سنگاندازی و ممنوعیتها برای «دیپ سیک»
صدها شرکت به خصوص شرکتهای مرتبط با دولت آمریکا، با مسدود کردن دسترسی به دستیار هوش مصنوعی «دیپ سیک» (DeepSeek)، به توفانی که این ابزار محبوب به پا کرده است، واکنش نشان دادند.
به گزارش همشهری آنلاین، «دیپ سیک» در روزهای اخیر، پردانلودترین اپلیکیشن فروشگاههای برنامه اپل و گوگل شده است و فراهمکنندگان خدمات ابری بزرگ آمریکا مانند مایکروسافت، عرضه آن را در پلتفرمهای خود آغاز کردهاند.
اما بنا بر اظهارات مدیران شرکتهای امنیت سایبری آرمیس (Armis) و نت اسکاپ (Netskope)، صدها شرکت، به خصوص شرکتهای مرتبط با دولت آمریکا، دسترسی به این سرویس را مسدود کردهاند. نادیر ایزرائیل، مدیر فناوری ارشد آرمیس گفت: بزرگترین نگرانی، احتمال درز دادههای این مدل هوش مصنوعی به دولت چین است.
بلومبرگ همچنین گزارش کرد شرکت حقوقی «فاکس روتشیلد» در سانفرانسیسکو، «دیپ سیک» را مسدود کرده است.
طبق سیاست حریم خصوصی «دیپ سیک»، این شرکت، همه دادههای کاربران را در چین ذخیره میکند که بر اساس قوانین موجود، شرکتها دادهها را در صورت درخواست سازمانهای اطلاعاتی، با آنها به اشتراک میگذاشتند.
بر اساس گزارش پایگاه فناوری تِک کرانچ، پنتاگون، «دیپ سیک» را مسدود کرده است و نیروی دریایی آمریکا هم، هفته گذشته، این ابزار چینی را ممنوع کرد.
ممنوعیت استفاده از دیپسیک در نهادهای دولتی تایوان
نمایندگان حزب دموکراتیک پیشرو تایوان (DPP) ضمن حمایت از ممنوعیت استفاده از DeepSeek را در نهادهای دولتی، تأکید کردند که تایوان بهعنوان خط مقدم تهدیدات امنیت سایبری چین، باید اقدامات احتیاطی بیشتری در اینباره انجام دهد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، وزارت توسعه دیجیتال تایوان اعلام کرد که به دلیل ملاحظات امنیتی، نهادهای دولتی و زیرساختهای کلیدی این کشور نباید از محصولات هوش مصنوعی شرکت DeepSeek استفاده کنند.
دولت تایوان هشدار داد که استفاده از این ابزار ممکن است منجر به ارسال دادهها و اطلاعات کاربران به پلتفرمهایی شود که نگرانیهای امنیتی دارند و در نتیجه امنیت ملی تایوان را به خطر بیندازد.
وانگ دینگیو، نماینده حزب DPP، در اینباره تأکید کرد: اصلیترین دلیل ممنوعیت DeepSeek، نگرانیهای امنیت سایبری است. تایوان در مواجهه با تهدیدات چین – چه در زمینه نظامی، چه در حملات خاکستری و چه در جنگ اطلاعاتی – در خط مقدم قرار دارد. دولت آمریکا نیز اعلام کرده که در حال بررسی حذف DeepSeek است، بنابراین تایوان که با تهدیدات سایبری بیشتری روبهرو است، باید حتی محتاطتر عمل کند.
وی افزود: ممنوعیت استفاده از DeepSeek تنها اقدام تایوان در این حوزه نیست. نهادهای دولتی پیشتر استفاده از اپلیکیشن چینی تیکتاک را نیز ممنوع کردهاند. همچنین، در زیرساختهای ارتباطی تایوان – از جمله شبکههای بیسیم، فناوری 5G و سیستمهای تلفن همراه – استفاده از قطعات و نرمافزارهای چینی کاملاً ممنوع است.
وانگ دینگیو خاطرنشان کرد: محصولات فناوری ساخت چین بارها به جاسوسافزارها و کدهای مخرب آلوده بودهاند. او از شرکتهای خصوصی تایوانی نیز خواست تا مسائل امنیت سایبری را جدی بگیرند و تأکید کرد که این موضوع نهتنها برای سازمانهای بزرگ، بلکه برای همه شهروندان اهمیت دارد.
چن کوانتینگ ، نماینده دیگر حزب DPP، از ممنوعیت DeepSeek حمایت کرد، اما تأکید داشت که تایوان نباید تنها بر روی ممنوعیت تمرکز کند، بلکه باید منابع بیشتری برای توسعه هوش مصنوعی سرمایهگذاری کند:ما نمیتوانیم فقط DeepSeek را ممنوع کنیم، بلکه باید در توسعه هوش مصنوعی سرمایهگذاری کنیم تا مردم تایوان بتوانند به ابزارهای پیشرفته بومی دسترسی داشته باشند.
با ممنوعیت استفاده از DeepSeek در نهادهای دولتی، تایوان گامی دیگر در مقابله با تهدیدات امنیت سایبری چین برداشته است. همزمان، نمایندگان حزب حاکم تأکید دارند که توسعه فناوریهای بومی، بهویژه در زمینه هوش مصنوعی، باید در اولویت قرار گیرد تا تایوان بتواند بدون وابستگی به فناوریهای مشکوک، امنیت دیجیتالی خود را تضمین کند.
علاوه بر تایوان و آمریکا، کشورهایی همچون ایتالیا و انگلیس نیز نسبت به این نرمافزار و تهدیدهای امنیتی احتمالی ناشی از آن ابراز نگرانی کرده و در حال بررسی اقدامات مشابه برای محدود کردن این نرم افزار نوظهور چینی هستند.