ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

راه‌اندازی مرکز گواهی دیجیتال در کشور

| دوشنبه, ۲۰ آبان ۱۳۸۷، ۰۲:۲۲ ب.ظ | ۰ نظر

قوانین حمایتی از گواهی امضای دیجیتال در سطح کلان کشور که از امضای دیجیتال حمایت می‌کند قبلا در مجلس تصویب شده بود اما یکی از مشکلات اجرای این قوانین راه نیفتادن CA یا گواهی دیجیتال بود که اکنون راه‌اندازی شده است.

جعفر محمودی - رییس مرکز توسعه‌ی تجارت الکترونیکی -‌ در گفت‌وگو با (ایسنا)، با بیان این مطلب اظهار کرد: اسنادی که امضای دیجیتال دارند از نظر ثبوت در محاکم و مراجع قانونی مثل اسناد دیگر هستند، مانند تجارت الکترونیکی که پیگیری از سوء استفاده‌ها بر اساس آن انجام می‌شود.

او گفت: درباره‌ی CA (صدور گواهی دیجیتال) انتظار جامعه بیش از توان ما بود و این پروژه مشکل قانونی نداشته و اکنون در حال تحویل‌گیری ریشه و میانه وزارت بازرگانی از شرکت راهبر به عنوان پیمانکار طرح هستیم و فکر می‌کنم ظرف یک ماه آینده ریشه را به طور کامل تحویل بگیریم.

او با بیان این که از یک ماه آینده همزمان حدود 9 نفر روی طرح CA کار می‌کنند که پیش‌تر این گونه نبود اظهار کرد: برای این که مراکز میانه‌ی کشور بتوانند مجوز بگیرند لازم است آیین‌نامه‌ی احراز صلاحیت متقاضیان مراکز میانی را بنویسیم که اکنون در حال نوشته شدن است و امیدواریم حداکثر ظرف دو تا سه هفته‌ی آینده تصویب شود.

او با اعلام این که فرانک رزاقی اسکویی به‌عنوان رییس مرکز ریشه معرفی شده است، گفت: مرکز ملی ریشه یکی از زیرمجموعه‌های مرکز ما بوده که کشوری است.

محمودی ادامه داد: شخص مسوول باید مشخص و معرفی شود، به این معنا که متقاضیان دقیقا می‌دانند به چه کسی و کجا مراجعه کنند و امیدواریم تا پایان ماه ریشه را از پیمانکار تحویل بگیریم.

او گفت: تاکنون قوانین و رویه‌هایی که در ریشه باید طبق CP و CPS حاکم باشد نداشتیم و در حال تدوین آن هستیم که شامل 42 فرایند می‌شود، تا بعد از آن ریشه رسما شروع به فعالیت کند.

به گفته‌ی او طبق استاندارد X509 وقتی چک کردیم مشخص شد تعداد 12 فرایند آماده است و با بسیج انجام شده امیدواریم تدوین نهایی طی یک ماه آینده آماده شود که در آن زمان ریشه را تحویل گرفته، مسوول آن مشخص شده و نیز آیین‌نامه احراز صلاحیت مراکز میانی و فرآیندهایی که نیاز است ریشه با آن به نتیجه برسد به تصویب رسیده باشد.

وی خاطرنشان کرد: دو ماه است که تمام انرژی خود را برای عملیاتی کردن فعالیت‌ها آماده کرده‌ایم؛ امیدواریم تا آخر ماه برای کسانی که منتظر راه‌اندازی CA هستند، خبرهای خوبی داشته باشیم و وارد فاز اجرایی و عملیاتی شویم.

او گفت: در آیین‌نامه که قرار است به تصویب برسد ارگان‌هایی که متقاضی تاسیس مراکز میانی گواهی امضای دیجیتال هستند باید از مقرراتی تبعیت کنند تا حائز رتبه‌ی مرکز میانی باشند. در آیین‌نامه مذکور کلیه این موارد روشن خواهد شد.

وی یادآور شد: سیاست ‌این است که به دلیل نبود تجربه‌ی فعالیت مراکز میانی در حوزه‌ی گواهی امضای دیجیتال و نبود تجربه کلان و پیشامد مسایل قانونی و حقوقی سیستم به تعداد محدودی از ارگان‌های متقاضی رتبه‌ی مرکز میانی داده شود.

محمودی همچنین اظهار کرد: این مراکز حتما باید مثل آیین‌نامه‌هایی که در معاونت فنی سازمان مدیریت که شرکت‌ها را برای عقد قرارداد با ارگان‌های دولتی احراز صلاحیت می‌کنند با اولویت بیش‌تر و پیچیده‌تر صلاحیت متقاضیان را تایید کند.

وی افزود: بعد از آن متقاضیان با مراجعه به مرکز ریشه مدارک خود را تحویل می‌دهند و در نهایت در شورای سیاست‌گذاری درباره‌ی دادن یا ندادن مجوز تصمیم‌گیری می‌شود. چهار نفر از کسانی که در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی پیشین فعالیت داشته‌اند در حال تدوین 42 فرآیند مربوطه هستند و قبل از اجرای آیین‌نامه تدوین شده با انتشار آن در سطح رسانه‌ها از صاحب‌نظران می‌خواهیم که در نهایی کردن آن ما را یاری کنند.

به گفته‌ی او چند کشور الگوبرداری می‌شوند تا ببینیم شرایط احراز مراکز میانی آن‌ها چیست بعد با توجه به شرایط قانونی و محدودیت‌هایی که در ایران هست آن را بومی‌سازی کنیم؛ کشورهایی مثل کره، مالزی و‌ ترکیه که در CA موفق عمل کرده‌اند و شرایط آن‌ها با ما سازگار بوده یعنی دولت موتور توسعه‌شان است و بسیاری از مجوزها را دولت عملی می‌کند الگوبرداری خواهند شد.

این کارشناس خاطرنشان کرد: مرکز ریشه‌ی ملی حتما دولتی خواهد بود اما مراکز میانی دو دسته خواهند شد؛ مراکزی که به دولت، نیروی مسلح و یا قوه‌ی قضاییه سرویس می‌دهند قطعا دولتی خواهند بود اما مراکز میانی دیگر که به بخش خصوصی سرویس می‌دهند لزومی ‌ندارد دولتی باشد، بخش خصوصی می‌تواند برای احراز صلاحیت درخواست بدهد ولی احتمالا آیین‌نامه‌ی احراز صلاحیت بخش خصوصی با دولتی متفاوت باشد.

او تصریح کرد: تیم مرکز بررسی خواهد کرد که آیا در آیین‌نامه برای متقاضیان بخش خصوصی محدودیت قائل ‌شویم یا خیر که در نخستین جلسه‌ی شورای سیاست‌گذاری تصمیم‌گیری خواهد شد.

محمودی گفت: نهایی شدن طرح CA و روی روال افتادن گواهی امضای دیجیتال روندی است که فعالیت به مرور در ارگان‌هایی که آمادگی بیش‌تر دارند و یا در حوزه‌هایی که شدنی‌تر است، آغاز شود. همین حالا در ثبت سفارش وزارت بازرگانی از امضای دیجیتال عملا استفاده می‌شود.

وی افزود: نقطه‌ی شروع CA آنجایی است که متقاضیان می‌توانند از زمان اعلام رسمی به ریشه مراجعه کرده و مراکز میانی را راه‌اندازی کنند؛ به لحاظ فنی CA افتتاح و پایلوت آن انجام شده است و در این حوزه مشکلی نداریم.

او در پایان خاطر نشان کرد: کارهای دیگر مدیریتی است که امیدواریم ظرف ماه آینده که ریشه را از پیمانکار تحویل می‌گیریم، سیاست‌گذاری‌ها را در شورای سیاست‌گذاری مطرح کنیم؛ تاریخی که مصوبات شورا اعلام می‌شود و ارگان‌هایی مثل بورس و دیگر متقاضیان برای مراکز میانی مراجعه می‌کنند تاریخ شروع رسمی‌ اجرایی شدن طرح CA و امضای دیجیتال است.

  • ۸۷/۰۸/۲۰

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">