اختلالهای بی صاحب
علی شمیرانی - چند سالیست که لنگر کشتیها در خلیج فارس به فیبرنوری کشورمان گیر نمیکند، کوسههای محدوده خلیج فارس نیز ظاهراً توجیه شده و کاری به فیبر نوری ندارند. از این رو مدتهاست که با پدیده ناخوشایند قطع کل اینترنت کشور مواجه نیستیم. اما اخیراً و به ویژه در ماههای گذشته شاهد ظهور و بروز نوع جدیدی از اختلالهای مقطعی در محدودههای زمانی و مکانی خاص هستیم.
اختلالهایی که اتفاقاً هیچ توضیح روشن و مرجعی برای پذیرش مسوولیت آن وجود ندارد. قطعیهای طولانی و مکرر در اینترنت شرق کشورمان، اعتراض اپراتور وایمکس سراسری کشور، انتقاد برخی از شرکتهای مخابرات استانی و در نهایت گلایه اپراتور دوم از اختلال در خدماتش به حجاج از جمله مسایلی است که این روزها شاهد آن بوده و هستیم. اگرچه در تمام موارد بالا انگشت اتهام به سوی متولی تامین اینترنت کشور یعنی شرکت زیرساخت بود.
این که شرکتهای ارایه دهنده خدمات ارتباطی و اینترنتی در اقدامی هماهنگ اختلال در خدمات خود را به شرکت زیرساخت نسبت دهند، بعید به نظر میآید. شرکت زیرساخت نیز البته هیچ کدام از اتهامات متوجه به خود را بی پاسخ نگذاشت و با انتشار اطلاعیههایی تند، وجود هر گونه اختلال در محدوده مسوولیت خود را به شدت تکذیب کرد. این در حالیست که سابق بر این چنانچه اختلالی در عملکرد اپراتورهای بین المللی رخ میداد ایشان با پذیرش موضوع، به تشریح علت و زمان رفع مشکل از طریق سایتهای خود میکردند. اتفاقی که در موارد اخیر رخ نداد. در این میان حق و حقوق مصرفکنندگان هم که موضوعی بی اهمیت و انحرافی است!
اما از اینجا به بعد مساله اختلالهای کشور دچار پیچیدگی و ابهام بی سابقهای شد. اگرچه در این خصوص احتمالاتی پیرامون فراهم سازی بسترهای فنی شبکه ملی اطلاعات (اینترانت ملی) هم داده شده است. اما در مورد احتمال مذکور و سایر گمانه زنیها این وظیفه کاربران و رسانهها نیست که به کشف علت ماجرا بپردازند، چراکه قانون مسوولیت نظارت بر کیفیت ارایه خدمات ارتباطی و اطلاعاتی کشور را به عهده سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گذاشته است.
از این رو انتظار بر این است که سازمان رگولاتوری به جای نظاره جدل رسانهای میان اپراتورها و شرکت زیرساخت که نتیجه آن چیزی جز افزایش ابهامها، تداوم اختلالها و اتلاف حقوق کاربران نیست، به میدان آمده و پرونده اختلالهای اخیر را مختومه کند.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۰/۰۹/۰۵