مرثیهای بر رویای حضور در نمایشگاههای بینالمللی
علی شمیرانی - سال 82 شرکتهای ایرانی برای نخستین بار حضور در یک نمایشگاه تحت نام ایران را تجربه کردند. در آن سالها انتقادات زیادی به نحوه برنامهریزی مسوولان وقت برای شرکت در نمایشگاههای بینالمللی وارد شد.
منتقدان معتقد بودند که با برنامه ریزیهای چند هفته مانده به برگزاری، امکان حرکتی استراتژیک، آنگونه که دیگر کشورهای دنیا عمل میکنند، وجود ندارد. اما مدعیان و مدافعان دولتی حضور ایران در نمایشگاهها این نظر را رد کرده و همچنان در دقیقه نود دوندگیها برای عزیمت آغاز میشد و این روند ادامه داشت. امروز نزدیک به 5 سال از آن سبک برنامهریزی میگذرد. امسال هم نمایشگاههای بینالمللی طبق روال چند ده ساله خود برگزار میشوند و فکر میکنید در ایران چه خبر است؟ از 28 مهرماه تا دوم آبان ماه سال جاری بیست و هشتمین نمایشگاه جیتکس دوبی در حالی برگزار میشود که تنها 6 شرکت زیر پرچم ایران در این نمایشگاه حضور خواهند یافت.
نکته البته تعداد شرکتهای حاضر در غرفه ایران نیست، بلکه موضوع، نبودن هیچ اثری از مدعیان سالهای گذشته است. در سالهای گذشته کنسرسیوم توسعه صادرات نرمافزار ثنارای با حمایت مرکز صنایع نوین وزارت صنایع و شرکت سهامی نمایشگاههای وزارت بازرگانی اقدام به برپایی غرفه ایران در نمایشگاههای بینالمللی میکرد.
اما امسال یک شرکت خصوصی دیگر، آن هم بدون کمک حامیان آن سالها، عهده دار این مسوولیت شده است. موضوع اینجا انگیزههای شرکت خصوصی مذکور در برگزاری نمایشگاه فناوری اطلاعات ایران نیست، بلکه موضوع، تحقق پیشبینیها و انتقادات سالهای گذشته بود.
منتقدان از جمله نگارنده پیشبینی میکردند که ادامه این روند به شکلی که مسوولان مربوطه معتقد به آن بودند، میسر نخواهد بود و خب امروز نیز همان اتفاقی افتاد که کسی خواستار آن نبود. این که قاعدتا چه کسی پاسخگوی توقف حضور برنامه دار و هدفمند! ایران در یک نمایشگاه است، سوال عبث و بیپاسخی خواهد بود. اینکه چه کسی تاوان رها شدن حضور کشورمان در این نمایشگاهها را خواهد پرداخت نیز.
این در حالی است که کشورهایی همچون ترکیه، مالزی و مصر براساس مشاهدات و اطلاعات موجود، تا پانزده سال آینده، بودجههای نمایشگاهی خود را کنار گذاشته و حتی محل استقرار غرفههای خود را نیز میدانند.
امروز اما یک شرکت خصوصی بار غفلت سالهای دور آن مدعیان را با حمایت دو نهاد دیگر یعنی شورای عالی اطلاعرسانی و سازمان گسترش و نوسازی به دوش میکشد، ولی اگر همین متولی خصوصی نیز سال آینده نباشد، آیا به معنی توقف همیشگی مشارکت بینالمللی ایرانیان، خواهد بود؟ مگر ما قصد توسعه صادرات غیر نفتی را نداریم؟
منبع : فناوران
- ۸۷/۰۷/۲۰