پروژههای ICT که کاربردی نشد
ساره جعفرقلی - سال 90 با نام جهاد اقتصادی در حالی آغاز شد که رضا تقیپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در واپسین روزهای سال 89 از افزایش خدمات دولت در حوزه فناوری اطلاعات و همچنین افزایش 30 درصدی بودجه در این حوزه در سال 90 خبر داده بود.
تقیپور گفته بود: در سال 90 این نوید را میدهیم که بسیاری از پروژههایی که در سال 88 و 89 در زمینه ارایه خدمات الکترونیکی توسط دستگاههای اجرایی آغاز شده است، به ثمر میرسد و مردم باید منتظر باشند که خدمات بیشتری را به صورت الکترونیکی از دولت دریافت کنند. همچنین که میزان درآمد وزارت ارتباطات و فناورى اطلاعات در سال 90 بالغ بر 1700 میلیارد تومان پیشبینی شده است و شاهد افزایش 25 تا 30 درصدی بودجه این وزارتخانه در لایحه بودجه 90 هستیم.
ولی در آخرین روزهای سال 90 میتوان به جرات گفت که در این سال هم مانند سالهای گذشته بسیاری از پروژهها یا اجرایی نشد و یا با تاخیر به بهره برداری رسید که این پروژهها هم، آنطور که باید کاربرد آن چنانی برای مردم نداشت.یکی از این پروژهها خدمات پیشخوان دولت است که سالهاست ایجاد شده ولی در سال جاری آنچنان پیشرفت و توسعهای نداشت که به گفته مدیر اجرایی دفاتر پیشخوان دولت دلیل این امر مقاومت برخی دستگاههای دولتی برای ارایه خدمات در این دفاتر است.
دیگر پروژهای که میتوان به آن اشاره کرد و با تاخیر هم افتتاح شد، پروژه شبکه علمی اطلاعات که بعد از چندین ماه تاخیر در بهمن ماه سال جاری افتتاح شد ولی این شبکه هم هنوز برای کاربران دانشگاهی آن کاربرد مورد نظری که در اهداف این شبکه عنوان شده بود، ندارد.در زیر به مجموعهای از پروژهای دولتی که در سال 90 اجرایی و کاربردی شد، اشاره میکنیم.
** افتتاح مرکز میانی صدور گواهی الکترونیکی با 6 ماه تاخیری
مرکز میانی صدور گواهی الکترونیکی بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور پس از 6 ماه تاخیر و با وجودی که قرار بود در آبان سال 89 افتتاح شود و بعد به اسفند ماه موکول شد و در اردیبهشت ماه سال جاری با حضور وزیر ارتباطات و وزیر بازرگانی افتتاح شد.این افتتاح در حالی انجام شد که رضا تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در آبان ماه سال 89 و در مراسم افتتاح نمایشگاه الکامپ از ایجاد و افتتاح قریبالوقوع دفتر صدور گواهی الکترونیکی برای حوزه ارتباطات و فناوری ارتباطات در وزارت ارتباطات خبر داده بود ولی در آذر ماه همان سال اعلام کرد که تمامی اقدامات اجرایی و کارهای لازم برای ایجاد دفتر صدور گواهی الکترونیکی در وزارت ارتباطات انجام شده است و برای افتتاح دفتر منتظر وزیر بازرگانی هستیم و در انتها این پروژه به سال 90 کشیده شد که البته باید گفت این مرکز میانی قرار بود توسعه بیشتری پیدا کند که تا این زمان خبری از این توسعه نیست.
** جستوجوگری که ملی نشد
در سال گذشته و امسال خبرهای زیادی در مورد جستوجوگر ملی عنوان میشد، این موتور جستوجوگر ملی، ابزاری است که با قرار گرفتن در صفحه اصلی درگاه ایران، این امکان را در اختیار کاربر قرار میدهد که ضمن صرفهجویی در وقت و هزینه، با وارد کردن یک یا چند حرف از موضوع مورد هدف آن را در میان فهرست وب سایتها و خدمات الکترونیکی بیابد.
راهاندازی این جستوجوگر ملی که در برنامه پنجم توسعه کشور هم دیده شده و مسوولان با آب و تاب در مورد این طرح داد سخن میراندند و قرار بود در سالی که گذشت پروژههای نرمافزاری آن به شرکتهایی که آمادگی خود را در این زمینه اعلام کردهاند سپرده شود و بخش سختافزاری این پروژه نیز از سوی سازمان فناوری اطلاعات ایران انجام گیرد.
طبق زمانبندی در نظر گرفته شده قرار بود برای اجرای این طرح تا اوایل زمستان امسال اپراتورهای ارایه کننده خدمات ایمیل ایرانی و موتور جستوجوگر ملی مشخص شود و این اپراتورها به عنوان پیمانکار سازمان فناوری اطلاعات فعالیت خود را آغاز کنند ولی با وجود این همه شرح و بسط باز هم در این سال هیچ جستوجوگری ملی نشد.
** دردسرهای ایمیل وطنی و غیر وطنی
در سال جاری بحث ایجاد ایمیل ملی باز هم سرآغاز سخن هرکدام از مسوولان سازمان فناوری اطلاعات بود، این مسوولان که ایمیلهای خارجی را یک تهدید قلمداد میکنند و در این سال تصمیم گرفتند که ایمیل ملی را به طور کامل اجرایی کنند و این سامانه با شعار هر ایرانی یک آدرس در iran.ir ایجاد شد. ولی این ایمیل ملی با خواستن مدارکی مانند شماره کارت ملی و غیره اعتماد بسیاری از کاربران را سلب کرد این در حالی بود که این ایمیل هم در برههای از زمانهایی که ایمیلهای غیر وطنی هم از دسترس خارج میشد، با وجود اذعان کاربران مسوول خود از کار میافتاد و میتوان گفت که، این ایمیل هم کاربرد آنچنانی نداشت.
در این گیرودار سرویس ایمیل چاپار از سوی شورایعالی اطلاعرسانی و صرفا برای ایجاد رقابت با ایمیلهای دیگر! پا به عرصه وجود گذاشت ولی این ایمیل هم نتوانست آنطور که باید و شاید نظر کاربران ایرانی را جلب کند و این کاربران ترجیح دادند که با همان ایمیل خارج از دسترس غیر وطنی خود بسازند.
** نرم افزارایرانی سنجش سرعت اینترنت
در سال گذشته نرمافزار ایرانی سنجش سرعت اینترنت، از طریق مرورگر وب توسط کاربر نهایی و به منظور بررسی کیفیت اتصال، مورد استفاده قرار گرفت. این نرم افزار سرعت سنجی در هیاهوی دسترسی نداشتن به اینترنت با هدف ایجاد نظارت دقیق، جامع و پویا در نقاط مختلف کشور طراحی شده است که به کاربر این امکان را میدهد که در ساعات مختلف شبانه روز و در وضعیتهای متفاوت، سرعت و کیفیت اینترنت خود را مورد آزمایش قرار دهد.
اما از آنجایی که خرید نرم افزارهای خارجی، هزینه قابل توجهی در بر دارد، سازمان فناوری اطلاعات با بهره گیری از توان علمی نیروهای متخصص داخلی اقدام به طراحی سیستم جامع ارزیابی سرعت و کیفیت اینترنت کرد.
این نرم افزار که به صورت متن باز طراحی شده، به سادگی قابل توسعه بوده و امکان پشتیبانی از آن امکان پذیر است. نرم افزار ایرانی سنجش سرعت اینترنت، قادر است انجام آزمونهایی هم چون آزمون سرعت، آزمون صوت،آزمون تصویر و آزمون مسیریابی را برای کاربر فراهم میکند.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۰/۱۲/۲۰