درباره کنترل سایت های اینترنتی
علی شمیرانی - هفته گذشته سرپرست دادسرای مبارزه با جرایم رایانه ای در گفت و گو با دو خبرگزاری، خبر از کنترل سایت های دوست یابی و کنترل کلیه سایت های فعال در فضای مجازی داد.
این مقام مسوول در خصوص نحوه و علت کنترل سایت های اینترنتی به این موضوع اشاره داشته که در جریان برخی از حوادث و انتشار اخبار کذب امکان واکنش مناسب وجود نداشته است. در همین راستا نیز چندی پیش یکی از مقامات مسوول در وزارت ارشاد خبر از نگهداری محتوای کلیه سایت های اینترنتی داد. این اقدام نیز در راستای امکان کنترل مطالب منتشره در سایت های خبری که دستخوش تغییرات احتمالی می شود انجام شده است. به این ترتیب محتوای سایت های فعال و به ویژه خبری، همواره کنترل و ذخیره می شوند تا به این ترتیب امکان استناد در مواقع ضرور فراهم باشد.
اما این که مصادیق فعالیت مجرمانه در فضای وب فارسی چیست و آیا سایت هایی که با عنواین خبری اقدام به فعالیت می کنند می بایست با چارچوب خاصی آشنا و یا هماهنگ باشند، چندان روشن نیست. این موضوع یعنی فقدان مبانی و مفاهیم روشن برای تشخیص یک فعالیت سوء زمانی پررنگ تر می شود که سرپرست دادسرای مبارزه با جرایم رایانه ای خبر از کنترل سایت های دوست یابی خبر می دهد.
این مقام مسوول گفته "باید سایتهایی که دوستیابی را مطرح میکنند، نظارت کرد که واقعاً چه تعریفی از دوستی دارند؛ آن دوستی که عقل و بزرگان دینی گفتهاند منظور نظرشان است یا به دنبال دوستیهایی هستند که مفاسد اجتماعی در پی دارد؛ ما نیز قطعاً اجازه نخواهیم داد که افرادی در چارچوب چنین سایتهایی، دوستیابی را باب کنند که اختلاط بین دختر و پسر رایج شود تا از این طریق به اهدافشان دست یابند."
به این ترتیب و از سخنان ایشان اینگونه بر می آید که تعریف سایت هایی با محتوای مذکور روشن نیست. اگرچه وی نیز خود تاکید کرده که قوانین در این خصوص روشن نبوده و این موضوع می تواند منجر به هرج و مرج شود.
از این رو به نظر می رسد که جا دارد تا سیاست های پیشگیرانه جایگزین سیاست های مچ گیرانه در فضای وب شود، تا به این ترتیب قبل از شکل گیری هر مشکل که هزینه بیشتری تحمیل کرده و می تواند با برخوردهای سلیقه ای نیز همراه باشد، ارایه دهندگان خدمات و مجریان قانون به خوبی با مفاد شفاف قوانین نیازمند به تدوین آشنا باشند.
منبع : فناوران
- ۸۹/۰۸/۱۵