لزوم رتبهبندی شرکتهای خدمات اینترنتی
علی شمیرانی - موضوع پاسکاری کم فروشی در ارایه اینترنت که متاسفانه بازنده اصلی آن همواره کاربران نهایی و مصرفکنندگان نهایی این خدمات به شمار میروند، موضوع جدیدی در کشور محسوب نمیشود.
از گذشته تا کنون، هر از چندگاهی بخش خصوصی و دولت انگشت اتهام خود را در موضوع سرعت اینترنت و کم فروشی در این خدمات به سوی یکدیگر نشانه میروند. هر کس هم خواست، برود آرشیو رسانهها را مرور کند و ببیند آیا از تمام این حرفها و ادعاها خروجی مشخصی به دست آمده یا نه. واقعیت این است که از دولت پذیرفتنی نیست که موضوع کندی و کیفیت پایین خدمات اینترنتی را به گردن بخش خصوصی انداخته و بعد هم به امور روزمره خود بازگردد، چرا که دولتیها با استفاده از ابزار و نهادهای قانونی که در اختیار دارند میبایست نسبت به شفاف کردن فضای خدمات اینترنتی و جلوگیری از وارد شدن ضرر و زیان به کاربران براساس وظیفه حاکمیتی خود اقدام کنند.
اما همانطور که گفته شد، هیچگاه از جدلهای میان دولتیها و خصوصیها در ارایه خدمات اینترنتی نتیجهای عاید کاربران نشده و رسانهها نیز در این میان نتوانستهاند ریشههای این اختلافات و کم فروشیها را شناسایی کنند. چرا که برای نمونه تا کنون هیچ نهاد مستقلی گزارش مبسوطی از آنچه بر وضعیت اینترنت کشور میگذرد ارایه نکرده تا یکبار برای همیشه مشخص شود که کدام بخش از ادعای بخش خصوصی و دولتی درست است و برای رفع مشکل چه راه حلی وجود دارد.
هنوز هم به درستی مشخص نیست بخش دولتی تا کجای مشکلات موجود در ارایه خدمات اینترنتی مقصر است و بخش خصوصی در کجای این ماجرا قرار دارد.
مسلما اگر قرار بود اتفاقاتی که به آن اشاره شد رخ دهد، تا کنون رخ میداد. ظاهرا برای حل ریشهای این مشکل موانعی وجود دارد که راهی برای تشریح شفاف آنها نیست. اما کاربران نیز از روند موجود و اظهارات بی نتیجه مسوولان دولتی و خصوصی خسته شده و خواستار راهکاری برای حل مشکل خود هستند. در این خصوص و به منظور واگذاری امور به خود کاربران جهت رهایی از زیانها و آزمون و خطا در شناسایی مناسبترین شرکت ارایه دهنده خدمات اینترنتی، شاید موضوع "ردهبندی شرکتهای ارایه دهنده خدمات اینترنتی" بتواند کمک شایانی به مصرف کنندگان در بازار بکند.
در حال حاضر، در حوزه شرکتهای نرم افزاری و سخت افزاری چنین رتبهبندی از سوی شورای عالی انفورماتیک به عمل آمده که البته این ردهبندی در مقاطع زمانی مشخص حتی با تغییر معیارها تجدید میشود و استفاده کنندگان از خدمات این شرکتها نیز به خوبی از علت بهایی که برای دریافت خدمات از شرکتها میپردازند، آگاهند.
در خصوص ردهبندی شرکتهای ارایه دهنده خدمات اینترنتی نیز شاید بتوان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و یا شاید سازمان نظام صنفی رایانهای را مسوول تحقق چنین امری یعنی تدوین شاخصهای ردهبندی و در نهایت انتشار نهایی نتایج این رتبه بندیها دانست.
به این ترتیب، از آنجا که زمینه برای شناسایی، تشریح و رفع مشکلات عرضه خدمات اینترنتی در دو بخش خصوصی و دولتی فراهم نشده است، شاید بتوان در وضع فعلی با ردهبندی شرکتهای فعال در این بازار، زمینه را برای شناخت بهتر ایشان و امکان انتخاب بهتر از سوی کاربران و مصرف کنندگان این خدمات فراهم ساخت.
منبع : فناوران
- ۸۷/۰۴/۲۹