تنها حمل دارو اینترنتی میشود نه تجویز و تایید آن
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت گفت: آیین نامه عرضه و فروش اینترنتی دارو در ۱۰ روز آینده به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ میشود و اجرای این آیین نامه به معنای حذف داروخانهها و دخالت در کار آنها نیست.
رضا مظهری درمصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما افزود: ۱۵ جلسه کارشناسی با حضور کارشناسانی از حوزه وزارت بهداشت، وزارت صمت، غذا و دارو، بخش خصوصی، سازمانهای بیمه، وزارت ارتباطات و حوزه رایانه برگزار شد که ما حصل این جلسات کارشناسی اصلاح آیین نامه اولیه بود.
وی ادامه داد: در شورای معاونین وزارت بهداشت این آیین نامه بررسی و مطرح شده و به امضای دو وزیر بهداشت و ارتباطات رسیده است و ظرف ۱۰ روز آینده این آیین نامه اصلاح شده به دانشگاههای علوم پزشکی کشور و سایر بخشها ابلاغ میشود.
وی با بیان اینکه این آیین نامه دستاوردی در جهت تسهیل خدمات برای مردم است ادامه داد: به هیچ وجه نگرانی برای دخالت در کارداروخانهها وجود ندارد البته در آیین نامه اولیه این نگرانی وجود داشت که با اصلاح آن برطرف شد.
وی افزود: آنچه در بیان جزییات این آیین نامه اهمیت دارد این است که حمل دارو اینترتی انجام شود و در تجویز و تایید دارو دخل و تصرفی رخ نمیدهد.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت در ادامه گفت: حتی اطلاعات در اختیار سکوهای اینترنتی قرار نمیگیرد و فقط حمل دارو از طریق سکوهای اینترنتی انجام خواهد شد.
وی افزود: کد رهگیری، چون قبل در اختیار داروخانه است و در اختیار سکوهای اینترنتی قرار نمیگیرد و فرایند استعلام از بیمهها نیز توسط داروخانه انجام میشود فقط دست بیمار و مسئول فنی را از طریق سکو، برای حمل دارو در دست هم میگذاریم و هدف انتخاب بیمار به مراجعه حضوری یا غیر حضوری در تهیه دارو است.
مظهری گفت: هر چه موجب تهدید سلامت و اطلاعات مردم در حوزه سلامت الکترونیک رخ دهد اصلاح خواهیم کرد و تهدیدهای احتمالی این آیین نامه رفع شده است و ظرف ۱۰ روز آینده به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ میشود.
وی گفت: ۷ ماه کار کارشناسی روی این آیین نامه انجام شده و مجموعههای دانش بنیان روی آن کار کرده اند و نظارت و سیاست گذاری آن بر عهده ماست.
وی ادامه داد: داروخانهها برای اجرای این ایین نامه باید از غذا و دارو تایید بگیرند و هیچ اجباری برای این موضوع وجود ندارد و بیش از ۹۰ درصد نسخه پیچی از این طریق انجام خواهد شد.
زمان ابلاغ آیین نامه جدید توزیع برخط دارو
آیین نامه جدید حمل و عرضه دارو از سکوهای اینترنتی در حال نهایی شدن است و در هفته پیش رو ابلاغ میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آییننامه توزیع برخط دارو برای اجرای عدالت و فعال شدن تمامی داروخانهها در چرخه توزیع دارو تدوین شده است و براساس آن مشکلات مردم جهت شناسایی نزدیکترین داروخانههایی که داروی مورد نیاز بیمار را بر مبنای نسخه الکترونیکی پزشک در اختیار دارند، رفع و امکان توزیع داروها برای آنها فراهم میشود.
بر اساس این گزارش، آیین نامه حمل و عرضه دارو از سکوهای اینترنتی، پس از حاشیههای فراوان و با تعلل و تاخیر سازمان غذا و دارو در تدوین آن، بالاخره در تاریخ ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ به امضای وزرای بهداشت و ارتباطات رسید.
عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توضیح این آیین نامه گفته بود: با اجرای این طرح، هموطنان در صورت تمایل میتوانند داروهای مندرج در نسخه الکترونیکی خود را از داروخانهها به صورت غیرحضوری و از طریق سکوهای آنلاین مجاز تهیه کنند.
همچنین با امضای این آیین نامه، مقرر شد ظرف یک تا دو هفته از زمان امضا، اجرای آزمایشی آیین نامه عملیاتی شود.
بر اساس این گزارش، آیین نامه حمل و عرضه دارو از طریق سکوهای اینترنتی در حال نهایی شدن است و به زودی و در هفته پیش رو ابلاغ میشود.
از آنجا که اطلاعات دارویی مردم و حفاظت از آنها بر بستر فضای مجازی و سکوهای برخط یکی از چالشهای پیش روی توزیع آنلاین دارو بوده است، به نظر میرسد در نسخه آخر این آیین نامه پیش بینیهای لازم درباره دسترسی نداشتن سکو ها به اطلاعات دارویی کاربران در نظر گرفته شده باشد.
همچنین از نکات مهم و قابلتوجهی در آییننامه، اینکه سکوها صرفاً بر اساس کد پیگیری نسخه الکترونیک اقدام میکنند تا امنیت بیماران و شهروندان هم در این سکوها حفظ و رعایت شود.
تعیین تکلیف وظایف سکوها، داروخانهها، سازمان غذا و دارو و نحوه و شرایط انجام این آییننامه در ابتدا به صورت ۶ ماه آزمایشی مشخص شده است تا در صورت نیاز به رفع اشکال، اصلاحات لازم در آییننامههای اجرایی صورت بگیرد.
فروش در سکوهای اینترنتی دارو مطرح نیست/تحویل درب منزل است
رییس سازمان غذا و دارو از تدوین آییننامه مشترک وزارت بهداشت با وزارت ارتباطات برای راهاندازی سکوهای اینترنتی حمل دارو در کشور خبر داد و تاکید کرد: این سکوها فروش اینترنتی دارو نیست بلکه دارو در محیطی امن برای در اختیار گرفتن بیمار حمل میشود.
به گزارش ایرنا، حیدر محمدی گفت: در آیین نامه مشترک وزارتخانه های بهداشت و ارتباطات بر سکوهای اینترنتی حمل و نقل دارو تاکید شده و بحث فروش این اقلام نیست.
وی تصریح کرد: تاکید می کنم فروش اینترنتی دارو غیرقانونی است و داروهای تقلبی، غیرمجاز و غیرایمن در بستر فضای مجازی و بدون اینکه بدانیم این فرآورده دارو است یا دارونما به دست مصرف کننده میرسد. نظارتهای سختی روی داروخانهها اعمال میکنیم اما برخی سکوهای اینترنتی داروهای قاچاق، غیرمجاز و با منبع نامعلوم را به فروش میرسانند.
محمدی اظهار داشت:سکوهای اینترنتی حمل دارو به عبارتی دارورسانی درب منزل است تا دسترسی مردم به دارو را درب منزل مهیا کنیم، این موضوع فروش اینترنتی دارو نیست، آیین نامه آن تدوین شده و بر این اساس داروی سالم از طریق داروخانه، زیر نظر داروساز از مسیر سالم به دست بیمار واقعی خواهد رسید.
به گفته معاون وزیر بهداشت، اساساً با فروش اینترنتی دارو به شکل موجود مخالفیم، چراکه دارو مستقیماً با سلامت مردم در ارتباط است و با سایر محصولات قابل قیاس نیست و به همین دلیل دارو نیاز به کنترلهای خاص و دقیق دارد.
تبلیغ و فروش اینترنتی دارو و مکملها ممنوع است و برخی کالاهای سلامت محور نظیر کالاهای آسیبرسان سلامت نیز حسب مورد با ممنوعیت یا محدودیت در تبلیغ و فروش اینترنتی مواجه هستند.
عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز پیش تر با انتشار پُستی در شبکه اجتماعی ایرانی گفته بود: با همراهی همکاران در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، «آییننامه حمل و عرضه دارو از طریق سکوهای اینترنتی» نهایی شد.
وی افزود: با اجرای این طرح، هموطنان در صورت تمایل میتوانند داروهای مندرج در نسخه الکترونیکی خود را از داروخانه ها به صورت غیرحضوری و از طریق سکوهای مجاز تهیه کنند.
وزیر ارتباطات همچنین از آغاز اجرای آزمایشی این طرح در آینده نزدیک خبر داد.
در همین راستای «امین کلاهدوزان» رئیس مرکز مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نیز اظهار داشت: فعل «تحویلگیری از داروخانه دارای مجوز» و «حمل و تحویلدهی به متقاضی دارای نسخه معتبر» در محدوده کاری این سکوها است.
وی تصریحکرد: با توجه به اینکه در موضوع «توزیع دارو»، افعالی نظیر فروش دارو، نسخهپیچی، مشاوره و افعالی که جنبه پزشکی یا مداخله در امور سلامت دارد، از محدوده خدماتدهی این سکوها حذف شده و فقط فعل «تحویلگیری از داروخانه دارای مجوز» و «حمل و تحویلدهی به متقاضی دارای نسخه معتبر» در محدوده کاری این سکوها است، بررسی و جمعبندی تخصصی این مرکز به عنوان متولی تجارت الکترونیکی کشور، بر این نکته تاکید دارد که این فعالیت هم اکنون ذیل قانون نظام صنفی قابل ساماندهی بوده و در موضوع دارو، حداکثر نیاز است که وزارت بهداشت اقدام به اعلام ضوابط اختصاصی کند.
فروش اینترنتی دارو یعنی راهاندازی ناصرخسرو آنلاین
امروز برخی پلتفرمها علاوه بر فروش دارو اقدام به تنظیم نسخه میکنند تا فروش اینترنتی دارو را قانونی جلوه دهند. در چند وقت اخیر دیگر از طریق پلتفرمهای قانونی نمیتوان هر دارویی را خریداری کرد ولی این امکان از طریق صفحات و سایتهای غیرقانونی همچنان ادامه دارد.
عضو انجمن داروسازان میگوید: متاسفانه برخی پلتفرمها، داروهایی که در داروخانهها عرضه نمیشود را به راحتی به صورت اینترنتی به فروش میرساندند.محمدعلی مظلومی به اکونگار گفت: داروی مخدر و سقط جنین نیز در این پلتفرمها به راحتی در دسترس است و عملا یک شعبه «ناصرخسرو» را در فضای مجازی ایجاد کردهاند که مشخص نیست دارو از چه محلی برای خریدار ارسال میشود.به گفته وی، در حوزه کنترل بخش تامین دارو با یک سلسله زنجیرهای مواجه هستیم که هر کدام از حلقههای آن اگر به صورت شفاف انجام نشود، نمیتوان اطمینان حاصل کرد که داروی سالمی به دست بیمار رسیده است. امروز دیگر از روی بستهبندی و اسم دارو به هیچ عنوان نمیتوان سلامت دارو را تایید کرد.مظلومی تاکید دارد:
امروز برخی پلتفرمها علاوه بر فروش دارو اقدام به تنظیم نسخه میکنند تا فروش اینترنتی دارو را قانونی جلوه دهند. در چند وقت اخیر دیگر از طریق پلتفرمهای قانونی نمیتوان هر دارویی را خریداری کرد ولی این امکان از طریق صفحات و سایتهای غیرقانونی همچنان ادامه دارد. در مقطعی عرضه دارو به کلی رها شده بود که تا حدودی جلوی آن گرفته شده است. امروز اصرار بر فروش اینترنتی دارو وجود دارد که به هیچوجه جنبه کارشناسی و علمی ندارد و حامیان این طرح پشت شعار خدمت به مردم، مخفی شدهاند.