شبکه ملی سلامت سهشنبه افتتاح میشود
مشاور وزیر بهداشت در امور فناوری اطلاعات اعلام کرد: شبکه ملی الکترونیک سلامت سهشنبه با حضور وزیر بهداشت و وزیر ارتباطات افتتاح میشود.
حسین ریاضی افزود: شبکه ملی الکترونیک سلامت (شمس) زیرساخت اصلی ارتباطی بین همه مراکز بهداشتی، تشخیصی و درمانی کشور است که مستقل از اینترنت و روی بستر امکانات ارتباطی کشور با امنیت و سرعت بسیار بالا ایجاد میشود.
وی گفت: این شبکه ملی، امکان تبادل اطلاعات و دیتاها را بین مراکز بهداشتی و درمانی دولتی،داروخانهها و همه مراکز ستادی و خدمات حوزه سلامت را فراهم میکند و فعلاً بخش دولتی را پوشش میدهد و زیرساخت اصلی ارائه خدمات سلامت و خدمات آموزشی و پژوهشی وزارت بهداشت است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت اضافه کرد: کلید ایجاد این شبکه اسفند سال گذشته با تفاهمنامهای که بین وزارت بهداشت، وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات ایران بسته شده، زده شد و به عنوان یکی از زیرساختهای مهم سلامت کشور که بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی شاخص مهم توسعه یافتگی حوزه سلامت کشورهاست به سرعت پیشرفت کرد.
وی ادامه داد:طی 15 سال گذشته، مهمترین زیرساخت ارتباطی شبکه بهداشتی و درمانی کشور اینترنت بوده است که در این مدت فقط 2100 مرکز بهداشتی و درمانی به این سیستم مجهز شدهاند اما بر اساس تفاهمی که با وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات بسته شده است قرار است از مجموع 26 هزار مرکز بهداشتی و درمانی امسال 10 هزار نقطه به شبکه ملی سلامت الکترونیک متصل شوند.
وی گفت: علت اینکه بقیه این مراکز امسال به این شبکه متصل نمیشوند، مباحث مربوط به زیرساختهای مخابراتی است به خصوص اینکه در برخی روستاها و خانههای بهداشت تنها مرکز مرتبط با آن خود وزارت بهداشت است به همین علت در این مرحله برخی مراکز از جمله برخی خانههای بهداشت برای اتصال به این شبکه در اولویت قرار نگرفتند و در فازهای بعد مرتبط میشوند.
ریاضی ادامه داد: در این مرحله تمام مراکز بهداشتی و درمانی، بیمارستانها، مراکز تشخیصی و درمانی و نیز داروخانههای دولتی و مراکز ستادی دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت به شبکه ملی سلامت الکترونیک متصل میشوند.
مشاور وزیر بهداشت گفت: درگاه ورود و دریافت اطلاعات در این شبکه عمدتاً کامپیوتر و رایانه است و مسئله مهم این است که این شبکه مستقل از این اینترنت است و اگر اینترنت کشور قطع شود باز هم این شبکه کار میکند. نکته بسیار مهم آن سرعت بالای این شبکه نسبت به اینترنت است که از حدود128Kbs اینترنت کشوری به حدود 2Mbs ارتقا می یابد و جاهایی که از فیبرنوری استفاده می شود، سرعت تبادل اطلاعات خیلی بالاتر هم میشود.
وی ادامه داد: از شبکه ملی خدمات الکترونیک سلامت میتوان برای ارائه خدمات آموزش مجازی، تبادل اطلاعات پرونده الکترونیک سلامت شهروندان، خدمات پزشکی از راه دور، اتوماسیون اداری وزارت بهداشت، خدمات الکترونیک به دانشجویان علوم پزشکی، ایجاد شبکه علمی- پژوهشی علوم پزشکی، ایجاد سامانه اطلاعات دارویی و مواد آرایشی و بهداشتی، سامانه شکایات و انواع دیگر خدمhت الکترونیک استفاده کرد.
ریاضی گفت: این شبکه هم از طریق وب سایت و هم نرم افزارهای موبایل میتواند خدمات الکترونیک ارائه کند و امکان تبادل اطلاعات به هر دو صورت وجود دارد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره امکان جراحی از راه دور از طریق این شبکه گفت: جراحی از راه دور فعلاً اولویت کشور نیست اما امکان مشاوره پزشکی از راه دور، رادیولوژی از راه دور و ارسال تصاویر پزشکی وجود دارد.
مشاور وزیر بهداشت گفت: در حوزه اورژانس نیز مدیریت تختهای مراقبتهای ویژه از مدتی پیش با استفاده از این شبکه شروع شده است و هر زمان که یک تخت CCU یا ICU خالی میشود این سیستم به مرکز فوریتهای پزشکی اطلاع میدهد تا بتوانند بیمار جدید را به سمت این تخت خالی هدایت کنند.
وی ادامه داد: فعلاً این سیستم روی آمبولانسها نصب نمیشود زیرا نیازمند خدمات الکترونیک سیار و موبایل است اما تمام آمبولانسهای تهران اکنون به سیستم GPS مجهز شدهاند و در هر زمان امکان ردیابی موقعیت آنها وجود دارد و ممکن است یک آمبولانس بعد از انجام یک مأموریت و هنگام برگشت به علت نزدیکی به موقعیت یک حادثه دیگر در همان لحظه به مأموریت بعدی اعزام شود.
رئیس دفتر آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره پرونده الکترونیک سلامت نیز گفت: پرونده الکترونیک سلامت نیز روی همین شبکه ملی سلامت فعال میشود و قرار است حدود 2500 تا 3 هزار مرکز ارائه خدمات پزشک خانواده در کشور در بخش دولتی و خصوصی به این شبکه متصل شوند و بتوانند با تعرفه یکسان اطلاعات پرونده الکترونیک سلامت شهروندان و سوابق آنها را وارد این شبکه کنند که بر اساس یک نظام امنیتی و سطح بندی پزشک معالج و افراد مجاز به این اطلاعات بر اساس نیاز خود دسترسی خواهند داشت.
ریاضی گفت: سیستم پرونده الکترونیک سلامت برای اجرای برنامه پزشک خانواده و نرم افزار آن هم اکنون در 15 استان کشور راهاندازی شده و تا آخر امسال به 20 استان کشور گسترش پیدا میکند و سال آینده پوشش کشوری این سیستم کامل خواهد شد.
مشاور وزیر بهداشت ادامه داد: چون بسیاری از اطلاعات پرونده الکترونیک سلامت به مباحث حریم خصوصی مربوط میشود. بر اساس یک نظام امنیتی قوی پیشگیرانه امکان هر گونه درز و لو رفتن اطلاعات بسته شده و تدابیر لازم برای جلوگری از خرابکاری نیز اندیشیده شده است به همین علت این سیستم روی اینترنت نیست و یک زیرساخت ملی ارتباطی داخلی امن است.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره امکان کارکردن پزشکان و کادر بهداشتی و درمانی با این سیستم گفت: یکی از مشکلات ما این است که بسیاری از پزشکان با مبانی کامپیوتر و IT آشنا نیستند که تلاش میکنیم در دورههای بازآموزی و آموزش مداوم این نقص را بر طرف کنیم ضمن اینکه از پتانسیل سایر نیروهای حوزه سلامت مانند پرستاران و ماماها نیز در این سیستم استفاده خواهد شد.
- ۹۱/۰۸/۰۷