بازی با جان مردم در ناصرخسروهای مجازی
خرید دارو از فضای مجازی و استفاده آن به جای درمان اصولی، سلامت بیماران را تهدید میکند، چرا که این نوع داروها اصالت ندارند و بعضا تاریخ گذشته یا بیکیفیت هستند و سوداگران با فروش آنها با جان مردم کاسبی میکنند. فروش داروهای تقلبی و قاچاق بیاثری که اکنون علاوه بر کف بازار (ناصرخسرو) به سکوهای اینترنتی و فضای مجازی رفته، معضلی است که در پی کمبود دارو، بیماران یا بستگان آنها مجبور میشوند برای تهیه آن به فضای مجازی و بازار آزاد رو بیاورند. این در حالی است که تهیهکنندگان چنین داروهایی نمیدانند این داروها تقلبی و تاریخگذشته هستند و سلامت بیماران را به خطر میاندازند. در این باره همایون سامهیحنجفآبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «وطنامروز» درباره تبعات سخت و نگرانکننده دادوستد دارو در فضای مجازی و بازار آزاد گفت: تهیه دارو از فضای مجازی و بازار آزاد نهتنها دردی را درمان نمیکند بلکه باعث هدررفت پول مردم و تهدید سلامت بیمار خواهد شد، چرا که این نوع داروها تقلبی، تاریخگذشته و بیکیفیت هستند. با این وجود توصیه ما به مردم این است که صرفا از داروخانهها یا مراکز بیمارستانی معتبر اقدام به تهیه این کالا کنند. وی با بیان اینکه متاسفانه روال فروش داروهای تقلبی سالیان سال است در بازار غیررسمی توسط سودجویان رواج دارد و اکنون نیز معامله آن به فضای مجازی رفته است، اظهار داشت: کمبود برخی داروها در داروخانهها باعث میشود بیمار یا بستگان وی برای تهیه آن مجبور به خرید از فضای مجازی یا بازار آزاد شوند، این در حالی که اگر دولت دارو را به وفور تامین کند بیماران مجبور نمیشوند اقدام به خرید داروهای بیاثر و تاریخ گذشته کنند؛ اقدامی که بیتردید تاثیر معکوس در درمان بیمار دارد. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: به جرأت میتوان گفت داروهایی که از فضای مجازی یا بازار آزاد به فروش میرود هیچ اثربخشی درمانی ندارند و چه بسا به دلیل عوارض جانبی ممکن است سلامت بیمار را به خطر بیندازند، بنابراین نباید فریب خرید دارو از فضای مجازی را خورد. وی در ادامه افزود: زمانی که کمبود دارو در داروخانهها احساس میشود، سوداگران دارو با فروش داروهای کمیاب تاریخگذشته و بیکیفیت از این طریق پولهای هنگفتی را به جیب میزنند؛ اقدامی که با جان مردم بازی میکند. سامحیح افزود: دولت موظف است به هر شکل ممکن دارو را برای مصرف بیماران تهیه کند، چرا که اگر دارو در داروخانهها باشد کسی سراغ داروهای قاچاق بیکیفیت و بیاثر نمیرود.
* بیش از ۱۱۰ هزار قلم داروی کمیاب کشف شد رئیس پلیس فتای پایتخت از کشف انبارهای غیرمجاز داروهای کمیاب و نایاب بدون رعایت شرایط نگهداری خبر داد و گفت: برخی داروهای تاریخگذشته با برچسب تاریخ جدید در فضای مجازی به فروش میرسد. فضای مجازی به دلیل گستردگی و دسترسی آسان، به محیطی مناسب برای فعالیتهای غیرقانونی تبدیل شده است. این تهدیدات میتواند شامل کلاهبرداریهای اینترنتی، هک اطلاعات شخصی، انتشار محتوای غیرقانونی و بسیاری از جرائم دیگر باشد که نیازمند نظارت و اقدامات پیشگیرانه مستمر است. سردار داوود معظمیگودرزی درباره ورود داروهای قاچاق و تاریخگذشته به بازار گفت: یکی از دغدغههای اصلی پلیس، وجود داروهای تاریخ گذشته و داروهای برچسبگذاری شده است و در حالی که تاریخ انقضای آنها به پایان نرسیده است اما واقعا نمیتوان به کیفیت و اثرگذاری آنها اطمینان داشت. برخی از این داروها به صورت غیرقانونی و با تغییر برچسب وارد چرخه مصرف شدهاند. این موضوع به طور مستقیم بر سلامت جامعه تأثیر میگذارد و مشکلات فراوانی را برای بیماران ایجاد میکند. وی افزود: یکی از مشکلات عمده در این زمینه، ورود داروهای قاچاق به کشور و شرایط نگهداری داروهاست. بسیاری از این داروها در شرایطی نگهداری میشوند که به هیچ وجه با استانداردهای بهداشتی و دمایی مشخصشده برای حفظ کیفیت و اثرگذاری داروها همخوانی ندارد. به عنوان مثال، برخی داروها مانند انسولین باید در دمای بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری شوند اما در صورت ورود غیررسمی و قاچاق، این شرایط بشدت نقض میشود. به همین خاطر، تضمینی برای سلامت و کارآیی این محصولات وجود نخواهد داشت و ممکن است سلامت مصرفکنندگان را به خطر بیندازد. سردار معظمیگودرزی گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون با شناسایی و رسیدگی به پروندههای متعدد، بیش از ۳۰۰ فقره پرونده قضایی در این زمینه تشکیل شده است. این فعالیتها به دستگیری بیش از ۱۱۵ نفر از افراد متخلف انجامیده است. باید از همکاران خود در پلیس فتا و همچنین دادستانی تهران و دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم پزشکی که با پیگیریهای جدی خود مسیر را برای حمایت از حقوق مردم هموار کردهاند، قدردانی کنیم. رئیس پلیس فتا افزود: در راستای این اقدامات، پلیس فتا همچنین اقدام به کشف بیش از ۱۱۰ هزار قلم انواع دارو کرده است. این داروها شامل داروهای کمیاب و نایاب، تاریخگذشته و داروهایی هستند که ممکن است در چرخههای رسمی به سختی یافت شوند، بویژه داروهای بیماران سرطانی. بررسیها نشان میدهد برخی از این داروها به صورت قاچاق وارد کشور شده یا از چرخههای رسمی خارج شدهاند. این امر نیازمند تحقیقات دقیقتر و اقدامات قاطع در این زمینه است. علاوه بر این، بیش از ۱۵۰ صفحه اینستاگرامی و سایتی که دارای محتوای مجرمانه بودند، مسدود شد. این صفحات عمدتا در زمینه ارائه محصولات سلامتمحور و تخلفات مرتبط با آن فعالیت میکردند.
* پزشکی قانونی: داروها را از مبادی رسمی تهیه کنید تاکید بر تهیه داروها از مبادی رسمی و داروخانهها تا جایی است که رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با تذکر درباره داروهای تقلبی و مراجعه به پزشکنماها برای دریافت خدمات، به مردم و هموطنان توصیه کرد حتما داروهای مورد نیاز خود را از مبادی رسمی تهیه و برای دریافت خدمات پزشکی به افراد شناخته شده مراجعه کنند. عباس مسجدی دیروز در مراسم افتتاحیه چهلمین نشست هماندیشی مدیران سازمان پزشکی قانونی کشور در شهر اهواز گفت: متاسفانه به دلیل شرایط فضای مجازی، مردم در مواردی تحت تأثیر تبلیغات ارائهشده در این فضا قرار میگیرند و برای دریافت خدمات پزشکی، بویژه در حوزه زیبایی، به پزشکنماها مراجعه میکنند. وی افزود: با توجه به پروندههای ارجاعی و شکایات ارائه شده، به هموطنان عزیز توصیه میشود برای دریافت خدمات زیبایی حتما به مراکز و افرادی مراجعه کنند که آنان را مورد شناسایی قرار داده و اطمینان داشته باشند. مسجدی به موضوع داروهای تقلبی نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی افراد سودجو با ورود به این حوزه، سلامت مردم را مورد هدف قرار دادهاند و پروندههای زیادی در این موضوع به دستگاه قضایی ارجاع شده، لذا از مردم عزیز درخواست میشود داروهای مورد نیاز خود را تنها از مبادی رسمی تهیه کنند. رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه جریان بومیسازی و ساخت و تولید تجهیزات و مواد مصرفی این سازمان به عنوان برنامهای جدی در دستور کار مرکز تحقیقات قرار دارد، اظهار داشت: در یک ماه اخیر الکلسنج تنفسی که از تولیدات مرکز تحقیقات است به عنوان یکی دیگر از ساختههای این مرکز توسط رئیس محترم قوه قضائیه رونمایی شد و افتخار دیگری برای مجموعه پزشکی قانونی رقم زد. رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور با تأکید بر اینکه بخش قابل توجهی از مراجعان سازمان افراد دردمند، متألم و آسیبدیده هستند، تصریح کرد: در ارائه خدمت به مردم وظیفه داریم در عین تکریم، با حرکت در مرز دانش، بهترین گواهیهای علمی و استاندارد را برای احقاق حق و اجرای عدالت صادر کنیم. |