین را 50 درصد کاهش بدهد!
شرکتهای اینترنتی هزینههای مختلفی همچون اجاره محل، پرسنل، تجهیزات، سختافزار، مالیات، تلفن و کارت را از جمله هزینههای اصلی و مهم خود ذکر کرده و هزینه پهنای باند را بخش کوچکی از مجموع هزینههای خود میدانند.
این موضوع تا جایی پیش رفت که مدیران برخی ازISP ها در پی پیگیری های متعدد روزنامه نگاران در خصوص زمان کاهش قیمت اینترنت در کشور صراحتاً اعلام کردند که قیمت اینترنت فقط در صفحات روزنامه ها کاش یافته است و نباید منتظر کاهش قیمت ها بود.
اما ظاهراً تمام مسایل مطرح شده از سوی شرکت های ارایه دهنده خدمات اینترنتی برای مسوولان وزارت ICT چندان قابل پذیرش نبوده و این مسوولان در مقاطع زمانی مختلف خبر از کاهش قیمت ها می دادند. از جمله این مسوولان مدیر عامل شرکت فناوری اطلاعات ( ارتباطات داده سابق ) بود که در پاییز سال 84 ازکاهش قیمت تمام شده اینترنت برای کاربران خانگی تا سه ماه آینده خبر داد.
به گفته رشیدی باتوجه به کاهش تعرفههای پهنای باند اینترنت در ابتدای سال جاری و رویکرد روز افزون شرکتهای ارایهدهنده خدمات اینترنتی به استفاده از پهنای باند شرکت مخابرات ایران، قیمت اینترنت تا سه ماه آینده کاهش محسوسی خواهد یافت.
وی استفاده برخی از مراکز ارایهدهنده خدمات اینترنتی از ماهواره را دلیل کاهش نیافتن هزینه اینترنت دانست و معتقد است بهرغم کاهش تعرفههای پهنای باند، هزینههای سنگین ماهواره مانع از کاهش یافتن قیمت تمام شده اینترنت برای کاربران خانگی شده است.
منبع : ماهنامه دنیای مخابرات و ارتباطات
- ۸۵/۰۱/۰۴