خرید و فروشهای اینترنتی و واسطهگران!
نام خرید و فروش و تجارت در ایران، همواره یادآور واژه واسطهگری است و آنقدر این کلمات همیشه در کنار یکدیگرند که حتی در خرید و فروشهای اینترنتی نیز از حضور خود غافل نمیمانند، البته تغیر زمان، شکل این واسطهگری را نیز تغییر داده است.
دنیای امروز، با تمام ویژگیهای منحصر به فردش سبب شده تا هر روز به خیل کاربران مایل به خرید از فروشگاههای اینترنتی، افزوده شود.
به گزارش خبرنگار سیتنا، خرید و فروش کالا از طریق شبکه جهانی اینترنت از شاخههای تجارت الکترونیک در عصر رشد سریع فناوری است که در آن اینترنت به عنوان پلی میان مراکز فروش و خریداران عمل میکند و فاصله زمانی و مکانی میان آنها را به صفر میرساند.
در این شاخه از تجارت الکترونیک، خریدار برای سفارش کالای مورد نظر خود، ابتدا باید وارد سایت شرکتهای ارایه دهنده سیستم کد شده که فروشگاه اینترنتی را تحت پوشش خود دارد؛ کاربر پس از مشاهده و بررسی مشخصات کالاهای مورد نظر، آنها را انتخاب و سپس با وارد کردن اطلاعات شخصی و آدرس پستی خود، خرید را نهایی میکند.
این شرکت که در واقع به نوعی هم طرف قرارداد فروشگاه بوده و هم طرف قرار داد شرکت پست، اطلاعات سفارش کالا را به اطلاع فروشنده میرساند و فروشنده سفارش رسیده را آماده کرده و در نهایت از طریق پست آن محصول به دست خریدار میرسد.
شرکتهای ارائهدهنده سیستم کد، مجوز فعالیتهای خود را از شرکت پست دریافت میکنند و البته از ایفای این نقش واسطهگری درآمد خوبی هم کسب مینمایند، چراکه طیف گستردهای از کالاها از املاک و مستغلات گرفته تا خوراک و پوشاک، از طریق اینترنت قابل خرید و فروش است.
در واقع، آنها با ایجاد یک سایت اینترنتی و انعقاد قرارداد با شرکت پست و البته تحت پوشش قرار دادن چند فرشگاه،به مشتریان خدماترسانی میکنند.
به عبارتی، در این سیستم، مشتریان در سایت فروشنده محصولات مورد نظر خود را انتخاب کرده و در سبد خرید (Shopping Cart) قرار میدهند و پس از وارد نمودن اطلاعات ارسال کالا در سایت پرداخت خرید خود را نهایی میکنند.
از این پس، شرکت پست کالا را از فروشنده دریافت کرده و به آدرس خریدار ارسال مینماید و در هنگام تحویل کالا به خریدار مبلغ کالا و هزینه ارسال را طبق فاکتور صادر شده از خریدار دریافت میکند و در مقاطع زمانی خاص به حساب فروشنده واریز مینماید.
دریافت وجه کالا، معمولا به دو روش در ایران معمول است؛ یکی دریافت وجه هنگام تحویل کالا و دیگری پرداخت الکترونیکی است که به دلیل برخی محدودیتها در تکنولوژی، کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیرکل پست مستقیم، در خصوص وضعیت این شرکتها در ایران میگوید: در حال حاضر، در کل کشور، پنج شرکت ارایهدهنده سرویس کد فعالیت دارند که این شرکتها بیش از 700 فروشگاه اینترنتی را تحت لوای خود دارند.
وی، در خصوص نحوه قرارداد شرکت پست با این شرکتها، میافزاید: فاکتورهای بسیاری برای بستن قرارداد با آنها رعایت میشود که در دفتر حقوقی تدوین شده است.
حاجیتهرانی، داشتن قابلیت و توان بالای فنی به نحوی که سایت بتواند فروشگاههای زیادی را تحت پوشش خود قرار دهد و داشتن مکانیزم و توان بالای اجرایی را در بستن قرارداد با این شرکتها دارای نقش به سزا دانست.
وی، با بیان این مطلب که در کمیتهای، ساماندهی فرآیند خرید و فروش اینترنتی بررسی میشود، اظهار میکند: در این کمیته، تلاش داریم معایب و اشکالات را بررسی کرده و در جهت رفع آن گام برداریم.
حاجیتهرانی، معتقد است: این سرویس در ایران بسیار نوپا است و برداشتن قدم در آن باید با احتیاط بیشتری همراه باشد.
وی، در خصوص نحوه دریافت هزینه کالا توسط شرکتها از مشتریان میگوید: شرکت پست در این زمینه دخالتی ندارد، این موردی است که بر اساس تفاهمی که شرکتها با فروشگاههای طرف قرارداد دارند مشتریان رفتار میکند و پست تنها هزینه ارسال محصول را دریافت میکند.
وی، هرگونه ایجاد "مونورپل" در بستن قرارداد با این شرکتها را تکذیب و خاطرنشان میکند: از تمام شرکتهایی که آمادگی انجام چنین فعالیتهایی را دارند، استقبال میکنیم.
مدیرکل پست مستقیم، در خصوص آینده خرید و فروش اینترنتی در ایران میگوید: از آنجا که خواهان خرید و فروش اینترنتی در شبکههای بینالمللی و جهانی هستیم، بیشتر از شرکتهایی استقبال میکنیم که توانایی معرفی کالاها را به جهان داشته باشند تا از این طریق کالاهای ایرانی را به فروش برسانیم.
وی، در پایان تاکید میکند: از هرگونه انحصارطلبی در این بخش باید پرهیز کرد تا در یک فضای رقابتی و سالم بتوان به مردم خدمترسانی کرد.
در هر حال، فراهمآوردن زیرساختها، زمینه مناسبی برای گسترش تجارت الکترونیک فراهم میآورد که امکان پرداخت از طریق تمامی کارتهای عضو شبکه شتاب از آن جمله است.
- ۸۶/۰۳/۰۲