آخرین وضعیت دورکاری در تهران
معاون پشتیبانی و توسعه منابع، معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور با اشاره به اینکه 40 درصد فعالیتهای اداری قابلیت دور کاری دارند، آخرین وضعیت انتقال کارمندان دولت، وزارتخانهها و دورکاری را تشریح کرد.
دولت در راستای سیاست تمرکززدایی که مورد تاکید قانون مدیریت خدمات کشوری است، طرحهایی مانند دورکاری، دولت الکترونیک و انتقال کارمند و شرکتها از تهران را در دستور کار قرار داده است.
یکی از دلایل اتخاذ سیاست تمرکز زدایی، انجام امور در زمان کمتر با هزینه اندک و راحتی مردم در مراجعه به دستگاههای دولتی است، زیرا اکثر مردم از پیچ و خم کارهای اداری و گرفتاری در راهروهای ادارات و وعدههای «امروز برو، فردا بیا» و یا گفتههایی چون «امروز رئیس جلسه دارند» یا «مدیر امروز جلسه دارند»،«کار شما در کارتابل مدیر قرار داده شده، هنوز دستور ندادهاند»،«مدیر در ماموریت خارج یا حج به سر میبرند» و سایر گفتههایی که معمولا از منشیها و مسول دفتران به گوش میرسد، خسته شدهاند.
تمرکز زدایی و کاهش حتی الامکان ارتباط رو در روی مردم و کارکنان دولت سهم قابل توجهی در کاهش فساد اداری و اموری مانند زیر میزی یا پول چای و امثال آن دارد.
از طرفی کاهش تردد کارمندان و مردم مراجعه کننده به ادارات سهم قابل توجهی در کاهش هزینه سرسام آور حمل و نقل و ترافیک گیج کننده شهری دارد.
در این راستا خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس مصاحبهای با نادر ریاحی معاون پشتیبانی و توسعه منابع معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور در مورد دورکاری و انتقال کارمندان انجام داده است که مشروح آن را میخوانید:
*فارس: آیا آماری از عملکرد کارمندان منتقل شده یا دورکار در دسترس است؟
*ریاحی: در بخشنامه دورکاری پیشبینی شده که در گام اول حداکثر 50 درصد از تعداد کارکنان دورکار شوند، در جلسه با معاونان دستگاهها نیز عنوان شد که برخی وزارت خانهها تا 10 درصد، برخی تا 20 درصد، برخی تا 40 درصد کارمندان را دورکار کنند، آمارها متفاوت است، برخی دستگاهها تصمیم گرفتهاند کارمندان به صورت شیفتی و یک در میان دور کار کنند، برخی برای یک ماه برخی برای 3 ماه به صورت آزمایشی این طرح را به مورد اجرا گذاشتهاند. چون دور کاری در عمل به روش آزمایشی شروع شده است.
آنچه مهم بود، فضا و جو غالب نشست این بود که همه دوستان معاونان دستگاهها بحث دورکاری و انتقال کارمندان را پذیرفتهاند.
* تا 40 درصد کارهای اداری قابل دورکاری است
دورکاری از لحاظ عملی، تجربی و اصول برنامهریزی یک امر تجربه شده در دنیاست و بر اساس اظهار برخی کارشناسان 34 درصد تا 40 درصد از کارهای در حال انجام به جز کارهای اورژانس و کارهایی که مستقیم به مراجعه کننده کار دارد، قابلیت انجام در قالب دور کاری دارد، البته آمارها و اعداد و درصدها متفاوت است، ولی به لحاظ کم کردن مشکلات ناشی از آلودگی هوا، مشکل هزینهها و از همه مهمتر عمر آدمی بسیار موثر است. وقتی عمر انسانها را به صورت ابتدایی در نظر بگیرید، در ادارات تلف میشد و چه قدر ارزش داشت، مثلا در گذشته مردم برای صدور گذرنامه که مراجعه میکرند، چه مقدار وقت میگذاشتند، امروز را با چند سال قبل مقایسه کنید الان صدور گذرنامه در دفاتر پلیس + 10 چقدر راحت شده است.
قبلا برای کارهایی مانند دریافت گواهینامه به اداره راهنمایی و رانندگی یا برای دریافت و پرداخت پول به بانک مراجعه میکردیم، چه صفهای طولانی در بانک بود، چه مشکلاتی وجود داشت ولی امروزه همین کارها در اثر حاکمیت بخشی از دولت الکترونیک و استفاده از ابزارهای الکترونیکی، مراجعه حضوری به حداقل کاهش پیدا کرده و به تعبیر دیگر توجه به دولت الکترونیک که دور کاری یک بخش آن است، هر خانه به یک اداره تبدیل میشود، یا هر کارمند در جایی که نشسته به عنوان بخشی از اداره کارش را انجام میدهد.
معاونان دستگاهها گزارشی در مورد دورکاری ارائه کردند که امیدوارکننده بود و همه پذیرفته و به اتفاق به این مطلب توجه دارند، البته پیشنهادهایی راجع به مشکلات و موانع طرح دورکاری مطرح و قرار شد که اصلاح آن دنبال شود، ولی اصل این است که فعلا بر اساس آییننامههای مصوب و توصیههای به عمل آمده در هیات دولت، باید امر دورکاری جدی گرفته شود و همه دوستان همکاری و همراهی کنند که در عمل هم مسایل و مشکلات بیشتر خود را نشان دهد.
قرار شد جلسه مشورتی و کارگروه مرتب تشکیل شود تا بتوان در جهت تبادل نظر برای رفع مشکلات احتمالی و پیدا کردن راه حلهای مورد نظر در آینده اقدام کرد.
* دورکاری ادامه راه دولت الکترونیک
وقتی گفته میشود دورکاری ادامه راه دولت الکترونیک است، راز موفقیت کشور مالزی این است که بخشی از خدمات و اقدامات و حرکات در تمام کشور را در قالب دولت الکترونیک انجام داده است. همین حرفه خبرنگاری از گذشته دور چه روزی که کامپیوتر بود و چه روزی که فاکس، تلفن بود، خبرنگاران به صورت سطری و کلمهای با دستگاه مربوطه همکاری میکردند.
چند نفر در خبرگزاریها به صورت دائم و روزمزد کار میکنند و در مقابل چند نفر بیرون از مجموعه کار میکنند این دورکاری است. ما اول فضا را درست کردیم و سپس دستگاهها در مراحل بعدی بیان میکنند که به هر کارمند که در اداره حضور دارد، در قالب حقوق، دستمزد و خدمات، اضافه کاری چقدر میپردازد و برای پشتیبانی از کارمند چقدر هزینه می کند، برق، تلفن، مکان که در ادارات وجود دارد،چقدر هزینه در بردارد؟
در همین مجموعههای کوچک و ستادها، دولت چقدر به صورت مستقیم به کارمند میپردازد و چقدر برای پشتیبانی میپردازد حال اگر کارمند بتواند مثل خبرنگار در فضای دیگر با تلفن یا سایت و ابزار دیگری تکلیف خود را انسجام دهد و با یک وقت کمتری کار را انجام دهد،هم به خود خدمت کرده است، هم از وقت حداکثر استفاده را انجام داده است. هم به کشور خدمت کرده که کارش را زودتر انجام داده و هم دهها پارامتر دیگر به لحاظ آلودگی هوا و هزینههای جاری اداری صرفهجویی شده است.
بنابراین فکر میکنیم بحث دورکاری مهم است. در کشورهای دنیا از قبل شروع شده است. در برنامه چهارم هم به بحث عدم تمرکز اشاره شده است. در قانون مدیریت خدمات کشوری هم اشاره شده است امیدواریم نظریه پردازان و اندیشمندان و اهل قلم بتوانند در فرهنگسازی آن کمک کنند.
قانون مدیریت خدمات کشوری در فصل دولت الکترونیک بخش 5 ماده 36 تا 40 آمده است، به طور مشخص به موضوع فناوری اطلاعات و خدمات اداری اشاره میکند که کلیات همه محورها در آنجا آمده است.
* نظارت بر کارمند دورکار چگونه است، کارمند که از چشم مدیر دور باشد، چگونه نظارت میشود؟
ریاحی: در آییننامه و تفاهمنامه دورکاری مشخص شده چه کارهایی به کارمند دورکار محول شده است. کارها احصا میشود، دستگاه اداری با کارمند تفاهمنامه امضا میکند که این تکالیف به شما محول شده و باید در خارج از محیط اداره انجام شود. این تکالیف را در مدت معین در منزل انجام دهید و این را تحویل بدهید و دستگاه مربوطه آن را تأیید کند.
توافقنامه بین دستگاه و کارمند دورکار امضا میشود که در آن ذکر میشود، چه نوع و چه مقدار کاری طی چه مدتی باید انجام شود. در دورکاری نکتهای که فضای منفی ایجاد میشود و ناامنی درست میکند این است که با رفتن کارمند به بیرون از اداره از مجموعه دستمزد پرداختی به او کاسته میشود و این مقدمهای برای اخراج کارمند است. در حالی که اصلا این گونه نیست.
** به ضرس قاطع گویم کارمند دورکار بیکار نمیشود
به ضرس قاطع اعلام میکنم، کارمندانی که دورکار شوند، تحت هیچ شرایطی از پرداختی آنها کاسته نمیشود و این دورکاری مقدمهای برای اخراج نیست. کارمند پرسنل رسمی دولت است. در قالب یک تفاهمنامه بین دولت و کارمند که به امضای معاونت دستگاه و کارمند میرسد، کارهای دورکاری انجام میشود و به وسیله ایمیل یا دستی کارها را تحویل میدهد. مثلا در حوزه تحقیقات، پژوهش و مطالعات برنامه ریزی وقتی کارمند در محیط اداره میخواهد برنامه آموزشی ارائه کند، آیا نمیتواند در منزل انجام دهد. چون بر اساس قانون و مقررات، جدولی برای برنامه آموزشی همکاران تهیه میشود. چه فرقی میکند که برنامه در محیط اداری یا منزل تهیه شود.
منبع : فارس
- ۸۹/۱۰/۱۹