تهیه نرمافزار فیلترینگ خانگی
دبیر شورای عالی اطلاعرسانی در مروری بر عملکرد دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی در سال گذشته این فعالیتها را به چندین حوزه تقسیم کرد و درباره اهم برنامههای سال جاری گفت: به ثمر رساندن سند راهبردی جامعه اطلاعاتی ایران که طی یک هماندیشی مورد نقد و بررسی قرار گرفت و اکنون در اختیار دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است، از مهمترین اولویتهای کاری دبیرخانه است.
دکتر حمید شهریاری در گفتوگو با (ایسنا)، با بیان این که از جمله فعالیت های دبیرخانه شورا برگزاری هماندیشیهای فصلی درباره پروژههای ملی در حوزه فنآوری اطلاعات و ارتباطات است، ابراز کرد: اولین هماندیشی مربوط به طرح کارت هوشمند سوخت بود که با همکاری ستاد مدیریت حملونقل و سوخت مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
او ادامه داد: دومین هماندیشی نیز با موضوع نقد و بررسی بانکهای اطلاعاتی ملی با محوریت طرح جمعآوری اطلاعات اقتصادی خانوار کشور از منظر فنآوری اطلاعات آبانماه برگزار شد. از مهمترین اهداف این برنامه مستندسازی تجارب ملی توسعه فنآوری اطلاعات و ارتباطات و بررسی وضعیت بانکهای اطلاعاتی ملی بود.
بانک اطلاعات متخصصان IT
وی با اشاره به برگزاری سومین هماندیشی درباره پیشنویس سند راهبردی جامعه اطلاعاتی ایران در 26 اردیبهشتماه مقارن با روز جامعه اطلاعاتی تصریح کرد: این سند در قالب ارائه تصویر کلان جامعه اطلاعاتی در ایران و محورهای راهبردی مطرح در شکلگیری جامعه اطلاعاتی توسط دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی تدوین و به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده است.
او در این رابطه یادآور شد: در راستای برگزاری هماندیشیهای یاد شده طرحی به نام "بانک اطلاعات متخصصان فنآوری اطلاعات" با هدف گردآوری اطلاعات شرکتهای فعال و متخصصان و ایجاد ارزش افزوده بر روی این اطلاعات تعریف شده که اکنون در حال تکمیل است.
تهیه نرمافزار فیلترینگ خانگی
شهریاری در ادامه تشریح فعالیتهای انجامی از سوی شورا از نرمافزار فیلترینگ خانگی یاد کرد که به منظور فرهنگسازی درباره استفاده صحیح از اینترنت در خانوادهها، تهیه شده است و به زودی در وبگاه دبیرخانه برای استفاده خانوادهها بهصورت رایگان قرار خواهد گرفت.
ارایه سند تولید محتوای الکترونیکی
شهریاری از دیگر فعالیتهای شورا را تهیه اسناد راهبردی از جمله سند راهبردی تولید و ساماندهی محتوای الکترونیکی ایران (تسما) دانست که در این باره گزارش فنی و تخصصی"محتوای دیجیتالی" به منظور بررسی تعاریف محتوای دیجیتالی، برنامهها و ابتکار عملهای سایر کشورها بهعنوان یکی از مبانی تنظیم سند طرح تسما تهیه شده است. درباره حوزههای راهبردی و راهکارها نیز شورا در حال انعقاد قرارداد است.
وی طرح تدوین سند راهبردی توسعه حوزه دین در جامعه اطلاعاتی ایران را از دیگر اسنادی دانست که با دانشگاه باقر العلوم و با کمک تمام دستگاههای حوزوی و دانشگاهی فعال در حوزه دین در حال انجام بوده و همچنین طرح جامع تدوین سند راهبردی اخلاق در جامعه اطلاعاتی ایران با دانشگاه قم در سه فاز در حال انجام شدن است.
تدوین طرح توسعه خط فارسی در رایانه
دبیر شورای عالی اطلاعرسانی، در ادامه به تهیه و تدوین طرح توسعه خط و زبان فارسی در محیط رایانهیی که اکنون توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است اشاره و خاطر نشان کرد: این طرح شامل دو هزار پروژه و ریزپروژه در حوزه تولید محتوای الکترونیکی است که طی 10 سال آینده میتواند زیرساختهای لازم خط و زبان فارسی در محیط رایانهیی را فراهم کند.
او افزود: از نمونههای این ریز پروژهها که در سال گذشته انجام شده است، میتوان به پژوهشنامه نویسهخوان نوری فارسی (OCR)، ارائه بانک اطلاعات حروف گسسته دستنویس که نقش بسترسازی و ایجاد زیرساختهای مناسب برای تولید نرمافزارهای اتوماتیک نویسهخوان نوری به زبان فارسی را به عهده دارد، تهیه دستورالعمل کاربری خط و زبان فارسی در محیط پیامک و صورتک که دراین باره تاکنون چهار هماندیشی درباره مباحث حقوقی، سوئیچ، گوشی و مباحث فرهنگی در رابطه با این موضوع برگزار شد، اشاره کرد. همچنین هوشمندسازی نقاط فونت نستعلیق و هستان شناسی از دیگر پروژههایی هستند که در سال جدید پیگیری خواهند شد.
پیشنویس قانون جامع مالکیت ادبی و هنری
شهریاری دیگر فعالیتهای شورا در باب تدوین و تصویب مفاهیم، تعاریف، مقررات، آییننامهها، قواعد و معیارهای اطلاعرسانی مورد نیاز نظام جامع اطلاعرسانی کشور دانست که در این باره پیشنویس قانون جامع مالکیت ادبی و هنری به عنوان اقدامی بسیار مهم تلقی میشود که در حال نهایی شدن است. متن اولیه این قانون برگرفته از قانون نمونه کپیرایت سازمان جهانی مالکیت فکری است که قبل از سال 83 با همت مسوولان وقت سازمان ثبت کشور در یک گروه تخصصی به فارسی ترجمه شد.
وی افزود: کارگروه مالکیت فکری در نظر دارد با انجام مطالعات گسترده تطبیقی و متناسب با شرایط و مقتضیات خاص کشور و با لحاظ موازین فقهی و این نکته که ایران کشوری در حال توسعه و نسبت به بسیاری از آثار فکری همچون نرمافزار و کتاب کشوری واردکننده است، با بهرهگیری از کارشناسان مالکیت فکری از دانشگاههای مختلف کشور آن را بومی سازی کند.
دبیر شورای عالی اطلاعرسانی در حوزه امور حمایتی نیز به حضور ایران در نمایشگاه جیتکس 2008 با مشارکت شرکتهای خصوصی و حمایت شورای عالی اطلاعرسانی و سازمان گسترش نوسازی صنایع ایران و همچنین پشتیبانی از بخش خصوصی به خصوص تولیدکنندگان محتوای الکترونیکی برای ارائه محصولات در نمایشگاه سبیت2009 اشاره کرد.
او ادامه داد: در حوزه جشنواره تسما نیز یک کار نیمهتمام مربوط به سال 86 و به دلیل داغ بودن طرح ادغام شوراها وجود داشت که با خرید یکسری آثار الکترونیکی منتخب در سال 87 انجام گرفت. این آثار نیز به زودی در قالب طرح بازار اشتراک محتوا در وبگاهی در دسترس علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
تدوین برنامه جامع IT ایران
به گفته شهریاری پنج کتاب در سال گذشته با عناوین " وضعیت موجود دولت الکترونیکی در ایران" در راستای طرح تدوین برنامه جامع فنآوری اطلاعات ایران، کتاب "شناخت جوامع دانایی" در بیست پرسشوپاسخ به همراه معرفی شاخص جوامع دانایی محور، "سلامتالکترونیک"،"ارزیابی وبگاههای دولتی" در راستای ارزیابی وبگاه های دولتی و اعطای جایزه بزرگ وب به بهترین وبگاه دولتی ،" راهنمای تدوین راهبرد ملی فنآوری اطلاعات" که حاصل مطالعات مرکز فنآوری MSC مالزی است و به کمک گروهی برگزیده از متخصصان فنآوری اطلاعات بانک توسعه اسلامی و نیز برخی کشورهای عضو در طول یک کارگاه 2 روزه در مقر اداره مرکزی بانک توسعه اسلامی در عربستان ارزیابی شده است، منتشر شدهاند و کتابی جدیدی نیز با عنوان "فاوا در مدارس ایرلند" در دست انتشار است.
ساخت پایگاه اطلاعرسانی معرفی نامزدهای انتخابات
وی همچنین حمایت از ساخت و طراحی محتوای پایگاه اطلاعرسانی شهید مطهری با آدرس www.mortazamotahari.ir که در اردیبهشتماه 88 افتتاح شد را از دیگر اقدامات دانست و گفت: در حوزه راهاندازی سامانه سیاست الکترونیکی در سال گذشته طراحی و ساخت پایگاه اطلاعرسانی معرفی نامزدهای انتخاباتی مجلس خبرگان با آدرس www.khobreganrahbari.com، طراحی و ساخت پایگاه اطلاعرسانی معرفی نامزدهای انتخاباتی مجلس با آدرس www.imajles.ir را در کارنامه خود داریم.
دبیر شورای عالی اطلاع رسانی تصریح کرد: در سال جاری نیز پرتال جامع انتخابات جمهوری اسلامی ایران با هدف ایجاد بانک اطلاعات جامعی از برگزاری تمام انتخاباتها در کشور و با تمرکز بر انتخابات ریاست جمهوری پیشرو، با آدرس ww.irentekhab.com راهاندازی شده است. در این وبگاه شورا درصدد است با جمعآوری اطلاعات و مطالب مربوط به تمام انتخابات ها اعم از مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی، شوراهای شهر و ریاست جمهوری با پوشش اخبار مربوطه، بانک اطلاعات جامعی را در این رابطه تولید و در اختیار کاربران و مخاطبان قرار دهد.
او یادآور شد: از سویی دیگر دبیرخانه شورا فعالیت خود را در سال 88 برروی تولید محتوای الکترونیکی در زمینههای مختلف طرح تسما متمرکز کرده است. در همین راستا در سال جاری به دنبال نهایی کردن پیشنویس «قانون جامع مالکیت ادبی و هنری» هستیم که در مقوله تولید محتوای الکترونیکی نقش ایجاد ساختار درست و اولیه را در کشور ایفا میکند.
وی تصریح کرد: پیشبینی میشود تعداد مواد این قانون جامع بین 80 تا 100 ماده شود که به صورت متمرکز تمامی موضوعات کپیرایت و به طور کلی همه مصادیق کپیرایت و آثار قابل حمایت در این حوزه از جمله نرمافزارهای رایانهیی را شامل میشود.
وی افزود: در سال جدید، همزمان با پیگیری پروژه و طرحهای سال قبل، چهارمین هماندیشی درباره نتایج طرح تکفای دو تا چند ماه آینده برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به برخی پروژههای که در سال جدید پیگیری و تکمیل خواهد شد گفت: با هدف تشویق و ترغیب دستگاههای دولتی به عرضه اطلاعات و خدمات به مردم از طریق وب، دومین طرح ارزیابی وبگاهها با عنوان"جایزه بزرگ وب" در دستور کار قرار گرفته است. همچنین نرمافزار ابزار معلم چندرسانهیی، پیکره متنی قرآن کریم، پیکره زبان فارسی، درگاه علوم انسانی و پایگاه داده علوم دینی از دیگر طرحهایی است که در سال جدید دنبال خواهد شد.
- ۸۸/۰۳/۱۳