ادعای نفوذ سایبری ایران به انتخابات آمریکا
آسیه فروردین - مایکروسافت مدعی شد ایران فعالیتهای آنلاین خود را که ظاهرا با هدف تاثیرگذاری بر انتخابات آمریکا انجام میشود، تسریع کرده است. در یکی از موارد، یک گروه ایرانی، کمپین انتخاباتی ریاست جمهوری را با حمله فیشینگ ایمیلی هدف قرار داده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، این غول فناوری مدعی شده که بازیگران ایرانی در ماههای اخیر سایتهای خبری جعلی ایجاد کردهاند، خود را به عنوان فعالان اجتماعی جا زدهاند و برای ایجاد تفرقه و احتمالا تاثیرگذاری بر رایدهندگان آمریکایی در پاییز امسال، بهویژه در ایالتهای مهم، زمینه را فراهم کردهاند.
یافتههای جدید گزارش اطلاعاتی تهدید مایکروسافت نشان میدهد ایران که در انتخاباتهای گذشته آمریکا نیز فعال بوده، تاکتیکهای خود را برای انتخاباتی که احتمالا پیامدهای جهانی دارد، کاملتر کرده است.
این گزارش، یک قدم فراتر از هر چیزی است که مقامات اطلاعاتی آمریکا افشا کردهاند و نمونههای مشخص از گروههای ایرانی و اقداماتی که تاکنون انجام دادهاند، ارائه میدهد. با این حال، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هرگونه برنامه برای مداخله یا انجام حملات سایبری در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را رد کرده است.
این گزارش به جز ایجاد هرج و مرج در ایالات متحده، قصد ایران را مشخص نمیکند، اگرچه مقامات آمریکایی قبلا اشاره کردهاند که ایران بهویژه با دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق، مخالف است.
مقامات آمریکایی همچنین نگرانی خود را درباره تلاشهای تهران برای انتقامگیری از حملهای که در سال ۲۰۲۰ به یک ژنرال ایرانی (سردار شهید قاسم سلیمانی) به دستور ترامپ انجام شد، ابراز کردهاند.
اخیرا وزارت دادگستری آمریکا، اتهامات جنایی علیه یک مرد پاکستانی که با ایران ارتباط دارد، افشا کرد که طبق ادعاها، توطئههایی برای ترور یا هدف قرار دادن چندین مقام از جمله ترامپ طراحی کرده است.
این گزارش همچنین نشان میدهد که چگونه روسیه و چین در حال بهرهبرداری از قطببندی سیاسی ایالات متحده هستند و برای پیشبرد پیامهای تفرقهانگیز خود در یک سال انتخاباتی از این فضا سوءاستفاده میکنند.
گزارش مایکروسافت چهار نمونه از فعالیتهای اخیر ایران را شناسایی کرده است. این شرکت انتظار دارد با نزدیک شدن به انتخابات نوامبر این فعالیتها افزایش یابد.
• چهار فعالیت سایبری علیه انتخابات آمریکا
اولین نمونه این است که گروهی مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، در ژوئن، یک مقام ارشد کمپین ریاست جمهوری آمریکا را با یک ایمیل فیشینگ هدف قرار دادند که نوعی حمله سایبری برای جمعآوری اطلاعات حساس است.
طبق گزارش، این گروه، منشأ ایمیل را با ارسال آن از حساب ایمیل هکشده یک مشاور ارشد سابق، مخفی کرده بود. در گزارش مایکروسافت آمده که چند روز بعد، گروه ایرانی سعی کرد به حسابی که متعلق به یکی از نامزدهای سابق ریاست جمهوری بود، وارد شود اما موفق نشد. این شرکت به کسانی که هدف قرار گرفتند، اطلاع داد.
در دومین نمونه ادعایی آمده است که یک گروه ایرانی در حال ایجاد سایتهایی است که خود را به عنوان سایت خبری آمریکایی نشان دهد و هدف آن، رایدهندگان دو طرف طیف سیاسی است. یک سایت خبری جعلی که برای مخاطبان چپگرا طراحی شده، ترامپ را «دیوانه» خطاب کرده و ادعا میکند که او از مواد مخدر استفاده میکند. یک سایت دیگر که به مخاطبان جمهوریخواه اشاره دارد، بر موضوعات جراحیهای تایید جنسیت تمرکز دارد.
نمونه سوم که مایکروسافت به آن اشاره کرد، نشان میدهد گروههای ایرانی در حال جعل هویت فعالان آمریکایی هستند و به طور بالقوه، زمینه را برای عملیات نفوذ نزدیک به انتخابات فراهم میکنند.
نمونه چهارم اینکه یک گروه ایرانی دیگر در ماه می، حساب متعلق به کارمند دولتی در یک ایالت کلیدی را به خطر انداخت. مشخص نیست آیا آن حمله سایبری با تلاشهای مداخله در انتخابات مرتبط است یا خیر.
• ایران: اسناد ادعایی را ارایه کنید
به گزارش عصر ارتباط در همین حال دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک در پاسخ به این گزارشهای ضدایرانی اعلام کرد اگر دولت آمریکا درباره ادعای دخالت ایران در انتخابات ریاستجمهوری این کشور صادق است، اسناد خود را ارائه کند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل در نیویورک در پاسخ به رسانههای آمریکایی درباره بیانیه مشترک نهادهای اطلاعاتی و سایبری درباره دخالت ایران در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، با تاکید بر اینکه «چنین ادعاهایی بیاساس و فاقد هرگونه وجاهت است» اعلام کرد: همانطور که قبلا هم اعلام کردهایم ایران هیچ هدف و انگیزهای برای دخالت در انتخابات آمریکا ندارد. اگر دولت آمریکا در این ادعا صادق باشد، اسناد خود را در اختیار ما قرار دهد تا پاسخ ما را دریافت کنند.»
با این حال اما رسانههای غربی در ادامه رویه مرسوم «ایرانهراسی سایبری» با استناد به ادعای مایکروسافت اعلام کردهاند که همزمان با افزایش اقدامات نفوذ سایبری ایران، بازیگران مرتبط با روسیه نیز کمپینهای نفوذ خود را به انتخابات آمریکا معطوف کردهاند، این در حالی است که بازیگران مرتبط با حزب کمونیست چین از اعتراضات دانشگاهی طرفدار فلسطین و سایر رویدادهای جاری در آمریکا برای افزایش تنش های سیاسی این کشور سوءاستفاده کردهاند.
مایکروسافت اعلام کرد که به نظارت بر نحوه استفاده دشمنان خارجی از فناوری هوش مصنوعی مولد ادامه میدهد. ابزارهای ارزانقیمت و با دسترسی آسان میتوانند در چند ثانیه تصاویر، عکسها و فیلمهای جعلی واقعی ایجاد کنند. این موضوع، نگرانیهایی بین برخی کارشناسان درباره استفاده از هوش مصنوعی برای گمراه کردن رایدهندگان این انتخابات ایجاد کرده است.
مایکروسافت اعلام کرد هرچند بسیاری از کشورها در عملیات نفوذ خود، هوش مصنوعی را آزمایش کردهاند اما این تلاشها تاکنون تاثیر چندانی نداشته است.
بنا به این گزارش، برخی از بازیگران «به تکنیکهایی که در گذشته موثر بودهاند، مانند دستکاری دیجیتالی ساده، توصیف نادرست محتوا و استفاده از برچسبها یا لوگوهای معتبر روی اطلاعات نادرست بازگشتهاند.»
گزارش مایکروسافت با هشدارهای اخیر مقامات اطلاعاتی آمریکا مبنی بر اینکه دشمنان مصمم هستند اینترنت را با ادعاهای نادرست و تحریککننده قبل از رایگیری نوامبر گسترش دهند، مطابقت دارد.
• هراس از روسیه
مقامات ارشد اطلاعاتی قبلا اعلام کردهاند که روسیه همچنان بزرگترین تهدید درباره اطلاعات نادرست انتخاباتی است. همچنین نشانههایی وجود دارد که ایران در حال گسترش تلاشهای خود است و چین با احتیاط به انتخابات 2024 نزدیک میشود.
به گفته مقامات، به نظر میرسد هدف تلاشهای ایران، تضعیف نامزدهایی است که احتمال افزایش تنش آنها با تهران وجود دارد. این توصیف، مناسب ترامپ است که دولت وی، به توافق هستهای با ایران پایان داد، تحریمها را دوباره اعمال کرد و دستور ترور ژنرال ارشد ایرانی (سردار سلیمانی) را صادر کرد.
همچنین تلاشهای نفوذ، با تنشهای شدید بین ایران و اسرائیل همزمان شده که ایالات متحده از ارتش اسرائیل حمایت میکند.
در همین رابطه، آوریل هاینس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا قبلا گفته بود دولت ایران به طور مخفیانه از اعتراضات شهروندان آمریکایی درباره جنگ اسرائیل علیه حماس در غزه حمایت کرده است.
هاینس خاطرنشان کرد که گروههای مرتبط با ایران، به عنوان فعالان آنلاین ظاهر شدهاند، اعتراضات را تشویق و از برخی گروههای معترض، حمایت مالی کردهاند.
دشمنان آمریکا، مانند ایران، سابقه طولانی برای نفوذ بر انتخابات آمریکا دارند. مقامات اطلاعاتی اعلام کردند در سال 2020، گروههای مرتبط با ایران، ایمیلهایی را برای رایدهندگان دموکرات ارسال کردند تا بر آرای آنها تاثیر بگذارند.
• افزایش تلاشهای فیشینگ علیه آمریکا
اما گوگل نیز همزمان با مایکروسافت با انتشار گزارشی اتهامات سایبری دیگری را متوجه ایران کرد. اگرچه گوگل و مایکروسافت سالهاست که گزارشهای مشابه ضدایرانی تولید میکنند.
cyberscoop در این خصوص نوشته، محققان گوگل دریافتند که گروه هکری APT42، کمپینهای ریاست جمهوری بایدن و ترامپ را از ماه می تا ژوئن هدف قرار داده است.
طبق ادعای گروه تحلیل تهدید گوگل، هکرهای مرتبط با ایران، کمپینهای انتخاباتی ترامپ و بایدن را در بحبوحه افزایش حملات فیشینگ علیه مقامات و نهادهای آمریکایی و اسرائیلی هدف قرار دادند.
محققان Google TAG همچنین مدعی شدهاند که شاهد تلاشهای «کوچک اما پیوسته» هکرهای منتسب به نهادهای نظامی ایران برای سرقت اطلاعات معتبر از افراد مرتبط با رئیسجمهور جو بایدن و رئیسجمهور سابق دونالد ترامپ بودند.
این گزارش همچنین به افزایش حملات فیشینگ علیه ارتش، دفاع، موسسات دانشگاهی و سازمانهای جامعه مدنی اسرائیل از ماه آوریل اشاره دارد.
در بررسی گوگل با استتناد به کنوانسیون نامگذاری بازیگر تهدید Mandiant.آمده است: «آنها در این بهار و تابستان، توانایی اجرای چندین کمپین فیشینگ همزمان، بهویژه علیه اسرائیل و ایالات متحده را نشان دادهاند.»
اخیرا کمپین ترامپ ادعا کرد ایران، منبع تلاش برای عملیات هک و افشای شخصی به نام «رابرت» بوده که به چندین رسانه گفته بود آنها به عناصر تبلیغاتی کمپین ترامپ دسترسی داخلی دارند.
راب جویس، رئیس سابق امنیت سایبری آژانس امنیت ملی، در کنفرانس DEF CON در لاسوگاس گفت که عملیات هک و نشت اطلاعات از این نوع، که به انتخابات ریاست جمهوری 2016 و تلاشهای روسیه برای تحتتاثیر قرار دادن انتخابات با استفاده از ایمیلهای سرقتشده بازمیگردد، شبیه است و به احتمال زیاد، با نزدیک شدن به روز انتخابات، افزایش مییابد.
از ماه می تا ژوئن، محققان شاهد تلاش هکرهای ایرانی برای سرقت اطلاعات ورود «تقریبا دهها» نفر از مقامات سابق و فعلی دولت ایالات متحده و همچنین افراد مرتبط با کمپینهای ریاستجمهوری ترامپ و بایدن بودند که ماهها، قبل از انصراف وی و جایگزین شدن کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری توسط دمکراتها صورت گرفته بود.
گوگل همچنین گزارش اخیر مایکروسافت مبنی بر نفوذ موفق هکرهای ایرانی به ایمیل یک «مشاور سیاسی برجسته» را تایید کرد.
مقامات اطلاعاتی، ایران را «عامل هرج و مرج» توصیف کردند. گزارش گوگل نیز نشان میدهد ایالات متحده و اسرائیل، جمعا بیش از نیمی از اهداف جغرافیایی نهادهای نظامی را تشکیل میدهند.
در ادامه این گزارش ادعا شده که نیروهای نظامی ایران به طور پیوسته افراد برجستهای را که با سازمانهای دفاعی، دیپلماتیک و جامعه مدنی اسرائیل ارتباط دارند، هدف قرار داده است. طبق این گزارش، هکرها از ترکیب مهندسی اجتماعی و خدمات جعلی گوگل که به عنوان Gmail، Google Sites یا Drive جا زده شده، استفاده کردهاند یا از سایتهای جعلی دیگر که خود را Dropbox و OneDrive معرفی کردهاند، بهره بردهاند.
در یک مورد، هکرهای وابسته به ایران تلاش کردند تا به عنوان روزنامهنگاری که به دنبال اظهارنظر درباره حملات هوایی است، مهندسی اجتماعی را برای مقامات ارشد سابق نظامی و هوافضای اسرائیل بهکار گیرند. این ایمیلها دارای پیوندهای مخرب یا بدافزار نیستند اما هکرها سعی میکنند با استفاده از یک صفحه فرود جعلی که در آن از کاربران خواسته میشود اطلاعات معتبر خود را وارد کنند، در قالب تعاملی، به منظور فریب بیشتر هدف موردنظر استفاده کنند.
این گزارش نشان میدهد هکرهای مورد حمایت دولت، سازمانهایی مانند موسسه مطالعات جنگ و موسسه بروکینگز را با استفاده از دامنههای وبسایت یا ایمیل مشابه، سرمشق قرار دادند.
• حربه تکراری ترامپ برای پیروزی در انتخابات
به گزارش عصر ارتباط این در حالیست که پیش از ادعای هک و سرقت برخی از مکاتبات داخلی ستاد انتخاباتی ترامپ، مقامهای اطلاعاتی آمریکا درباره ترور ترامپ و نیز برهم زدن انتخابات و تأثیرگذاری منفی تهران بر کمپینهای انتخاباتی این نامزد حزب جمهوریخواه، اتهاماتی را به جمهوری اسلامی ایران زده بودند.
در همین حال امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به ادعاهای ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ مبنی بر هک اسناد او توسط ایران، گفت: با توجه به نزدیکی به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و فضای رسانهای موجود در این کشور، ترامپ سعی دارد با استفاده از تکنیکهای انتخاباتی خود فضای جامعه آمریکا را به سمتی ببرد که علاوه بر چهرهسازی از خود در سطح جهان، توانایی دستگاههای امنیتی دولت بایدن به خصوص پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) و مدیریت دموکراتها در امور اجرایی و نظارتی در آمریکا را زیر سؤال ببرد.
وی تصریح کرد: این همان روشی است که ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶ درباره دخالت روسیه در فرایند انتخابات به کار برد، در واقع وی برای کسب رأی بیشتر سعی دارد از قالب کشورهای مطرح در سطح بین الملل از جمله جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه استفاده کند. در واقع این ادعای ستاد انتخاباتی ترامپ درباره هک اسناد، حربهای پیش پا افتاده است که نباید آن را جدی گرفت.
او اظهار کرد: همزمان با طرح این ادعا توسط چونگ، سخنگوی کارزار انتخاباتی ترامپ، نمایندگی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد این مسئله از اساس اتهامی بیش نیست بلکه تهران هیچ انگیزه برای دخالت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر له یا علیه نامزدی را ندارد. ضمن اینکه نمایندگی ایران از پلیس فدرال آمریکا خواسته اسناد این ادعا را تحویل تهران دهد تا پاسخ مناسب به آن داده شود. این درحالی است که تا این لحظه اسنادی مبنی بر دخالت ایران در هک ستاد انتخاباتی ترامپ ارائه نشده است.
این کارشناس مسائل آمریکا، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران دارای قدرتی غیرقابل انکار در فضای سایبری در جهان است و بر اساس اعلام سازمانهای امنیتی آمریکا، یکی از قدرتهای سایبری در عرصه بین المللی به شمار می رود. این در حالی است که کشوری همانند ایران که دارای قابلیت بالا در حوزه آفندی و پدافندی در حوزه سایبری است، به خاطر توانمندی خود در این عرصه الزامی در دخالت و هک عرصه انتخاباتی در آمریکا ندارد.
ابوالفتح اظهار کرد: ایالات متحده آمریکا در بیش از ۸۰ کشورمستقل در جهان بهصورت مستقیم و غیر مستقیم دخالتهایی در عرصههای کودتا، براندازی دولتها، انقلابهای مخملی و... داشته است. امروز خود آمریکا بزرگترین ناقض و متهم در عرصه انتخابات مختلف در جهان است و ادعای اتهاماتی به دیگر کشورهای مستقل همانند جمهوری اسلامی ایران از پایه، بی اساس و منتفی است.
• ترس ترامپ از نفوذ ایران در منطقه
محمد لسانی کارشناس مسائل بینالملل و رسانه نیز در گفتوگو با قدس، معتقد است: نقش جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا بهخصوص در حمایت از مردم غزه، آرمانهای فلسطین و جنبشهای مقاومت سبب شده هریک از نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه از این مسئله برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آوردهای داشته باشند، دونالد ترامپ نیز به دنبال برگ برندهای به نام ایران در کسب آرای بیشتر در جامعه آمریکاست.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در طول ۴۶ سال اخیر همواره با نقش برجسته و قدرت فرامنطقهای خود اجازه شکلگیری نظم نوین آمریکایی و شکلگیری خاورمیانه جدید را به آمریکا و همپیمانان اروپایی آن نداده است. برجستهسازی نقش ایران در تحولات جهانی و معرفی آن بهعنوان بازیگر مخرب بینالمللی توسط آمریکا میتواند در اعتبارسنجی مدنی برای دولت و چهرههای ملی آمریکا از جمله ترامپ و کاملا هریس، مفید باشد.
این کارشناس رسانه تأکید کرد: یکی از اهداف اتهامزنی مقامات آمریکا در خصوص حمله هکری، قدرت و توان جمهوری ایران در غرب آسیاست؛ چراکه زمان اخراج سربازان آمریکایی از این منطقه فرارسیده، بهطوریکه ایران از هویت خودش بهعنوان قدرت منطقهای و جهانی توانسته زمینه آن را فراهم کند.
لسانی تصریح کرد: هنوز اسناد و مدارکی درباره ادعای مقامات آمریکایی مبنی بر دخالت ایران در حملات سایبری ارائه نشده اما ترامپ قصد دارد با این اتهام زنی از خود در میان هواداران و مردم آمریکا، اسطوره و قهرمان بسازد. (عصر ارتباط)