حراج اطلاعات مردم برای رجیستری گوشی
نبود نظام رگولاتوری برای امنیت اطلاعات کاربران ایرانی باعث شده تا سوءاستفاده از این مسئله هر روز شکل جدیدی بهخود بگیرد.
قیمت اطلاعات هویتی ایرانیها که بخشی از حریم خصوصی آنها بهحساب میآید، خیلی ارزان است. این تجربهای است که بسیاری از کاربران با افشای اطلاعاتشان به شکلهای مختلف داشتهاند. چندی پیش بود که یک کاربر اینستاگرام با خطاب قرار دادن وزیر ارتباطات، داستان سوءاستفاده از اطلاعات هویتی یکی از بستگانش در سفر به ایران را مطرح کرده بود. وزیر ارتباطات در پاسخ به این فرد از تخلفات بسیاری از نمایندگیهای اپراتورهای تلفن همراه خبر داد و قول داد این ماجرا را پیگیری کند.
با شیوع کرونا و کم شدن سفرهای خارجی، بازار داغی برای رجیستری گوشیهای قاچاق در کشور راه افتاده است. علاوه بر کسانی که با گرفتن پول، تصویر پاسپورت خود را برای رجیستری گوشیهای قاچاق بهعنوان گوشی مسافری در اختیار فروشندگان قرار میدادند اکنون هر روز شکایتها درباره سوءاستفاده از اطلاعات افراد و بهاصطلاح دقیق سرقت اطلاعات آنها بیشتر میشود.
برخی از افراد سودجو با سوء استفاده از اطلاعات هویتی مسافرانی که از خارج از کشور بازگشتهاند، برای خرید سیم کارت به نام آنان اقدام کرده و از آن برای رجیستری گوشی تلفن همراه قاچاق استفاده میکنند.
تصویر پاسپورت افراد بدون آنکه درباره آن جرمانگاری شود از سوی مشاغل مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد.
طی ماههای گذشته افراد زیادی اقدام به سوءاستفاده از عکس پاسپورت افرادی کردهاند که به تازگی به کشور بازگشتهاند و گوشیهای قاچاق خود را به جای گوشی مسافری با عکس پاسپورت این افراد و بدون اطلاع آنها رجیستری و فعال کردهاند.
پس از آنکه این موضوع به مرحله بحرانی رسید و شکایتها افزایش یافت، اعلام شد که گوشی وارداتی، تنها باید برای فرد صاحب پاسپورت باشد و سیمکارت را هم به نام خودش تهیه کرده و بهمدت ۲۰روز هم در شبکه باشد تا رجیستری صورت گیرد.
تماسها با برخی فروشگاههایی که بهصورت علنی تبلیغ خرید پاسپورت را میکنند نشان میدهد هماکنون این افراد برای سوءاستفاده از هر پاسپورت بین ۳ تا ۴میلیون تومان پرداخت میکنند.
رجیستری بدون خبر
پروندههای زیادی درباره سوءاستفاده از اطلاعات هویتی افراد و سیستمهای کامپیوتری وجود دارد. بسیاری از این افراد کسانی هستند که به تازگی مثلا برای دیدار با خانوادهشان به ایران آمدهاند و زمانی که خرید سیمکارت داشتهاند، متوجه شدهاند اطلاعاتشان برای رجیستری گوشیهای گران قیمت، مورد استفاده قرار گرفته است.
در بسیاری از موارد بهخاطر مشخص نشدن خط سیر این تخلف فروشندگان خیلی سریع اقدام به چند دست تغییر مالکیت در سامانه رجیستری میکنند تا سرنخ قضیه گم شود. صورت مسئله ساده است.
گروهی که قرار بوده است امین اطلاعات مردم در بخشهای مختلف ازجمله دفاتر خدمات تلفن همراه و حتی آژانسهای گردشگری باشند، این اطلاعات را میفروشند. خریداران با استفاده از این اطلاعات سیمکارت میخرند و سپس با این سیم کارت دست به رجیستری گوشی به نام گوشی مسافری میزنند و سپس خیلی سریع گوشی را به اسم گوشی وارداتی فروخته و دست به تغییر مالکیت آن به خریدار جدید میزنند. برخی مواقع هم چند دست تغییر مالکیت در سامانه رجیستری شکل میگیرد.
تهدید همیشگی اطلاعات کاربران ایرانی
حراج ارزان قیمت اطلاعات کاربران کشور مسئله جدیدی نیست و همشهری در گزارشهای متعددی به آن پرداخته است. چندی پیش ابتدا مشخص شد که پکیجی از اطلاعات بیشتر از ۴۲میلیون کاربر ایرانی تلگرام در انجمنهای هکری در حال فروش است. چندی بعد هم افشای اطلاعات شهروندان در دسترسی داده شده به وزارت بهداشت از طریق سرورهای سازمان ثبت احوال مشخص شد.
امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات در همان زمان در گفتوگو با همشهری تأکید کرده بود که در جمعآوری اطلاعات کاربران تلگرام در کشور در سامانهای به نام شکار پای یک نهاد حاکمیتی درمیان بوده و به همینخاطر طی نامهای موضوع به دادستانی برای بررسی حقوقی اعلام شده است.
سهلانگاری از سوی وزارت بهداشت هم در حفاظت از اطلاعات مردم پس از آن محرز شد.
ابوالقاسم صادقی، معاونت امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات، هم درباره افشای اطلاعات کاربران به همشهری گفته بود که مهمترین کوتاهی که در سطح ملی صورت گرفته مشخص نشدن نظام رگولاتوری درباره روال امنیت اطلاعات در کسبوکارهای آنلاین است. به گفته او، در کشور نظام و فرایندی درنظر نگرفته شده است که حجم بالای اطلاعاتی که در اختیار کسبوکارها و پلتفرمهای این چنینی است چطور باید مورد مراقبت و حفاظت قرار بگیرد. او در این رابطه میگوید: از سوی بخش حاکمیتی هم نظام تعهدات کسبوکارها برای حفظ حریم خصوصی و همچنین ممانعت از نشت اطلاعات تدوین و ابلاغ نشده است.
امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات در این رابطه به همشهری میگوید: مسئله اصلی در کشور ما در لزوم حفاظت از دادههای شهروندان مربوط به حاکمیت و ساختار حکمرانی است. به گفته او، اصلاح ساختاری برای تناسب وظایف و اختیارات باید صورت بگیرد تا نهادی مسئول این ماجرا باشد که از لحاظ فنی بتواند پروتکلهای سفت و سختی را برای امنیت دادههای شهروندان اجرا کند.