سیستم سنتی ایران، بهشت مفسدان اقتصادی
در حالی که پانزده سال از ورود «وب» و سیستم اینترنت به جهان میگذرد، گسترش تجارت الکترونیکی و شفافسازی اقتصاد به عامل مهم جلوگیری از جرایم اقتصادی تبدیل شده، سیستم قدیمی و سنتی اقتصاد ایران، زمینه مناسبی را برای انواع مفاسد به وجود آورده است.
یک کارشناس ارشد فناوری اطلاعات با اعلام این مطلب به خبرنگار «بازتاب» گفت: وب پانزده ساله شد و در این پانزده سال، اقتصاد کشورهای با تفکر باز را به اندازه چند ده سال به پیش برده و با رشدی تصاعدی، باز هم به پیش میبرد.
وی افزود: آنچه این کشورها در طول این مدت به آن بسیار خوب توجه کرده و بسترهای سخت/نرمافزاری لازم را برای آن فراهم نمودند، آینده اقتصادی دنیاست که به آن، «اقتصاد بدون مرز» میگویند و حجم فعلی آن، چندین تریلیون دلار است. همان اقتصاد الکترونیکی که موجبات رشد اقتصادی SMEها را فراهم کرده و آنها را از یک فروشگاه الکترونیکی چند صد دلاری، به غولهای الکترونیکی چند صد میلیون دلاری تبدیل کرده است و تمام اینها در همان زمانی شکل گرفت و رشد پیدا کرد که مسئولان ما با عملکردشان، موجبات شکلگیری پدیدههایی به نام آقازادهها و سلاطین اقتصادی مانند سلطان شکر و مافیاهایی نظیر مافیای نفتی و اختلاسکنندگانی مانند اختلاسکنندگان بانک صادرات و ... را فراهم نمودند.
وی با اشاره به زمینه این اقدامات اظهار داشت: تمام هنر این افراد، بهرهگیری از باگها و اشکالات موجود در سیستم سنتی اقتصادی و نظارتی کشور بوده و البته تمام حیات خود را هم در ادامه حیات این نامدرن ناسیستم سنتی میدیدند و همین تفکر بود که موجب گردید در این 15 سال ما اینگونه از قافله تجارت جهانی عقب افتاده و به جای کارآفرینی و خلق ارزش افزوده و ثروت همگانی، از این موهبت دیجیتال با ندانمکاری و شاید هم دانسته و آگاهانه راه به ناکجا آبادی به نام اقتصاد بیمار ایرانی با نرخ تورم بسیار بالا ببریم.
این کارشناس ادامه داد: در دنیایی که رشد فناوری همانطور که رشد بهداشت، طاعون را ریشهکن کرد، موجبات ریشهکنی بیماری اقتصادی و درمان اقتصاد بیمار را آن هم به شیوهای ساده فراهم آورده، کدام یک از مسئولان ما میتوانند ادعا کنند که توانستهاند به طور مستدل و در قالب یک برنامه استراتژیک همانطور که کشورهایی نظیر هند و مالزی انجام دادند، به طور علمی و با دید بلندمدت موجبات اصلاح اقتصاد مبتنی بر بازار سنتی و بازمهندسی فرایندهای اقتصادی کشور را فراهم نمایند؟ چگونه توانستهاند موجبات بکارگیری نیروهای مستعد و تحصیلکرده در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را به شیوهای کارآمد فراهم نمایند به طوری که این نیروهای ارزشی برای ادامه حیات خود مجبور به ترک میهن نشده و به دامن همسایه پناه نبرند؟
وی با انتقاد از نگاه صرف تبلیغاتی ارگانها به موضوع فناوری اطلاعات گفت: کدام یک از مسئولان محترم در وزارتخانههای ارتباطات و فناوری اطلاعات و بازرگانی و کشاورزی و اقتصاد و... و سازمانهایی نظیر سازمان مدیریت و برنامهریزی و... توانستهاند طرح قابل دفاع و پایداری را بدور از جو زدگی و روزمرگی در حوزه فناوری اطلاعات نهاد(های) تحت مدیریتشان ارائه دهند و از امکانات طرحهایی نظیر طرح تکفا به آن شیوهای که مناسب است و به دور از ژستگیریهای تبلیغی استفاده نمایند. آقایانی که هر روز که صحبت از یک فناوری جدید در این حوزه میشود چندین سخنرانی و سمینار تشکیل داده و صحبت از مزایای آن مینمایند ولی در عمل، اولین افرادی هستند که به آن عمل نمیکنند و صحبت در آن مقوله را تنها پلکانی برای ترقی خود و به قولی به روز نشان دادن خود میدانند.
این کارشناس در پایان با اشاره به شعار عدالتمحوری دولت جدید اظهار داشت: بر دولت جناب آقای احمدینژاد که داعیه عدالتگستری دارد فرض واجب است که به عنوان اصلیترین ابزار مدرن برقراری عدالت به گسترش بیش از پیش فناوری اطلاعات همت گمارده و با اشاعه آن در کلیه سطوح کشور راه را برای دسترسی همگان به همه اطلاعات هموار کرده و به توسعه تجارت الکترونیک و دیگر انضباطهای مرتبط با فناوری اطلاعات بپردازند و بدین ترتیب ضمن آنکه نابودی پدیدههای مذموم ذکر شده در سطور قبل را تسریع میبخشند، مسیر اعتلای اقتصاد ملی و توزیع ثروت را احداث کرده و قبل از آنکه وب 19ساله شود حتماً به کاروان آن ملحق شده و در منحنی سیر به جامعه سبز عدالتمحور قرار گیریم.
- ۸۴/۱۰/۰۱