نرخ اینترنت و لزوم تغییر سیاست رگولاتوری
علی شمیرانی - بازهم خبر آمده که قیمت اینترنت در کشورمان شکسته و ظاهرا به منظور کمک به توسعه این پدیده ارتباطی هزینه آن کاهش یافته است. البته این بار اینترنت از نوع پرسرعت آن مورد توجه مسوولان در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار گرفته است.
اینترنت این بار اما بیست درصد ارزان شد. اما آیا این نخستین بار است که در کشور اینترنت ارزان می شود یا این که ما در گذشته نیز شاهد کاهش قیمت اینترنت بوده ایم؟ پاسخ این سوال مثبت است، اینترنت هر از چندگاهی ارزان شده است. البته آن قسمت از کار که در اختیار بخش دولتی است یعنی همان پهنای باند.
اما آیا در گذشته اینترنت پس از کاهش قیمت هایی از این دست که در گذشته البته بیشتر از این ارقام نیز بوده است، واقعا با همان افت قیمت به دست مصرف کننده نهایی نیز رسیده است؟
شواهد و واقعیت های موجود در بازار که چیزی خلاف این را نشان داده است. یعنی نه تنها نرخ نهایی اینترنت برای کاربران کاهش نیافته حتی برخی گزارش های غیر رسمی حکایت از آن دارد که اینترنت به واسطه مسایل اقتصادی و تورم تا حدودی نیز افزایش یافته است.
این خبر قبل از ایام تعطیلات منتشر شد. اما برای شما می توانم توضیح دهم که چه بر سر این کاهش قیمت بیست درصدی خواهد آمد. بخش دولتی پهنای باند را بیست درصد ارزان کرد. کاربران منتظر می مانند. خبری نیست و اینترنت با همان قیمت سابق عرضه می شود. طبق معمول روزنامه نگاران پیگیر ماجرا می شود.
بخش دولتی : ما نرخ اینترنت را بیست درصد کاهش دادیم بخش خصوصی همکاری کند.
بخش خصوصی : پهنای باند کمترین هزینه در ارایه خدمات اینترنتی به کاربران محسوب می شود.
این پاسخ ها یا چیزی شبیه به آن، چیزی است که طی روزهای آتی در صفحه رسانه های مرتبط با فناوری اطلاعات نقش خواهد بست.
چند مصاحبه از آن طرف، چند مصاحبه از این طرف و به جز مشتی حرف چیزی نصیب کاربران نهایی نخواهد شد. این بار نیز جریان مشابهی تکرار خواهد شد و چنانچه شاهد تغییر رفتار و سیاست ها در این خصوص نباشیم، اینترنت ارزان نخواهد شد حتی 5 درصد.
در گذشته که کاهش قیمت هایی در حدود 50 درصد در کشور را شاهد بودیم، در بازار واقعی تاثیری در حدود 5 تا 7 درصد در نرخ نهایی گزارش می شد و این بار که بیست درصد قیمت ها کم شده می توان حدس زد در بازار واقعی چه اتفاقی رخ خواهد داد.
این در حالی است که اخبار متعدد در رسانه ها نشان می دهد که اینترنت به هیچ وجه نرخ قابل قبولی حتی در قیاس با کشورهای اطرافمان ندارد و یک کلام گران است که گران است. وارد بحث کیفیت آن نمی شوم که خود بحث مفصل و البته آزاردهنده ایست.
اما به راستی چه اقداماتی در کشور می تواند قیمت این اینترنت نصف و نیمه را آنچنان که شایسته کیفیت آن است بشکند؟
آیا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتور) و یا وزارت ارتباطات قصد دارند نقشی نمادین و نمایشی در کاهش قیمت اینترنت بازی کنند، یا آنکه فی الواقع به دنبال کاهش قیمت اینترنت هستند؟
بدیهی است که احتمال دوم یعنی کاهش واقعی قیمت اینترنت در دستور کار ایشان است. ولی آیا سیاست های گذشته با نتیجه احتمال دوم در هماهنگی است؟ نه!
از اینرو به نظر می رسد که مجموعه رگولاتوری و وزارت ارتباطات می بایست از مسیرهای دیگری که ضمانت اجرایی بیشتری برای کاهش نرخ نهایی دارد، طی کنند، تا به این ترتیب هم خواسته آنها محقق شوند و هم کاربران واقعا منتفع گردند.
منبع : فناوران
- ۸۷/۰۷/۱۳