خدمات اینترنتی اپراتور دولتی در بلاتکلیفی
نسل ٥/٢ تلفن همراه یا GPRS به مشترکان امکان میدهد که به اینترنت دسترسی داشته و بتوانند صوت، تصویر و دیتا را با یکدیگر مبادله کنند؛ در حال حاضر این سرویس از سوی اپراتور دوم تلفن همراه، راهاندازی شده است، اما وعدهی راهاندازی آن از سوی اپراتور اول، آن هم با داشتن بیش از ١٥ میلیون مشترک هنوز محقق نشده است و راهاندازی آن هر بار به زمان دیگری موکول میشود.
به گزارش (ایسنا)، ظاهرا سرویس GPRS در شرکت ارتباطات سیار به صورت آزمایشی راهاندازی شده اما هنوز به مرحلهی دسترسی عمومی نرسیده است. راهاندازی این خدمات در سال گذشته به امسال وعده داده شده بود و وجود تناقض در میان گفتههای مسوولان مخابراتی در این باره کاملا مشهود است، به عنوان نمونه وحید صدوقی - مدیر عامل شرکت ارتباطات سیار - در اولین نشست مطبوعاتی خود در سال گذشته دربارهی وضعیت شبکههای نسل ٥/٢ تلفن همراه، گفته بود: برای سال ٨٥ برای ٢٠ هزار مشترک در تهران، استفاده از این شبکه در نظر گرفته شده است که در ابتدا در منطقهی خاصی بهرهبرداری از آن را خواهیم داشت.
اما وی چندی بعد در نشستی دیگر، به توسعهی سرویسهای شبکه اشاره و عنوان کرده بود: بهرهبرداری از برخی سرویسهای شبکهی هوشمند تلفن همراه، پیادهسازی سیستم خدمات مشتریان و پیادهسازی پایلوت ارتباطات پرسرعت داده ازجملهی این سرویسهاست و در زمینهی GPRS امیدواریم تا پایان امسال بتوانیم این سرویس را به حداقل تا پنج هزار مشترک ارایه دهیم.
او در چندین نشست مطبوعاتی خود وعده داده بود که سرویسهای GPRS تا شهریورماه سال جاری عملیاتی شود و مشترکان بتوانند از خدمات آن استفاده کنند.
از سوی دیگر محمد سلیمانی - وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات نیز در این باره گفته بود: قسمت اعظم تجهیزات مربوط به ایجاد شبکهی نسل ٥/٢ تلفن همراه خریداری شده و به احتمال زیاد، تا پایان سال جاری (سال ٨٥) نسل ٥/٢ را ارایه کرده و به صورت عملیاتی در سال ٨٦ اجرایی میکنیم.
به گفتهی وی با راهاندازی نسل ٥/٢ تلفن همراه از بسیاری از قابلیتهای این سیستم نمیتوان استفاده کرد و مشکلاتی در زیرساخت ارتباطی کشور وجود دارد که ارسال دیتا از طریق تلفن همراه را امکانپذیر نخواهد کرد.
وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات یادآور شد: در حال ایجاد سیستم کامل و جامعی هستیم که مشتری داشته باشد؛ اما اگر هم اکنون نسل ٥/٢ تلفن همراه ارایه شود، مشتری زیادی نخواهد داشت، به همین دلیل اجرای این تکنولوژی در سال ٨٦ خواهد بود.
سلیمانی همچنین با بیان این که این سیستم به صورت مرحلهای در حال انجام است، پیشبینی کرده است که نسل ٥/٢ تلفن همراه در مرحلهی اول حدود ٢ میلیون مشترک را در بر خواهد گرفت.
این در حالی است که وفا غفاریان - رییس هیات مدیرهی شرکت مخابرات ایران - در گفتوگو با خبرنگار ارتباطات خبرگزاری دانشجویان ایران در سال گذشته و در پاسخ به این پرسش که آیا GPRS برای سال ٨٥ آمادهی بهرهبرداری خواهد شد، گفته بود: در شرایط فعلی تنها یک پایلوت بسیار کوچک از سیستم GPRS در منطقهی محدود و تنها برای تست زدن از بعد فنی مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.
او افزوده بود: این امر به معنای بهرهبرداری GPRS به عنوان یک سرویس عملیاتی نخواهد بود و همان طور که قبلا وزیر هم گفته بود، سرویس عملیاتی این سیستم که شامل MMS و اینترنت است، مستلزم گسترش تجهیزات و زیرساختهای آن در سطح وسیعی از کشور است.
غفاریان خاطرنشان کرده بود: GPRS امسال کاربرد عملی برای مشترکان نخواهد داشت و تنها آزمایش کاربرد فنی و اندازهگیری برای سنجش اینترنت سریع برروی تلفن همراه در تهران است و به طور طبیعی زمانی که این زیرساختها آماده شود برای کاربری مشترکان اعلام خواهد شد.
اما وی چند روز پیش با بیان این که طراحی کلی سرویس GPRS شبکهی اپراتور اول تلفن همراه انجام شده گفته بود: بعید میدانم که این سرویس طی سال جاری (سال ٨٦) به مرحلهی عملیاتی برسد.
به گفتهی او مناقصهی اجرایی شدن سرویس GPRS شبکهی ارتباطات سیار در حال پیگیری است و عملیاتی شدن این سرویس به صورت یکجا انجام نخواهد شد، بلکه مرحله به مرحله و از شهرهای اصلی شروع میشود تا طی یک سال آینده در اختیار مشترکان تلفن همراه قرار بگیرد.
به گزارش ایسنا، صرفنظر از این که چرا زیرساختهای مخابراتی کشور هنوز برای ارایهی چنین خدماتی آمادگی لازم را ندارد، این سوالها هم وجود دارد که زمان استفادهی مشترکان تلفن همراه اپراتوار اول از خدمات جدید کی فرا میرسد و آیا با ورود اپراتورهای دیگر تلفن همراه در این عرصه، تامل و تاخیر بیش از این در زمینهی راهاندازی این سرویسها از سوی اپراتور دولتی جایز است و آیا هنگام ارایهی این سرویسها، با توجه به ضعف زیرساختهای مخابراتی مشکلی در سرویسدهی ایجاد نخواهد شد؟
- ۸۶/۰۲/۳۰