آغاز فرآیند فروش کارخانه «آی تی آی» شیراز
فرآیند مزایده کارخانه مخابرات راه دور شیراز (iti) در حال انجام است و این کارخانه به زودی برای پرداخت انبوه مطالبات معوقه طلبکاران، به فروش میرسد اما از واحد کارخانجات مخابراتی ایران (itmc) نیز خبرهای خوبی شنیده نمیشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، کارخانه مخابرات راه دور شیراز (آی تی آی) روزهای سرنوشتسازی را سپری می کند، تیغ مزایده که تا بهار سال گذشته با دخالت دستگاه قضا از این شرکت به دور بود، سرانجام با درخواست استاندار فارس و ریاست دادگستری استان مبنی بر ورود مستقیم رؤسای 2 قوه مجریه و قضائیه برای 16 سال آشفتگی و بحران در کارخانه مخابرات راه دور، بر تن این کارخانه نشست و با موافقت مرجع قضایی، فرآیند مزایده کارخانه آغاز گشت.
کارخانه آی تی آی از سال 53 که پایهگذاری شد تا سال 83 که در تملک بخش خصوصی قرار گرفت، تقریبا همیشه در اوج بود و محصولات آن که به سفارش شرکت مخابرات ایران ساخته میشد، بخش عظیمی از ایستگاههای مخابراتی کشور را تجهیز می کرد.
سال 83، در حالی که آی تی آی در مناقصه پروژه کارتهای هوشمند سوخت برنده شده و متعهد به انجام آن بود، این کارخانه به بخش خصوصی واگذار شد.
محاسبات اشتباه در برآورد هزینه ها، سنگینی پروژه، افول صنعت مخابرات و برداشته شدن حمایت های دولتی، آی تی آی را دچار بحران شدید کرد.
سهامداران عمده کارخانه، پروژه طرح کارتهای سوخت را با وجود ناتوانی مالی کارخانه به پایان رساندند اما به بیش از 1300 کارگر کارخانه که تا آن زمان، شبانه روز برای اتمام پروژه تلاش کرده بودند، سودی نرسید و به این ترتیب اعتراضات کارگری که پیش از آن نیز شروع شده بود، در سال 85 اوج گرفت.
سال 88 در پی سفر رئیس جمهور وقت به شیراز و بررسی شرایط کارخانه، مالکین خصوصی آن خلع ید شده و کارخانه در اختیار هیئت حمایت از صنایع کشور قرار گرفت.
بخش دولتی در اولین قدم، با پرداخت مابه التفاوت باقی مانده از موعد بازنشستگی کارگران به تامین اجتماعی، اقدام به بازنشستگی زودهنگام کارگران کرد و به این ترتیب سنگینی پروژه، افول صنعت مخابرات و برداشته شدن حمایت های دولتی، آی تی آی را دچار بحران شدید کرد. در نهایت راه اندازی مجدد کارخانه میسر نشد و آی تی آی در سال 91، با زیان انباشته و بدهکاریهای کلان، تعطیل شد.
اگر 85 را سرآغاز بحران مخابرات راه دور بدانیم، 16 سال از آشفتگی کارخانه و 11 سال از تعطیلی مطلق آن می گذرد.
مشکلات آی تی آی به گرهی قدیمی و ملال آور تبدیل شده که فرسایش زمانی امکان بازگشایی آن را سخت تر کرده است.
در حالی که رشد بی سابقه فن آوری به روز شدن کارخانه را ناگزیر کرده، با گذر زمان بدهکاری های کارخانه افزایش یافته و امکان پرداخت آن دشوارتر شده است. موضوعی که سبب شد سرانجام پس از 16 سال، دستگاه قضا به مزایده کارخانه مخابرات راه دور، رضایت دهد.
آی تی آی با شرط استفاده تولیدی و صنعتی واگذار میشود
محسن ربانی زاده، معاون اقتصادی استاندار فارس در خصوص مزایده آی تی آی به خبرنگار فارس گفت: روند مزایده کارخانه در حال انجام است و بانک ملی پس از اخذ اجرائیه، مزایده را برگزار می کند.
وی افزود: کارخانه آزمایش چون تجهیزات خاصی ندارد و فقط عرصه و اعیان است قیمت گذاری آسان تر انجام می شود، اما در آی تی آی، دستگاه ها و تجهیزاتی وجود دارد که باید ارزش هر کدام برای مزایده کارشناسی شده و مشخص شود.
معاون استاندار فارس گفت: مسئولان استان به ویژه شخص استاندار تاکید جدی دارند که کارخانه به شخصی واگذار شد که قصد استفاده از آن در جهت تولید و اشتغال را دارد و پیش شرط مزایده استفاده از آن در جهت تولید است.
ربانی زاده به فروش ساختمان موجود در خیابان اردیبهشت که پیشتر خبر واگذاری آن رسانه ای شده بود نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه به دلیل همکاری نکردن سازمان تامین اجتماعی کشور، فروش این ساختمان متوقف شد.
به گفته وی، سازمان تامین اجتماعی با 40 میلیارد مطالبه، از عمده ترین طلبکاران کارخانه آی تی آی است که با دریافت جزئی از عواید فروش ساختمان موافقت نکرده است.
ربانی زاده تصریح کرد: ساختمان خیابان اردیبهشت، در کنار سایر املاک و دارایی های کارخانه، به صورت یک مجموعه کامل به فروش خواهد رفت.
مرگ مغزی آی تی آی و مسیر مشابه آی تی ام سی
به گزارش فارس، سرنوشت مخابرات راه دور در حالی در مسیر نامعلومی قرار گرفته است که وجود آن، در کنار دو کارخانه دیگر، شیراز را به عنوان قطب صنعت الکترونیک کشور مطرح کرده بود.
اما اکنون فرصت برای آی تی آی پایان یافته و متاسفانه از کارخانه itmc فارس نیز خبرهای خوبی شنیده نمی شود.
مهدی نصیری، دکترای هوش مصنوعی و عضو هیئت رئیسه شورای شهر شیراز که هفته گذشته طی نطق پیش از دستور خود در شورای شهر شیراز از وضعیت کارخانه های صنعت الکترونیک کلانشهر شیراز انتقاد کرده بود، در این زمینه به خبرنگار فارس گفت: شیراز پیش از این به عنوان قطب الکترونیک کشور شناخته میشد و این موضوع، امری سلیقه ای نبود، بلکه بر اساس مطالعات معینی انجام شده است; کارخانه های آی تی آی، itmc، صاایران بر همین اساس در شیراز فعالیت داشتند.
وی افزود: آی تی آی از نظر خیلی از متخصصین، به مرگ مغزی دچار شد و هزینه کردن برای آن، بی فایده است. آی تی ام سی هم به نظر برخی نخبگان دارد به این سمت می رود.
نصیری اظهار داشت: این وضعیت در کارخانه ها باعث سوءاستفاده از امتیازات دولتی برای نگه داشتن کارخانه در حالت کما شده است که خروجی آن فایده ای ندارد.
وی گفت: در ای تی ام سی، وضعیت به اندازه آی تی آی یحرانی نشده اما به نظر میرسد مدیریت دست افراد غیرمتخصص و غیربومی می افتد که حتی چیدمان هیئت مدیره را هم در دست گرفته اند و ممکن است دیدگاه ها و برنامه های دیگری برای این کارخانه ها مدنظر باشد که در مسیر شرح وظایف آن نباشد.
عضو شورای شهر شیراز گفت: ما معادل چنین اتفاقاتی را در کشور داشته ایم و با این وضعیت ممکن است در اینده با یک itmc ورشکسته روبرو شویم.
این متخصص آی تی تاکید کرد: در چنین شرایطی به تدریج دانش مان از دست می دهیم و باید تغییر رویکرد جدی داشته باشیم، باید بتوانیم از تولید محصولات فناوری اطلاعات، به سمت خدمات فن آوری اطلاعات برویم.
گزارش از : سیده فاطمه حبیبی
- ۰۱/۰۷/۱۶