"شبنم" و تغییر قیمت موبایلها +جدول
م.ر.بهنام رئوف - بازار تلفن همراه در روزهای آغازین سال جدید روزهای آرامی را سپری میکند. البته به گفته فروشندگان بازار، این آرامی در بخش قیمت گوشیهای همراه است چرا که به نظر میرسد این بازار نسبت به روزهای پایانی سال گذشته با استقبال خریداران روبهرو شده است.
در حالی که در ماههای پایانی سال گذشته نوسانات نرخ ارز باعث افزایش بیسابقه قیمتهای تلفن همراه شده بود اما هماکنون در بسیاری از مدلها، قیمتها کاهش یافته است. هر چند که هنوز در بخش گوشیهای هوشمند شاهد افزایش قیمت هستیم اما در رده گوشیهایی در کلاس قیمتی 200 تا 400 هزار تومان قیمتها نسبت به سال گذشته اگر کاهش پیدا نکرده باشد افزایشی نیز نداشته است.
این اتفاق در حالی رخ داده است که برخی از واردکنندگان تلفن همراه در روزهای پایانی سال از عدم شفافیت اختصاص ارز دولتی به واردکنندگان ناراحت بودند. در عین حال آنها معتقد بودند که با تداوم این وضع بازار در روزهای پایانی سال 90 ممکن است با کاهش گوشی مواجه شود؛ اتفاقی که هم اکنون به وضوح در بازار مشاهده میشود.
چرا که در بسیاری از مدلها از تمام برندها هماکنون بازار فاقد مدلهایی خاص است. البته این کاهش مدل بیشتر در بین گوشیهایی که به تازگی به بازار عرضه شده است مشاهده میشود. به نظر میرسد که دلیل آن هم تعویض گوشی از سوی کاربران در روزهای پایانی سال گذشته با گوشیهایی باشد که به تازگی به بازار عرضه شده اند.
باز هم کاهش واردات رسمی
از سوی دیگر بررسی گوشیهای موجود در بازار باز هم نشان دهنده سردرگمی واردکنندگان قانونی است. چرا که برخی از مدلهایی که در ماههای گذشته با گارانتی رسمی وارد بازار شده بود هم اکنون توسط قاچاقچیان در بازار عرضه شده است. اتفاقی که تا پیش از این و به واسطه اختلاف نرخ ارز رسمی و غیر رسمی باعث شده بود فعالیت قاچاقچیان در بازار کاهش یابد. هر چند که بازار تلفن همراه هماکنون روزهای بی دردسری را سپری میکند اما باز هم باید منتظر ماند و دید که آیا این روند در ماههای آینده هم تداوم مییابد یا خیر.
چرا که بر اساس اظهار نظر واردکنندگان قانونی هم اکنون گوشیهای بالای 500 هزار تومان به عنوان کالای لوکس شناخته شده که در نتیجه آن ارز دولتی برای واردات به آنها اختصاص نمییابد. در چنین حالتی انتظار میرود که بازار تلفن همراه به روزهای ابتدایی سال گذشته باز گردد، چرا که واردکنندگان قانونی با دریافت ارز دولتی تنها میتوانند به واردات رسمی گوشیهای ارزان قیمت بپردازند و باز هم تامین گوشیهای گران قیمت به گردن قاچاقچیانی که بدون پرداخت تعرفه گمرکی و مالیات بر ارزشافزوده، کالا در بازار عرضه میکنند،خواهد افتاد. دلیل این مهم هم بی تردید نبود توان رقابت میان واردکننده قانونی با واردکننده غیرقانونی است.
اما از سوی دیگر واردکنندگان قانونی نیز بیکار ننشسته و با جلساتی که با مسوولان دولتی دارند خواهان اجرای سریعتر طرح شبنم در بازار هستند. پیش از این قرار بود این طرح از اردیبهشتماه سال 91 به طور رسمی در بازار اجرایی شود. واردکنندگان قانونی معتقدند تنها راهی که هم اکنون باعث جلوگیری از عرضه گوشیهای بدون گارانتی و گوشیهایی که به طور قاچاق وارد بازار شده است، به کارگیری طرح شبنم و نظارت مستمر در بازار برای شناسایی فروشندگان متخلف است.
** گوشیهای هوشمند در صدر
هر چند که هماکنون شاهد کاهش عرضه قانونی گوشیهای هوشمند در بازار هستیم اما بدون تردید در سال جاری و با توجه به عرضه مدلهای متنوع از سوی تولیدکنندگان جهانی باز هم بازار این نوع از گوشیها پر رونق تر از سایر مدلها خواهد بود. در این بین سال 90 برای گوشیهای لمسی و هوشمند نسبت به سالهای گذشته پررونق بود، چرا که میزان خریدوفروش این گوشیها به شدت افزایش یافت و بیشتر مشتریان به خرید این گوشیها در بازار روی آوردند.تاچ یا لمسی بودن گوشیهای موجود در بازار به یکی از فاکتورهای اصلی گوشی در هنگام خرید توسط مشتریان در سالی که گذشت تبدیل شد.
از جمله دیگر مواردی که گوشیهای هوشمند را نسبت به گوشیهای معمولی متفاوت کرده علاوه بر صفحه نمایش لمسی برخورداری از سیستم عامل، پردازنده پرقدرت، پشتیبانی از سرویسهای شبکههای نسل سوم، دوربینهای پیشرفته و رابطهای کاربری مختلف است.
در سالی که گذشت میزان خریداران گوشیهای لمسی و هوشمند در میان اقشار مختلف جامعه دیده شد، چرا که چندی پیش تنها افراد تحصیلکرده و افراد شاغل با توجه به نوع حرفهشان به خرید این نوع گوشیها در بازار پرداختند، اما گستردگی استفاده از این گوشیها حتی به نوجوانان و گروههای سنی 11 تا 15 سال نیز رسید.
در همین حال یکی از واردکنندگان رسمی گوشیهای هوشمند در کشور با اشاره به تمایل بالای مشتریان از این نوع گوشیها در سالی که گذشت میگوید: با توجه به شرایط فعلی هرچند کاربران تمایل به خرید گوشیهای ارزان قیمت دارند، اما با این حال قابلیتهای گوشی، تنوع سرویسهای قابل استفاده در گوشیهای لمسی باعث شده تا فروش این گوشیها نیز به نسبت بالا باشد.
«بابک عزیززادگان» مدیرفروش شرکت پرشین تلکام در این باره گفت: باوجود فناوریهای نوین و پیچیده بهکار رفته در گوشیهای تلفن همراه هوشمند، شاید برای بعضی از کاربران قابل درک و استفاده نباشد، با اینحال میزان خرید این نوع گوشیها نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری یافت.او میگوید: استفاده از اینترنت و بهکارگیری از نرم افزارهای مختلف همچنین برخورداری از GPS و موقعیتیابی باعث شده تا افرادی که خواستار چنین سرویسهایی هستند به خرید گوشیهای هوشمند روی آورند.
مدیرفروش شرکت پرشین تلکام توزیعکننده گوشیهای اچ تی سی ادامه میدهد و میگوید: طبق اطلاعات دریافتی از خریداران برند اچ تی سی مشخص شده که بیشترکسانی که این گوشیها را خریداری میکنند دارای مدرک فوق دیپلم و بالاتر از آن بوده و به همین دلیل ویژگیهای کاربردی این گوشیها برایشان مهم است.این واردکننده گوشیهای اچ تی سی معتقد است که بخشی از خرید مردم برای گوشیهای هوشمند به خاطر کنجکاوی است، چرا که این عده از گوشیهای هوشمند مانند گوشیهای معمولی تنها برای مکالمه استفاده میکنند و تنها به دلیل طرح و ظاهر این گوشیها آن را خریداری میکنند.
عزیززادگان بر کاربردهای متفاوت گوشیهای هوشمند نسبت به گوشیهای معمولی در بازار تاکید کرد و گفت: سیستم عامل بکار رفته در این گوشیها بسیار ارزشمند است و میتواند به عنوان یک کامپیوتر تمامی امکانات را در اختیار کاربران قرار دهد.
وی با بیان اینکه کاربران با استفاده از گوشیهای هوشمند میتوانند ایمیل چک کنند و روتر وای فای این گوشیها امکان انتقال اینترنت را از گوشی به لپ تاپ فراهم میکند، ادامه داد: گوشیهای هوشمند فانتزی نیستند و به دلیل داشتن فایلهای مهمی چون آفیس و حافظه بالا و قدرت پردازنده در حد رایانه استفاده میشوند.
منبع : دنیای اقتصاد
- ۹۱/۰۱/۱۸