سلامت بازار GIS در تهدید است
مسئول کارگروه سیستم های اطلاعات مکانی کمیسیون نرم افزار سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران با اشاره به تصمیم دفتر امور مشاوران و پیمانکاران در ایجاد رسته مستقل سیستم های اطلاعات جغرافیایی گفت : فناوری اطلاعات مکانی یکی از جدیدترین و پر فایده ترین رویکرد های کاربردی صنعت فناوری اطلاعات است که متاسفانه شرکتهای فعال در این رشته کاری بدلیل توسعه سریع بازار و عدم وجود بستر های مدیریتی - اجرائی مناسب در کشور با معضلاتی روبرو هستند و ضروری است به منظور نیل به ارائه خدمات مطلوب و با کیفیت تدابیری در جهت رفع آنها اندیشیده شود.
مهندس دهقان گفت : دوگانگی در نگرش دستگاه مدیریتی به خدمات سیستمهای اطلاعات مکان دار کشور، دوگانگی متولیان دولتی در ارزیابی توان کاری شرکتهای فعال در این رشته و عدم وجود استانداردها و تعرفه های معلوم برای اجرای پروژه های GIS از عمده ترین معضلاتی است که سلامت بازار GIS کشور را تهدید می نماید.
وی در خصوص دوگانگی در نگرش دستگاه مدیریتی به خدمات سیستمهای اطلاعات مکان دار کشور افزود : تلقی قدیمی در این خصوص مربوط به دهه 1370 ( 1990 میلادی) است که نقشه الکترونیکی را با سیستم اطلاعات مکانی (GIS) مترادف می دانست و تولید نقشه رقومی را همسان با سیستم خدمات رسانی مکانی عنوان می کردند که در این دیدگاه موضوع توسعه سیستم های مکانی و به تبع آن تلقی غیر نرم افزاری از این رشته در دستگاههای مدیریتی و اجرائی کشور به وجود آمده است.
مسئول کارگروه سیستم های اطلاعات مکانی کمیسیون نرم افزار در خصوص دوگانگی متولیان دولتی در ارزیابی توان کاری شرکتهای فعال در حوزه GIS، به عدم هماهنگی بین دفاتر تعیین صلاحیت و رتبه بندی در دو واحد شورای عالی انفورماتیک و دفتر امور پیمانکاران و مشاوران سازمان مدیریت و برنامه ریزی ( سابق ) و عدم قبول رتبه بندی شرکت ها در این دو واحد اشاره کردو و افزود : شورای عالی انفورماتیک از شش سال پیش به درستی شرکتهای فعال در رسته "سیستمهای اطلاعات جغرافیائی" را در قالب دو فعالیت نرم افزاری در بین شرکتهای کامپیوتری فعال در این رسته امتیاز بندی و رتبه بندی می نماید. معدودی ذیحسابان و مدیران دستگاههای اجرائی با استناد به این رتبه بندی به پیمکانکاران ارجاع کار می نمایند. از سوی دیگر دفتر امور مشاوران و پیمانکاران در معاونت فنی سازمان نیز از مرداد ماه سال1386 اقدام به شناسائی رسته شغلی سیستمهای اطلاعات جغرافیائی بصورت مستقل نموده و رتبه بندی آنها را آغاز نموده است. اغلب مدیران و ذیحسابان طرحهای عمرانی صرفا این رتبه بندی و یا رتبه بندی در رشته نقشه برداری را برای ارجاع کار به مشاوران قبول دارند.
در پایان دهقان ضمن تاکید بر ماهیت نرم افزاری سیستمهای اطلاعات مکانی گفت : انتظار می رود با تدابیر ویژه ای که معاونت محترم نظارت و راهبری ریاست جمهور اتخاذ خواهند نمود ساماندهی ضوابط و استانداردهای ارائه خدمات مکانی در ارگانهائی که مسئولیت خدمات نرم افزاری کشور را بر عهده دارند بصورت متمرکز انجام شود . بر این اساس پیشنهاد می شود تعیین صلاحیت شرکتهای فعال در رشته سیستمهای اطلاعات مکانی یا توسط یک واحد انجام گیرد و یا هر دو رتبه بندی توسط دو واحد زیر مجموعه معاونت فنی سازمان به رسمیت شناخته شده و به دستگاههای اجرائی ابلاغ شود.
- ۸۶/۱۰/۱۰