ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

بلاتکلیفی های تبدیل ودایع به سهام

| جمعه, ۱۴ ارديبهشت ۱۳۸۶، ۰۳:۰۱ ب.ظ | ۰ نظر

این روزها درباره‌ی اجرای اصل 44 قانون اساسی که بر خصوصی‌سازی تاکید دارد، بحث‌های مختلفی شنیده می‌شود و در این بین موضوعی که بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و مردم می‌خواهند در مورد آن بیشتر بدانند، مساله‌ی تبدیل ودیعه‌ی آن‌ها نزد مخابرات به سهام و ورود آن به بورس و این مساله است که آیا سود مالی از ودیعه‌ی سیم‌کارتی که برخی از آن‌ها سا‌ل‌ها پیش با قیمت گزافی خریده‌اند، در انتظارشان است و آیا ودایع آن‌ها بویژه در مورد تلفن ثابت، به‌روز خواهند شد، یا خیر؟ این موضوعات در حالی مطرح می‌شوند که رییس سازمان خصوصی‌سازی اخیرا اعلام کرده است که تبدیل ودایع مردم در مخابرات به سهام همچنان در حال بررسی است.

به گزارش خبرنگار ارتباطات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، غلامرضا حیدری کرد زنگنه - رییس سازمان خصوصی سازی - با بیان این که کمیته‌یی تشکیل شده که در مورد تبدیل ودایع مردم به سهام تصمیم گیری کند، اظهار کرده تبدیل ودایع مردم به سهام تنها به عنوان یک گزینه در کمیته مطرح است.

صابر فیضی - مدیر عامل شرکت مخابرات ایران - نیز در این باره به خبرنگار ایسنا گفته بود: تبدیل وادیع مشترکان به سهام در کمیته‌ی مرکب از سازمان خصوصی‌سازی و بورس بر اساس اطلاعاتی که مخابرات در مورد وضعیت ودایع به آن‌ها اعلام می‌کند تصمیم‌گیری خواهد کرد و این ودایع قابلیت تبدیل به سهام را دارند.

او افزوده بود: در حال حاضر نمی‌توانیم به طور قطع بگوییم که این ودایع حتما به سهام تبدیل خواهند شد از این رو جمع آوری اطلاعات هستیم و این که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد سازمان خصوصی‌سازی و بورس تصمیم‌ گیری می‌کنند.

این در حالی است که مدیر عامل شرکت بورس اوراق بهادار در گفت‌وگو با ایسنا به مشترکان مخابرات توصیه کرد که از فرصت پیش آمده استفاده کرده و ودایع تلفن همراه و ثابت خود را به سهام تبدیل کنند.

دکتر علی رحمانی با اشاره به این که پولی که بابت تلفن همراه و ثابت به مخابرات داده می‌شود، ودیعه بوده و در حساب بدهی در دفاتر شرکت‌های مخابرات استانی و ارتباطات سیار ثبت شده است، گفته بود: اما شرکت مخابرات به انتخاب مشترکانش، این ودایع را به سرمایه تبدیل خواهد کرد.

رحمانی در پاسخ به این پرسش که ودایع ثبت شده در نزد مخابرات براساس سالی که پول‌ها واریز شده متفاوت است، آیا این امر باعث متضرر شدن افرادی که سهام این ودایع را دریافت خواهند کرد نخواهد شد، تاکید کرده بود: در بسیاری از کشور‌های دنیا اوراق بدهی قابل تبدیل به سهامی‌ منتشر می‌شود، بنابراین هر کسی به میزان پولی که داده در توسعه و موفقیت شرکت مخابرات سهیم خواهد شد.

او با اشاره به این که پول تاکنون به صورت مجانی در اختیار شرکت مخابرات بوده و بابت آن مردم سودی دریافت نمی‌کردند، گفته بود: با این کار این ودایع به سرمایه تبدیل خواهد شد، کارایی بعدی عملیاتی شرکت مخابرات مهم است؛ یعنی با استقرار مدیران بعدی دیگر پولی در اختیارشان قرار ندارد، این ودایع تبدیل به سهام شده و سهامدار سود مطالبه خواهد کرد، که با این وجود ارزش آن نیز افزایش خواهد یافت.

از سوی دیگر مدیر عامل شرکت مخابرات ایران در مصاحبه‌ی اخیر خود درباره‌ی آخرین وضعیت تبدیل ودایع مشترکان تلفن همراه و ثابت به سهام در روند خصوصی‌سازی شرکت مخابرات ایران و شرکت‌های وابسته به ایسنا گفته بود: در حال جمع‌آوری اطلاعات ودایع مشترکان هستیم و اجباری نیز در کار نیست و بر اساس اعلام نظر مشترکان تصمیم‌گیری خواهیم کرد که ودایع آن‌ها را از طریق بورس تبدیل به سهام کرده و یا وضعیت فعلی را حفظ کنیم.

او با اشاره به این که در ترازنامه‌ی‌ حجم دارایی‌های مخابرات در حدود 13 هزار میلیارد تومان ثبت شده است که چهار هزار میلیارد تومان آن مربوط به وادیع مشترکان است گفته بود: این میزان به شکل سهام بین 38 میلیون مشترک مخابرات اعم از ثابت و همراه و با رضایت آن‌ها توزیع خواهد شد.

فیضی با اشاره به این که در شرایط فعلی سه ودیعه به ترتیب به مبالغ 290 و 232 و 180 هزار تومان در تلفن همراه برای هر یک مشترکان نسبت به دوره‌ یا سالی که ثبت‌نام کرده‌اند، وجود دارد،‌ گفت: اگر این ودایع وارد بورس شود، به طور سالانه به هر یک از مشترکان به تناسب ودیعه‌ی مورد نظر سود تعلق خواهد گرفت و در واقع مانند یک شرکت سهامی‌ در بورس عمل خواهیم کرد.

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران، در پاسخ به این پرسش که برخی از مشترکان نسبت به مبلغی که برای ودیعه آن‌ها در نظرگرفته شده است اعتراض دارند، چراکه در سال‌های گذشته برخی از آن‌ها سیم‌کارت خود را با مبالغ گزافی در حدود یک میلیون خریداری کرده‌اند، اظهار کرده بود: به طور کلی در روش پس پرداخت افرادی که ودیعه نزد کشورهای مخابراتی گذاشته‌اند از نرخ تعرفه‌ی کمتری بهره‌مند شده‌اند و اگر با قوانین فعلی این موضوع را بررسی و بدون ودیعه نرخ مکالمات را محاسبه کنیم هر کدام از مشترکان به اندازه‌ی 50 درصد هزینه‌ی مکالمات خود را باید اضافی پرداخت می‌کردند در حالی که به دلیل داشتن ودیعه به همان میزان کمتر پرداخت کرده‌اند.

به گفته‌ی او اگر این اعداد را با سود بانکی و نرخ تورم محاسبه کنیم باز هم دولت به نفع مشترکان عمل کرده است چرا که 50 درصد کل اعدادی که تا حالا به عنوان مبلغ مکالمه پرداخت شده خیلی بیشتر از سود بانکی و تورم مبلغ ودیعه است.

وی افزوده بود: اما در تلفن‌های اعتباری این گونه نیست زیرا آن‌ها ودیعه‌ای نزد مخابرات ندارند و نرخ مکالمات تا 50 درصد بیشتر است از این رو تنها تفاوت تلفن‌های ودیعه‌دار با اعتباری ودیعه‌ای است که این مشترکان از پیش ‌برای میزان مکالمات خود نزد مخابرات گذاشته‌اند.

او تاکید کرده بود: هر مشترکی اگر بخواهد وضعیت فعلی ودیعه خود را حفظ کند می‌تواند به مخابرات مراجعه‌ کند و با پر کردن فرم مربوطه ودیعه‌ی آن نزد مخابرات باقی بماند. از این رو با توجه به این که پیش‌بینی می‌کردیم افراد محدودی تمایل نداشته باشند ودیعه آن‌ها وارد بورس شود بنابراین در قبوض مشترکان اعلام کرده‌ایم مشترکانی که تمایل به این کار ندارند، اعلام کنند.

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران درباره‌ی این که آیا مشترکان می‌توانند پس از آن که ودیعه آن‌ها به سهام تبدیل شود نسبت به فروش آن اقدام کنند، گفت: آن‌ها می‌توانند مانند سهامداران عادی سهامشان را در بورس خرید و فروش کنند.

داوود زارعیان - مدیر کل روابط عمومی‌ شرکت مخابرات ایران - نیز در گفت‌وگو با ایسنا جزییات بیشتری را درباره‌ی میزان ودیعه‌ی مشترکان برای ورود به بازار بورس تشریح و اظهار کرد: ودیعه‌ی مشترکانی که در آخرین ثبت‌نام سیم‌کارت دولتی در بهمن‌ماه سال 85 و با مبلغ 288 هزار تومان نسبت به نام‌نویسی اقدام کردند با کسر هزینه‌های مورد نظر ازجمله مالیات و توسعه‌ی روستایی،180 هزار تومان برای تبدیل به سهام و ارایه در بورس خواهد بود.

او افزود: مشترکانی که در مرحله‌ی اول با مبلغ 600 هزار تومان نسبت به ثبت‌نام سیم‌کارت تلفن همراه اقدام کرده‌ و‌ از این مبلغ 100 هزار تومان را بابت گوشی تلفن همراه پرداختند، چنانچه هزینه‌ها، ازجمله مالیات و توسعه‌ی روستایی را کسر کنیم، مبلغ 290 هزار تومان به عنوان ودیعه نزد شرکت مخابرات ایران دارند.

او اضافه کرد: اما در مرحله‌ی دوم ثبت‌نام هزینه‌ی گوشی حذف شد و ثبت‌نام با مبلغ 500 هزار تومان انجام گرفت که از این مبلغ پس از کسر مالیات و هزینه‌هایی مانند توسعه‌ی روستایی، ودیعه‌ی این مشترکان برای تبدیل به سهام در بورس نیز 290 هزار تومان است.

به گفته‌ی او در مرحله‌ی سوم که ثبت‌نام با مبلغ 440 هزار تومان انجام شد، پس از کسر هزینه‌های مذکور، ودیعه‌ی این مشترکان همان 290 هزار تومان است؛ چراکه در این دوره درصد مالیات نسبت به دوره‌های گذشته کاهش یافته بود، بر این اساس ودیعه‌ی 290 هزار تومانی برای مشترکانی است که از ابتدای اولین ثبت‌نام تلفن همراه در کشور تا پایان سال 83 ثبت‌نام خود را انجام داده‌اند.

زارعیان تصریح کرده بود: اما با توجه به این که در سال 84، ثبت نام تلفن همراه با مبلغ 360 هزار تومان انجام گرفت، از این مبلغ پس از کسر هزینه‌های مورد نظر 232 هزار تومان به عنوان ودیعه‌ی مشترک نزد مخابرات قرار گرفته است.

وی درباره‌ی ودایع تلفن ثابت نیز گفت: ودایع تلفن ثابت از دوره‌ی قبل از انقلاب با ودیعه‌ای در حدود دو هزار و 200 تومان آغاز شده و در حال حاضر این ودیعه در حدود مبلغ 100 هزار تومان است.

او اظهار داشت: با توجه به اینکه بیش از 90 درصد واگذاری‌ها در سال‌های بعد از انقلاب انجام شده است و بویژه از سال 64 به بعد، عمده‌ی ودایع تلفن ثابت در تهران در حدود 100 هزار تومان و در شهرهای متوسط 80 هزار تومان و در روستاها کمتر از این مبلغ است.

به گزارش ایسنا، به‌روز کردن ودایع مشترکان پیش از ورود به بازار بورس نیز در این میان موضوع قابل بحثی است و به عقیده‌ی کارشناسان با توجه به اینکه توسعه مخابرات در شهرها و روستاها از محل ودایع مردم انجام شده و مخابرات با سرمایه گذاری و ودایع مردم به توسعه شبکه ارتباطی اقدام کرده این ابهام وجود دارد که چرا تنها باید یک سوم ارزش ودایع برای مردم محاسبه شود، و آیا نباید ارزش سهام به روز شود؟

این بحث به ویژه در مورد تلفن ثابت که با ودایع مختلفی از سال‌های پیش از انقلاب تا به امروز توسط متقاضیان ثبت‌نام شده است مطرح و این سوال وجود دارد که آیا مشترکانی که سا‌ل‌ها پیش تلفن خود را با نرخ آن زمان یعنی 2200 تومان دریافت کرده‌اند با مشترکانی که امروز با صد هزار تومان خریداری کرده‌اند، تفاوتی ندارند؟

مدیر عامل شرکت مخابرات ایران، درباره‌ی چگونگی تبدیل ودایع مشترکان تلفن ثابت به سهام با توجه به این که سال‌ها از فعالیت تلفن ثابت در کشور می‌گذرد و ودایع مختلفی در طی این سال‌ها با نرخ‌های متفاوتی برای تلفن ثابت اخذ شده و این ضرورت وجود دارد که به روز تبدیل شوند، گفته است: تبدیل ودایع به سهام بر اساس قیمت دفتری که ثبت شده انجام می‌گیرد و این که آیا در آینده ارزیابی مجدد و به روز تبدیل ‌شود در شرایط فعلی از نظر حقوقی مقدور نیست مگر آن که در سازمان خصوصی‌سازی تصمیم جدیدی در رابطه با آن گرفته شود.

با تمام این اوصاف شرکت ارتباطات سیار در سراسر کشور در حالی از مردم می خواهد موافقت یا عدم موافقت خود را با تبدیل ودایع به سهام اعلام کنند که این موضوع به شکل روشنی تبیین نشده است و مشترکان مخابرات به طور دقیق نمی‌دانند داستان تبدیل ودایع مشترکان به سهام چیست؟! بر اساس چه معیارهایی باید به پرسش تبدیل ودیعه به سهام پاسخ بدهند و مزیت سهامدار شدن و نشدن آن‌ها در چیست؟

  • ۸۶/۰۲/۱۴

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">