روزشمار ۱۴۰۳؛ اسفندماه: نارضایتی ۷۸ درصدی از سرعت اینترنت

سی و یکم مرداد ماه بود که کابینه مسعود پزشکیان به طور کامل از مجلس رای اعتماد گرفتند. از آن زمان ۷ ماه از آغاز بکار دولت میگذرد و وزارتخانهها مدتهاست که از فاز استقرار و انتصاب مدیران گذشته و وارد فاز اجرای طرحها و برنامههایشان شدهاند.
وزارت ارتباطات در اوایل کار خود و البته به نادرستی مورد هجمه رسانهها و فعالان سیاسی از بابت رفع فیلترینگ قرار داشت، اما آشنایان با حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به خوبی میدانند که فیلترینگ در حوزه اختیارات وزارت ارتباطات نبوده و این وزارتخانه با مسایل به مراتب مهمتری مواجه است.
اگرچه فعالان و رسانههای تخصصی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات تا پایان سال جاری نقد جدی به برنامهها و عملکرد وزارت ارتباطات نداشتهاند، اما مشکلات سرعت و کیفیت اینترنت و توسعه زیرساختهای ارتباطی پرسرعت کماکان بزرگترین مساله این وزارتخانه است و قطعا سال آینده مطالبات از این وزارتخانه سمت و سوی جدیتری خواهد گرفت.
با این تفاسیر در ماه پایانی سال با استناد به فصلنامه آماری سازمان رگولاتوری وزارت ارتباطات، گزارشهایی مبنی بر تداوم افت سرمایهگذاری در صنعت ICT منتشر شد. بر اساس آمار در سال ۱۳۹۶ به تنهایی سه اپراتور همراه اول، ایرانسل و رایتل مجموعاً ۱.۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده بودند.
این رقم در سال ۱۴۰۱ به ۵۸۰ میلیون دلار کاهش یافت و در سال ۱۴۰۲، مجموع سرمایهگذاری در تمامی بخشهای صنعت ICT کشور و نه صرفا اپراتورها، به ۶۴۷ میلیون دلار رسیده است که در این خصوص رشد بیسابقه نرخ ارز در سال جاری نیز آثار منفی خود بر حجم سرمایهگذاریها را خواهد داشت. این تغییرات، بهویژه در عرصه سرمایهگذاری و بر خلاف رویههای جهانی، نمایانگر چالشهای جدی پیشروی اقتصاد دیجیتال در ایران هستند.
- ۳ اسفند: سند نظام اقتصادی دیجیتال آماده تصویب و ابلاغ
سوم اسفندماه بود که رییس سازمان فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات از آماده سازی سند «نظام اقتصاد دیجیتال» با کسب نظر بخش خصوصی خبر داد و گفت: این سند به زودی در کارگروه اقتصاد دیجیتال مطرح و پس از تصویب، ابلاغ خواهد شد.
اگرچه جزییات زیادی از محتوای این سند که البته چهاردهم اسفندماه در نخستین جلسه کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال در دولت چهاردهم تصویب شد در دست نیست و باید منتظر خروجی آن بود.
- ۴ اسفند: تصویب کلیات سند مقابله با قمار مجازی
روز چهارم اسفندماه مرکز ملی فضای مجازی اعلام کرد: کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوای فضای مجازی کشور، کلیات برنامه عملیاتی و تقسیم کار دستگاهی در حوزه فرهنگی اجتماعی سند مقابله با قمار در فضای مجازی را تصویب کرد.
قمار مجازی مثل بسیاری از موضوعات دیگر در کشور از جمله رمزارزها، ماینرها، انواع کلاهبرداریها و ... از جمله مواردی هستند که سالها دچار بلاتکلیفی شدهاند.
بر اساس آمار سالانه بیش از ۲۰ همت ارز از کشور از طریق قمار اینترنتی خارج میشود و چند میلیون ایرانی نیز سالهاست که با این آسیب اجتماعی درگیر هستند.
- ۴ اسفند: باز هم اصلاحات در فروش اینترنتی دارو
ماجرای فروش اینترنتی دارو که نزدیک به سه سال است در کشور باز و محل بحث و جدال میان دستگاهها و نهادهای مختلف است، کماکان ادامه دارد و در چهارم اسفندماه بار دیگر خبرساز شد و مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات سازمان غذا و دارو با اشاره به اصلاحات جدید در آییننامه فروش اینترنتی دارو، گفت: هدف از این اصلاحات، حفظ حریم خصوصی بیماران و تسهیل فرآیند ارایه خدمات دارویی از طریق سکوهای اینترنتی است که از بهار سال آینده اجرا خواهد شد.
به گفته وی در این آییننامه پلتفورمهای اینترنتی صرفا مجاز به حمل دارو هستند و فروش و انبارداری از سوی آنها ممنوع است.
این موضوع البته در گذشته نیز مسبوق به سابقه بوده و به نتیجه روشنی نرسیده است که باید تا بهار سال آینده منتظر نتیجه ماند.
- ۵ اسفند: گزارش نارضایتی از اینترنت و فیلترینگ
مرکز پژوهشهای مجلس در روزهای نخست اسفندماه گزارش مشروحی از وضعیت اینترنت، فیلترینگ و دولت الکترونیکی از طریق یک نظرسنجی در سال جاری منتشر کرد که حاوی آمارهای متعدد و زیادی بود.
بر این اساس برجستهترین موضوعاتی که تا چند روز بعد از انتشار گزارش مذکور مورد توجه رسانهها قرار داشت، مساله نارضایتی ۷۸ درصدی از کیفیت اینترنت، استفاده ۸۰ درصدی مردم از فیلترشکنها و همچنین نارضایتی بالای مردم از عملکرد دفاتر خدمات دولت الکترونیکی و همچنین قطعی و اختلال در سامانههای مختلف بود.
- ۹ اسفند: ابلاغ مصوبه دولت برای بیمه رانندگان تاکسی اینترنتی
بیمه رانندگان تاکسیها و مشاغل اینترنتی در کشور سابقه چندین ساله دارد و سه دولت درگیر آن بودند. با این وجود نهم اسفندماه بود که سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد که با پیگیریهای انجام شده و تصویب هیات وزیران رانندگان سکوهای(پلتفرم) اینترنتی حمل بار و مسافر تحت پوشش خدمات بیمه تامین اجتماعی قرار میگیرند.
اگرچه همانطور که ذکر شد سازمان تامین اجتماعی در سنوات قبل هم وعدههایی برای بیمه رانندگان تاکسیهای اینترنتی داده بود که به سرانجامی نرسید. لذا باید منتظر ماند و دید آیا در سال آینده این مصوبه شکل عملیاتی خواهد گرفت یا نه؟
- ۱۲ اسفند: دستور به بانکها برای اجرای دسترسی به اطلاعات
قانون دسترسی آزاد به اطلاعات سالهاست پیش تصویب شده و کماکان و به اشکال و بهانههای مختلف از سوی برخی دستگاهها به درستی اجرایی نمیشود.
دوازدهم اسفند ماه اما بخشنامه بانک مرکزی درخصوص تکلیف بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی نسبت به اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات توسط بانک مرکزی ابلاغ و بانکها ملزم به پاسخگویی و اجرایی کردن این قانون شدند.
البته در کشور فاصله بین وضع قوانین و بخشنامهها تا اجرا زیاد است و در این مورد نیز باید در سال آینده منتظر خروجی این مساله بود.
- ۱۳ اسفند: تصویب ضوابط واگذاری باندهای فرکانس ۵G
یکی از موانع توسعه فناوری پیشرفته نسل پنجم ارتباطات سیار که سالهای طولانی محل انتقاد و بلاتکلیفی دو اپراتور اصلی کشور یعنی همراه اول و ایرانسل شده بود، سرانجام در سیزدهم اسفندماه با گشایش مواجه شد.
در این رابطه معاون امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از تصویب «شرایط و ضوابط واگذاری باندهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز برای ارتباطات سیار سراسری» در کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات خبر داد و گفت براساس این مصوبه، واگذاری بلوکهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز در قالب دو بلوک ۱۰۰ مگاهرتزی بایستی از طریق مزایده انجام شود و این مزایده در ابتدای سال ۱۴۰۴ برگزار میشود.
سازمان تنظیم مقررات در دولتهای گذشته بارها وعده برگزاری این مزایده را داده بود.
و در نهایت همانطور که ذکر شد تشکیل نخستین جلسه کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال در دولت چهاردهم با تایید کلیات «سند نظام اقتصاد دیجیتال» و تصویب «نظامنامه سنجش و به روز رسانی سهم زیست بوم اقتصاد دیجیتال در ارزش افزوده کل اقتصاد کشور» و خبر نصف شدن بودجه معاونت علمی ریاست جمهوری از دیگر رویدادهای حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات بودند. (منبع:عصرارتباط)
- ۰۴/۰۱/۱۱