دولتیهایی که در فیسبوک هستند
شبنم کهنچی - شبکههای اجتماعی امروزه تبدیل به یکی از مهمترین ابزار برقراری ارتباط بین فعالان جامعه شده است. سالها پیش راهاندازی یک سایت اینترنتی، برای صاحبان مشاغل، مناصب، کارشناسان، استادان دانشگاه، سران دولتی و کشوری، یکی از مدرنترین و مهمترین ابزار اطلاعرسانی و برقراری ارتباط در دنیای مجازی بود. دنیایی که به سرعت میرفت تا مرزهای دنیای واقعی را فتح کرده و با آن یکی شود.
نمیتوان کتمان کرد امروز، اینترنت و دنیای مجازی، بخش بزرگی از دنیای واقعی بشر است. هر کدام از ما در گوشهای از دنیای مجازی خانه کردهایم و روز به روز خانه خود را بزرگتر میکنیم. شاید شما هم روزهای اولی که با اینترنت آشنا شده بودید، فقط یک ایمیل داشتید. اما امروز شاید شما هم مثل بسیاری از کاربران، وبلاگنویسی هستید که سایت شخصی خود را هم به ثبت رسانده، در چند سرویس اینترنتی مانند یاهو، جیمیل و هات میل دارای ایمیل هستید، در شبکههای محبوبتان مانند توییتر، فیس بوک یا فرندفید یک اکانت دارید، در سایتهایی عضو هستید که میتوانید نوشتهها، عکسها و نمونه کارهای خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و از دهها سرویس آنلاین دیگر استفاده میکنید.
آنلاین بودن، فقط یک علاقه پر رنگ و تاثیرگذار در زندگی شخصی نیست. امروز صاحبان کسبوکار، دولتمردان و فعالان اجتماعی- سیاسی نیز از آنلاین بودن به عنوان بهترین ابزاری که دامنه تاثیراتش به وسعت دنیاست، بهره میبرند. شبکههای اجتماعی مانند روزهای اول خود تنها محلی برای پیدا کردن دوست و آشناهای دور و فامیلهای گمشده نیست. امروز شبکههای اجتماعی را میتوان به اتاق فکر تشبیه کرد، یا به سالنهای مباحثه، به تریبونی برای معرفی خدمات، افکار و آرایههای مختلف.
شبکههای اجتماعی جهانی مثل فیسبوک و توییتر در ایران بر اساس رای کمیته تعیین مصادیق فیلترینگ، مسدود شدهاند. اما همین افرادی که استفاده از شبکههای اجتماعی را برای عامه مردم محدود کردهاند، خودشان یا همراهانشان از این شبکهها به عنوان ابزاری برای برقراری ارتباط بیشتر استفاده میکنند. شبکههایی که برای عامه فیلتر اما برای خواص، محل مناسبی برای گسترش ارتباطات است.
یکی از این شبکهها، فیس بوک است. در این شبکه اجتماعی فیلتر شده که یکی از شبکههای بحث برانگیز و حساس از نظر برخی دولتمردان است، بسیاری از مسوولان و سازمانها حضور دارند. اما این حضور و عضویت از سوی کمتر کسی – مسوولان یا سازمانها- شکل رسمی دارد برخی از مسوولان عضویتشان را در فیس بوک تکذیب میکنند، برخی دیگر ادعا میکنند عدهای صفحه با جعل نام آنها ساختهاند عدهای هم عضو نیستند بلکه هوادارانشان، صفحهای به هواداری از آنها در فیس بوک ساختهاند. ذکر مجدد این نکته ضروری است که این گزارش به معنی تایید رسمی بودن صفحات نیست و احتمال اینکه هواداران این صفحات را ایجاد کرده باشند، وجود دارد.
صدها صفحه به نام رهبر
تعداد صفحات هواداران رهبر معظم انقلاب در فیس بوک به چند صد صفحه میرسد. یکی از پرطرفدارترین این صفحات که به سایت شخصی مقام معظم رهبری [www.leader.ir] لینک داده و شماره تماس مستقیمی هم در آن اعلام شده، صفحهای است که هواداران آدرس [www.facebook.com/Imam.Khamenei] ساختهاند و تا لحظه نگارش این گزارش بیش از 27 هزار عضو دارد. در این صفحه علاوه بر به اشتراکگذاری ویدیوها و فایلهای صوتی مربوط به سخنرانیهای مقام معظم رهبری، قسمتی هم به سوالات مشترکان این صفحه اختصاص داده شده است.
رییس جمهور در فیس بوک
صفحات و گروههای زیادی به نام محمود احمدی نژاد، رییس جمهور ایران در فیس بوک ساخته شده و هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود. صفحهای که از اطلاعات پایه ویکیپدیا به نام رییس جمهور در فیس بوک وجود دارد [http://goo.gl/qFUmB] دارای 258 هوادار است.
هیات دولت در فیس بوک
اطلاعات
حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات از جمله وزرایی است که در فیس بوک دارای صفحهای با اطلاعاتی است که از ویکیپدیا گرفته شده و فقط چهار نفر به اشتراک آن درآمدهاند. [http://goo.gl/3KK7J]
امور خارجه
علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران که متولد کربلای عراق است، یک صفحه در فیس بوک دارد که 46 نفر به اشتراک آن درآمدهاند [http://goo.gl/laavo].
بهداشت و آموزش پزشکی
مرضیه وحید دستجردی، اولین وزیر زن در هیات دولت در فیس بوک حدود 400 طرفدار در صفحات مختلف دارد. علاوه بر این صفحات هواداری، صفحه شخصی نیز با اطلاعات و عکس وزیر بهداشت ساخته شده است. در آخرین نوشته روی این دیوار از تمامی علاقهمندان به شرکت در انجمن بهداشت دعوت شده تا روز 23 شهریور ماه سال 90 در مرکز آموزش بهداشت اشرفی حضور پیدا کنند. [http://goo.gl/ZyHLt]
علوم، تحقیقات و فناوری
کامران دانشجو در فیس بوک دارای یک صفحه است که فقط حاوی مشخصات فردی او به زبان انگلیسی است و برگرفته از ویکیپدیاست. این صفحه چهار مشترک دارد. [http://goo.gl/8u0oZ]
آموزش و پرورش
حمید رضا حاجی بابایی جزو وزرایی است که هر چند یک صفحه ساده در فیس بوک دارد که اطلاعاتش هم برگرفته از ویکیپدیاست، اما هیچ بازدیدکننده یا مشترکی ندارد. [http://goo.gl/ZklKA]
صنعت، معدن و تجارت
این وزارتخانه تازه تاسیس که از ادغام دو وزارت بازرگانی و صنعت و معدن به وجود آمده در حال حاضر تحت سرپرستی مهدی غضنفری است. مهدی غضنفری پیش از این وزیر بازرگانی بود. صفحهای که در فیس بوک برای وی ساخته شده حاوی اطلاعات کمی درباره اوست و هیچ مشترکی هم ندارد. [http://goo.gl/07A2A]
امور اقتصادی و دارایی
شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد در صفحهای که در فیس بوک برایش ساخته شده و اطلاعات اولیهای درباره سال و محل تولد و میزان تحصیلات وی در آن منتشر شده، هیچ مشترکی ندارد. [http://goo.gl/aBHcX]
وزارت ورزش
وزیر وزارت جدید ورزش تازه کار خود را شروع کرده است. محمد عباسی مانند بسیاری دیگر از وزرای دولت در فیس بوک صفحهای حاوی اطلاعات ویکیپدیا دارد. این صفحه هیچ مشترکی ندارد. [http://goo.gl/s27zO]
جهاد کشاورزی
صادق خلیلیان، وزیر جهاد کشاورزی هیچ صفحهای – صفحه شخصی و صفحه هواداران- در فیس بوک ندارد.
دادگستری
مرتضی بختیاری، وزیر دادگستری کشور هیچ صفحهای– صفحه شخصی و صفحه هواداران- در فیس بوک ندارد.
وزارت دفاع
یک صفحه شخصی به نام احمد وحیدی در فیس بوک ثبت شده که دسترسی کاربران به تمام اطلاعاتش محدود شده است اما عکس وزیر دفاع را در پروفایل آن میتوان دید. صفحه دیگری که به نام وزیر دفاع در فیس بوک باز شده مانند دیگر وزرا دارای اطلاعات ویکیپدیاست. این صفحه شش مشترک دارد. [http://goo.gl/qHXWF] [http://goo.gl/xlgPo]
راه و ترابری
صفحه علی نیکزاد، وزیر راه در فیس بوک پنج مشترک دارد. در این صفحه اطلاعاتی که در ویکیپدیا آمده بازنشر شده است. [http://goo.gl/4Fr9x]
فرهنگ و ارشاد اسلامی
محمد حسینی، وزیر ارشاد هیچ صفحهای – صفحه شخصی و صفحه هواداران- در فیس بوک ندارد.
کشور
وزیر کشور، مصطفی محمد نجار، مانند بیشتر وزرای دیگر صفحهای در فیس بوک دارد که اطلاعاتی درباره زندگی و تحصیل و کارش را از ویکیپدیا آنجا بازنشر کردهاند. این صفحه در فیس بوک پنج مشترک دارد. [http://goo.gl/eqjke]
نیرو
وزیر نیرو در فیس بوک صفحهای به نام مجید نامجو دارد که اطلاعات ویکیپدیا روی آن قرار گرفته است. این صفحه هیچ مشترکی ندارد. [http://goo.gl/uzvnc]
وزارت نفت
رستم قاسمی که علاوه بر وزارت نفت، مسوولیت قرارگاه خاتم الانبیا سپاه پاسداران را نیز بر عهده دارد، صفحهای در فیس بوک دارد که هیچ کس مشترک آن نیست. [http://goo.gl/ayBDT]
تعاون، کار، رفاه اجتماعی
عبادلرضا شیخ الاسلامی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هیچ صفحهای – صفحه شخصی و صفحه هواداران- در فیس بوک ندارد.
ارتباطات و فناوری اطلاعات
رضا تقیپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هیچ صفحهای – صفحه شخصی و صفحه هواداران- در فیس بوک ندارد.
روسا و معاونان
صفحه معاون اول رییس جمهور در فیس بوک 10 مشترک و هوادار دارد. در صفحه محمد رضا رحیمی میتوان اطلاعاتی که در ویکیپدیا دربارهاش به ثبت رسیده را مشاهده کرد [http://goo.gl/wHLWE].
از جمله مدیران دولتی که در فیس بوک صاحب صفحه هستند میتوان به اسفندیار رحیم مشایی اشاره کرد که صفحهاش در فیس بوک [http://goo.gl/jwiMG] دارای 337 نفر مشترک و هوادار است. وی رییس دفتر و مشاور فرهنگی رییس جمهور است.
نسرین سلطانخواه هم در فیس بوک، صفحه حاوی اطلاعات ویکیپدیا دارد [http://goo.gl/Ps96o]. صفحه سلطانخواه که در حال حاضر معاون علمی و فناوری رییس جمهور و رییس بنیاد ملی نخبگان است، 9 مشترک دارد.
علی لاریجانی، رییس مجلس نیز در فیس بوک 61 هوادار و مشترک دارد [http://goo.gl/uFyuE].
از بین مدیران روابط عمومی و نمایندههای مجلس هم میتوان کسانی را یافت که در فیس بوک صفحه شخصی دارند و به صورت منظم یا غیر منظم در آن فعالیت میکنند. از جمله میتوان به داوود زارعیان، مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران [http://goo.gl/vsHts] اشاره کرد. یا افراد دیگری مانند علی مطهری، نماینده مجلس [http://goo.gl/YYkQo]، امیر سعیدی نایینی رییس پیشین سازمان نظام صنفی رایانهای [http://goo.gl/P71dO]، امیر عباس تقیپور مدیر روابط عمومی سازمان نظام صنفی رایانهای [http://goo.gl/hWy7D] را نام برد.
اما بخش بزرگی از فعالان ایرانی فیس بوک به مدیران بخش خصوصی، نویسندگان، روزنامهنگاران، فعالان سیاسی و اجتماعی و نیز کاربران فعال اینترنت اختصاص دارد. از جمله افراد محبوبی که هم به وبلاگنویسی شهرت دارد، هم به فعال سیاسی- اجتماعی و هم در بخش دولتی و خصوصی سابقه دارد، محمد علی ابطحی است.
محمد علی ابطحی، شخصیت محبوب وبلاگنویسان است. او جزو اولین مسوولان دولتی بود که وبلاگنویسی را آغاز کرد و با وبلاگنویسان ایرانی همراه شد. صفحه شخصی وی در فیس بوک [ ] نشان میدهد او با بیش از 4 هزار و 800 نفر در فیس بوک در ارتباط است و مطالب خود را با آنها به اشتراک میگذارد. او در معرفی خود در صفحه فیس بوکش روایتی کوتاه از فعالیتهای سیاسی- اجتماعی خود تا سال 88 نوشته و بعد از آن یادآور شده است که " بعد از آزادی کار ثابتی ندارم، علاقهمندیام به سیاست کمتر شد و بیشتر به ادبیات و رمان علاقهمند شدم ." او لینک وبلاگش [www.webneveshteha.com] را هم در صفحه فیس بوکش گذاشته است.
اما نکته قابل توجه این است که ابطحی روی دیوار خود لینک صفحه دیگری به نام خود را به اشتراک گذاشته و اعلام کرده است که فقط آنجا مینویسد [http://goo.gl/tDeHh]. صفحه محمد علی ابطحی که تقریبا هر روز به روز میشود را بیش از 21 هزار نفر علاقهمند، پیگیری میکنند.
سازمانها و شرکتها
هیچ کدام از وزارتخانههای دولت در فیس بوک صفحه ندارند. اما سازمانهای مردمی اعم از تخصصی و غیر تخصصی در فیس بوک دارای صفحه هستند تا علاقهمندان خود را یکجا جمع کرده و با آنها ارتباط برقرار کنند.
از جمله سازمانهایی که در فیس بوک دارای صفحه هستند میتوان به سازمان نظام صنفی رایانهای کشور [http://goo.gl/Q9NsO] با 42 مشترک اشاره کرد. گروه دیگری به نام "درباره سازمان نظام صنفی رایانهای کشور" نیز در فیس بوک دارای صفحهای با حدود 160 مشترک است. همچنین میتوان به سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان-سمپاد- اشاره کرد [http://goo.gl/UBVvI] که دارای 334 مشترک است که همگی از بچههای سمپاد هستند.
سازمان حسابرسی [http://goo.gl/bDcJd] با 48 مشترک، سازمان نظام مهندسی کشور[http://goo.gl/yZJKo] با 281 مشترک که یک صفحه شخصی دیگری به نام خود با بیش از 4 هزار مشترک دارد، همچنین سازمان نظام مهندسی استانهایی مانند البرز و فارس،گیلان و آذربایجان شرقی و غیره، سازمان بهزیستی [http://goo.gl/hrNjV] با 51 مشترک، سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران [http://goo.gl/KT089] با 36 مشترک، سازمان فضایی ایران، سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور، سازمان هواپیمایی کشوری از دیگر سازمانهایی هستند که در فیس بوک دارای صفحه هستند.
بیش از آنکه سازمانهای دولتی در فیس بوک دارای صفحهای برای برقراری ارتباط با مخاطبان باشند، سازمانهای خصوصی، مردمی و حتی غیر رسمی در فیس بوک دارای صفحه هستند. گروههای فعالی نیز در فیس بوک تشکیل شده است که فعالیت سازمانهای مورد علاقه خود را با حضور برخی از مسوولان آن سازمان مورد بحث و بررسی قرار میدهند. گروه درباره سازمان نظام صنفی رایانهای کشور از جمله این گروههاست.
• این گزارش رسمی بودن هیچ کدام از لینکهای ارایه شده را تایید یا تکذیب نمیکند.
• آمارها تا لحظه تنظیم گزارش تهیه شده و رسمیت دارد.
• صفحاتی که علیه مسوولان در فیس بوک ساخته شده مورد اشاره این گزارش نیست.
• آدرسهای اینترنتی بلند با استفاده از سرویس کوتاهکننده آدرس گوگل، کوتاه شده است.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۰/۰۷/۰۳