روستاها ، گام بعدی توسعه IT
فناوری اطلاعات و ارتباطات ، یکی از تکنولوژیهای قرن جدید است که منجر به کاهش زمان محاسبات ، دقیقتر شدن پردازش دادهها ، تبادل آسان اطلاعات و کم کردن هزینه داد و ستد شده است.
دستاوردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ، زمانی خواهد توانست حداکثر تاثیرگذاری را در زندگی بشر بگذارد که بتواند در تمام زمینهها و درمیان تمام اقشار جامعه نفوذ کرده و انتشار یابد.
درحال حاضر ساکنان مناطق شهری توانستهاند بامورد توجه قراردادن فناوری دیجیتالی در موضوعهای مختلف زندگی،گامهای موثری در پیشبرد توسعه دیجیتالی زندگی برداشتهاند اما مناطق روستایی همچنان در معرض خطر شکاف دیجیتالی هستند به خصوص در کشورهای درحال توسعه مردم این نقاط از بیشتر مولفههای توسعه مانند آموزش ، امکانات رفاهی ، ارتباطی و اشتغال محروم هستند.
کارشناسان براین باورند که با ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات در مناطق شهری و بهدلیل نبود امکانات سخت افزاری و ارتباطی در روستاها و فقدان نیروهای آموزش دیده ، فاصله بیشتری بین این دو مناطق ایجاد میشود.
به گفته این کارشناسان برای تبدیل شکاف دیجیتالی به فرصت دیجیتالی ، نیاز به دسترسی به ، ICTاطلاعات و دانش وجود دارد و این اتصال و ارتباط عامل توانمندسازی در ایجاد جامعه اطلاعاتی است.
باتوجه بهاینکه بخشی از روستاهای کم جمعیت کشور هنوز دسترسی کامل به تلفن ثابت ندارند، توسعه ICTروستایی در ایران با شتاب مضاعفی در حال انجام است تا استفاده مناسب از ظرفیتهای ICTدر روستاها انجام شود.
شاید همین موارد است که باعث شده تا کارشناسان بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات ، راهاندازی مرکز فناوری اطلاعات در روستاها را به عنوان مرکز ارتباطات مردم روستا به فناوری اطلاعات و شبکه جهانی اینترنت برنامه ریزی کنند.
رئیس گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان مدیریتو برنامهریزی استان تهران طراحی و اجرای این برنامه را باهدف آشنایی روستائیان با ITو آموزش به آنها برای استفاده از خدمات فناوری اطلاعات عنوان و از استقبال مخاطبان آن در روستاهای استان تهران خبر داد.
" بهرامعلی ملکی " روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت : اجرای این طرح در ۱۱روستای مختلف استان تهران درسال ۸۳انجام شد که با استقبال بینظیر و دور از ذهن روستائیان مواجه شدیم.
وی اظهارداشت:باتوجه بهتجربه موفق اجرای این برنامه و علاقهمندی اقشار مختلف جوامع روستائی اعم از مردان، زنان و دانشآموزان راهاندازی ۵۰مرکز دیگر در سال ۸۴پیشبینی و اجرا شد.
ملکی درخصوص راهاندازی این مراکز گفت: در زمان حاضر نقاط مورد نظر برای اجرای این طرح انتخاب و کار اجرایی آن آغاز شده است به نحوی که در مراحل پایانی انتخاب پیمانکار و عقد قرار داد است.
رئیس گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران راهاندای این مراکز را در ۱۱شهرستان استان ذکرکرد و گفت: اکثر این مراکز در مدارس روستاها دائر شده است.
وی از روند روبهرشد استفاده ازتسهیلات فناوریاطلاعات و ارتباطات درکل کشور و ایجاد بسترفرهنگی و استقبال مناسب شهروندان از این امکانات سخن گفت و افزود:گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات این سازمان اقدام به سطح بندی و اولویت بخشی بهبرخی از فعالیتها باهدف یکسان کردن گامهای تمام دستگاههای اجرائی در سطح استان کرده است.
بهگفته این کارشناس فناوری اطلاعات در فاز اول به عنوان نخستین پروژهها، سعی به اختصاص اعتبار لازم و رهنمون کردن دستگاههای اجرایی به سوی عملیاتی کردن برخی از پروژهها شده است.
وی "طراحی جایگاههای اینترنتی با هدف اطلاع رسانی" ، "پیادهسازی سیستم تلفن گویا" ، "مکانیزه کردن فعالیتهای عمومی دستگاه مانند دبیرخانه، کارگزینی، حسابداری، مالیو نقلیه" ، "ایجاد بستر مناسب شبکه LANدر درون سازمانها و آموزشهای عمومی فناوری اطلاعات مانند گذراندن دورههای ICDLرا از جمله این پروژهها عنوان کرد.
ملکی تصریح کرد: این برنامهها در بسیاری از دستگاهها از سال ۸۲شروع شده و تا سال ۸۳به پایان رسید.
به گفته وی، با ادامه روند استفاده از این امکانات و ورود تکنولوژی و پیشرفت علوم در این زمینه،ماهیت بسیاری از کارها مانند وب سایت از کاربرد صرفا اطلاع رسانی به ماهیت تعاملی تغییر محتوا داد.
رئیس گروه فناوری اطلاعاتو ارتباطات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران افزود: این تغییرها در فاز دوم و سطح دوم پروژهها به شکل خاصی در سال ۸۴برای دستگاههای اجرایی استان برنامهریزی شد.
وی "طراحی و تدوین طرح جامع CD master planدستگاههای اجرائی، تعاملی کردن جایگاههای اینترنتی با استفاده از فرمهای الکترونیکی (، (E_Forms مکانیزه کردن فعالیتهای تخصصی دستگاه، یکپارچهکردن سیستمهای عمومی دستگاه و تحت وب کردن برخی از سیستمهای موجود" را از جمله این تغییرها برشمرد.
ملکی خاطرنشان کرد:تاپایان سال ۸۴مقرر شد که بیش از ۶۰دستگاه اجرایی دارای وب سایت و تلفن گویا شوند، ضمن آنکه بیش از ۵۰دستگاه به سیستمهای مکانیزه عمومی مجهز خواهند شد که عملکرد این برنامهها در ابتدای سال آینده مشخص میشود.
- ۸۴/۱۲/۲۸