انتظار دفاتر خدمات ICT روستایی 2 ساله شد
نماینده دفاتر ICT روستایی استان اصفهان گفت: از 2 سال پیش وعده ارائه 30 خدمت جدید به دفاتر داده و گفته شد که با ارائه خدمات جدید، درآمد دفاتر افزایش خواهد یافت اما تاکنون حتی یک خدمت نیز اضافه نشده است.
علی صالحی در گفتوگو با فارس، اظهار داشت: تا پیش از خصوصی شدن شرکت مخابرات، دفاتر ICT روستایی تحت نظر پیمانکاری که توسط شرکت مخابرات تعیین میشد، فعالیت میکردند و در آن زمان حقوق و بیمه دفاتر ICT روستایی تمام و کمال پرداخت میشد.
نماینده دفاتر ICT روستایی استان اصفهان ادامه داد: پس از خصوصی شدن شرکت مخابرات (یکم آبان سال 88)، دفاتر به صورت مستقیم به پیمانکار مخابرات تبدیل شدند؛ اما حق و حقوقی که در گذشته به دفاتر پرداخت میشد، ادامه نیافت.
وی با بیان اینکه قراردادهای کارمزدی از یکم آبان ماه 1388 اجرا شده، گفت: به این ترتیب با کارمزدی شدن دفاتر، در آمد 70 تا 80 درصد دفاتر ICT روستایی واقع در روستاهای کوچک، به کمتر از 100 هزار تومان در ماه کاهش یافت.
صالحی گفت: به این ترتیب دفاتر از 2 سال پیش با درآمد کمتر از 100 هزار تومان و بدون بیمه در حال فعالیت هستند.
وی با اشاره به قانون بیمه کارگزاران روستایی در مجلس گفت: علیرغم تصویب قانون بیمه کارگزاران روستایی، شرکت مخابرات و تامین اجتماعی در این خصوص کارشکنی میکنند و بیمه کارگزاران روستایی بدون هیچ عملی، در حد وعده و وعید مانده است.
وی ادامه داد: بلاتکلیفی بیمه کارگزاران روستایی در حالی است که چندی پیش، در استان اصفهان یکی از فعالین دفاتر ICT روستایی که چندین سال مشغول رفع خرابی خط تلفن بود، به دلیل سقوط از نردبان، فوت کرد.
نماینده دفاتر ICT روستایی استان اصفهان توضیح داد: در روستاها به دلیل کم بودن تعداد مراجعه کننده به دفاتر، کارمزدها پایین است.
صالحی گفت: از 2 سال پیش، وعده ارائه 30 خدمت جدید به دفاتر داده شده و گفته شده که با ارائه خدمات جدید، درآمد دفاتر افزایش خواهد یافت؛ اما تاکنون حتی یک خدمت نیز اضافه نشده است.
صالحی گفت: از سال 86، فعالیت دفاتر با سه خدمت پست، پستبانک و مخابرات آغاز شد و هماکنون نیز همین 3 خدمت در دفاتر ارائه میشود.
صالحی با بیان اینکه هراز چند گاهی، وعده و وعیدهایی از سوی مسئولان برای بهبود وضعیت دفاتر داده میشود، گفت: قرارداد دفاتر به صورت یک طرفه از سوی دستگاه ارائه دهنده خدمت تمدید میشود.
وی گفت: هیچیک از آمار و ارقام اعلامی در همایشها، سالانه دفاتر ICT روستایی صحت ندارد.
صالحی ادامه داد: از سوی دیگر حجم کاری دفاتر بدون امنیت شغلی بسیار زیاد است.
وی گفت: پاسخ مسئولان به گلایه کارگزاران از کمی درآمد این است که خدمات را اضافه خواهند کرد؛ اما مسلم است که 30 خدمت را یک نفر نمیتواند ارائه کند و منطقی است که با اضافه شدن خدمات، نیروی انسانی بیشتری در دفاتر مورد نیاز خواهد بود.
نماینده دفاتر ICT روستایی استان اصفهان افزود: هماکنون شرکت بزرگ پست، پست بانک و مخابرات از یک نفر کارگزار روستایی کار میکشند؛ اما کف حقوق را نیز به وی نمیدهند.
این کارگزار دفتر ICT روستایی گفت: حتی اگر دفاتر ICT روستایی جزء دفاتر پیشخوان دولت شوند و 30 خدمت نیز ارائه دهند؛ باز هم کارمزد روستاهای کوچک، کفاف هزینههای کارگزارانی مشغول در دفاتر ICT روستایی را نمیدهد و باید در خصوص بیمه، حقوق از دفاتر حمایت بشود.
صالحی اظهار داشت: نخستین درخواست دفاتر حل مشکل بیمه و سپس حل مشکل درآمد است.
صالحی افزود: تمام دفاتری که در روستاها فعالیت میکنند، بیمه ندارند، مگر تعداد معدودی که درآمد دیگری جز از طریق دفتر ICT دارند.
وی گفت: در حالی که دولت به وجود 10 هزار دفاتر ICT روستایی و حل مشکل رفت و آمد روستائیان و ارائه خدمات الکترونیک در روستاها، افتخار میکند، آیا نمیتواند یک نفر کارگزار این دفاتر را بیمه کند؟
- ۹۰/۰۷/۳۰