سهم اندک ایران از بازار اینترنت
علی شمیرانی - از زمان تولد اینترنت که با هدف اولیه تبادل اطلاعات ایجاد شد، قریب به 40 سال می گذرد. اما امروز اینترنت به ابزار قدرتمند سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی تبدیل شده است. اگرچه ورود این پدیده به کشور ما همچون موارد مشابه با دیده تردید مواجه شد، اما سرانجام اینترنت توانست قریب به نیمی از ایرانیان را مجذوب و وابسته به خود کند.
کمی بعد از ورود اینترنت به کشور بود که به واسطه در اختیار نداشتن محتوا و کاربری های بومی، زنگ خطر استفاده از اینترنت به عنوان پدیده ای برای تهاجم فرهنگی به صدا درآمد، در نتیجه سرعت دسترسی به اینترنت کاهش یافت. موضوع دیگری که همواره به بحث میان توسعهدهندگان زیرساختهای فنی اینترنت و توسعهدهندگان محتوا در کشور وجود داشت، به تقدم و تاخر فعالیت این دو بخش مربوط می شد.
گروهی معتقد بودند ابتدا می بایست بسترهای فنی دسترسی به اینترنت فراهم و سپس محتوای بومی وارد آن شود. گروهی نیز معتقد بودند توسعه زیرساخت اینترنت می بایست کندتر و یا همزمان با توسعه محتوای بومی باشد. اگرچه با وجود کند شدن دسترسی به اینترنت، به نظر می رسد در نهایت امروز این توسعه دهندگان فنی اینترنت هستند که از تامینکنندگان محتوا پیشی گرفته و منتظر محتوا هستند. برای مثال اخیراً مدیر عامل مخابرات علت زمینگیر شدن طرح خدمات ارتباطی پیشرفته را نحوه مدیریت محتوا دانسته و گفته کسانی که صاحب محتوا هستند، مدیریت واحدی در این زمینه ندارند.
در همین حال آمار غیر رسمی حکایت از آن دارند که درآمد ایران به عنوان بزرگترین بازار اینترنت خاورمیانه با 32 میلیون کاربر رقمی معادل یک میلیون دلار است، حال آن که رقم مذکور در کشور ترکیه معادل 9 میلیارد دلار است.
شاید بتوان گفت هم اکنون 90 درصد توسعه محتوا در کشور از طریق بودجه های دولتی در حال تامین است، اما آنچه در کشورمان چالش برانگیز است به فقدان مدل موفق کسب و کارهای اینترنتی باز می گردد. ما در حال توسعه محتوا، شبکههای اجتماعی، خدمات سرگرمی و انواع سرویس های کاربردی هستیم، اما روش کسب درآمد از آن را نمی دانیم. در نتیجه و به واسطه نبود استراتژیهای اقتصادی، خدمات و کاربریهای تحت وب یا با شکست مواجه میشوند و یا در بهترین وضعیت کوچک و غیررقابتی باقی میمانند. در نهایت نیز جای تعجب ندارد که توسعه همین محتوای فعلی بدون سوبسیدهای دولتی متوقف شوند، موضوعی که چارهجویی و برنامهریزی مسوولان امر در بهرهگیری از ظرفیتهای بومی اینترنت و ایجاد سیکل سالم در بهرهبرداری از آن را طلب میکند.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۰/۰۵/۰۸