شبکه اجتماعی داخلی: به سازمان IT باج سیاسی نمیدهیم!
موسس یک شبکه اجتماعی داخلی گفت: دولت درهای قدرت خود را روی شبکههای مستقل ایرانی که حاضر به دادن باج سیاسی و تامین منافع حزبی نیستند بسته است و اگر یک شبکه با ذائقه بخشی از بدنه دولت هماهنگ نباشد، آن را تضعیف میکنند.
معاونت امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات ایران با همکاری مرکز راهکارهای اطلاعاتی هوشمند، پژوهش مشترکی درباره امنیت در شبکههای اجتماعی ایرانی انجام دادهاند.
در این پژوهش چالشها، تهدیدها و راهکارها در حوزه امنیت و حریم خصوصی شبکههای اجتماعی بررسی شده است.
در این گزارش اعلام شده بود که 9 شبکه اجتماعی پربازدید ایرانی که در این پژوهش بررسی شدهاند، دارای نقض امنیت و حریم خصوصی هستند که معاونت امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات ایران، تهیه الزامات امنیتی مورد نیاز شبکههای اجتماعی داخلی را در دستور کار دارد که به زودی به صاحبان این شبکهها ابلاغ خواهد شد و پس از این آموزشهای لازم برای توجیه مزایای این دستورالعمل در دستور کار قرار میگیرد.
همچنین اعلام شده بود که 4 گام اساسی برای ایجاد فضای مجازی امن در شبکههای اجتماعی داخلی در دستور کار است که عبارتند از الزامات حاکمیتی، بستر ارزیابی، تولید موتور شبکه اجتماعی امن و آموزش اطلاعرسانی و ترویج که انتظار می رود این برنامهها بتواند در امنسازی شبکههای اجتماعی بومی مؤثر باشد.
انتشار این گزارش، اعتراض سخت متولیان این شبکهها را در پی داشت. آنها اعلام میکنند که نباید گزارشی از وضعیت امنیت آنها منتشر میشده زیرا انتشار خبری که نقض امنیتی در این شبکهها را اعلام میکند باعث ترس کاربران ایرانی از شبکههای اجتماعی ایرانی میشود.
به گزارش فارس یکی از این معترضان موسس شبکه اجتماعی «هم میهن» است.
وی با ارسال توضیحاتی به خبرگزاری فارس پشت پرده این گزارش را تشریح کرد.
1. شانتاژ اخیر سازمان فناوری اطلاعات تابعه وزارت ارتباطات که داعیه حمایت از شبکه های اجتماعی داخلی را دارد نشان از ورود به مرحله جدیدی از تلاش و اراده برای ویران کردن شبکه های داخلی است. آنها درهای تحت قدرت خود را روی شبکه های مستقل ایرانی که حاضر به دادن باج سیاسی و تامین منافع هیچ حزبی نیستند و منافع گروه یا جناح خاصی را تامین نمیکند، بستهاند تا با سختی و پیشروی کندی روبرو شویم.
2. سازمان فناوری اطلاعات، باید درباره رفتار غیر حرفه ای و بسیار شک برانگیز خود پاسخگو باشد، رفتاری که نه از سر دوستی بلکه گویا از سر خصم است، این رفتار به نظر می رسد در راستای پروژه تخریب برخی شبکه های اجتماعی داخلی است که از مدت ها پیش آغاز شده است. چنین رفتار غیر اخلاقی آن هم در چنین سطحی، شک و تردیدی جدی درباره اهداف پنهان و اصلی این افراد ایجاد میکند، پر واضح است ارائه یک اظهار نظر فنی و امنیتی قطعی آن هم به چنین صراحتی با هدف تخریب و ایجاد تردید در اذهان مخاطبین و مسئولین شکل گرفته است، در صورت وجود حسن نیت و واقعیت، همین اظهار نظر و مطالب میتوانست به شکل فنی و شفاف در اختیار گردانندگان شبکه های اجتماعی قرار گیرد.
3. خطری که شبکه های اجتماعی داخلی را تهدید میکند نه خطر هک و نقض حریم شخصی به دست موسسان این شبکه ها، بلکه دست های نامحرم دولت ها و تلاش این دولت ها برای کنترل تمام و کمال شبکه های اجتماعی است، آنچه که در مطالب اخیر معاون سازمان فناوری اطلاعات دیده شده است نه از سر مسئولیت و یاری به شبکه های اجتماعی داخلی بلکه شواهدی همچون عدم ارائه جزئیات به گردانندگان نشان از وجود شائبه فشار و تسلیم از شبکه های اجتماعی مستقل را دارد.
4. ما در جهت حفظ حریم شخصی و امنیت کاربران بر اساس آموزه های دینی و انسانی از هیچ کدام از مراکز دولتی دستور العمل دریافت نمیکنیم و حاضر به برگزاری هیچگونه جلسه ای تحت چنین شرایطی نبوده و نخواهیم بود، الزامات امنیتی و بخشنامه هایتان را پیش خود نگهدارید، نگهداری تمام و کمال از اطلاعات مردم در شبکه های تحت مدیریت، جزئی از افتخارات و بخشی از زندگی ماست، توصیه میکنم شما اولویت امنیتی خود را شبکه های بیگانه تحت سیطره و تسلط غرب و مملو از جرایم سازمان یافته در این شبکه ها قرار دهید.
5. بازاریابی وزیر ارتباطات و مدیران میانی این وزارتخانه از جمله حرکت غیر اخلاقی اخیر سازمان فناوری اطلاعات در راستای ویرانی شبکه های اجتماعی داخلی، در راستای منافع شبکه های اجتماعی بیگانه بسیار کم نظیر است، آمار چنین حمایتی از شبکه های بیگانه به قدری حیرت آور است که در کمتر خبری است که شخص وزیر ارتباطات به نوعی دم از حمایت از آنها نزده باشد و به نظر شانتاژ اخیر در قالب عملیاتی روانی از سوی زیر مجموعه وزارت ارتباطات علیه شبکه های اجتماعی داخلی در همین راستا است.
6. در شبکه های اجتماعی داخلی نیز عزیز دردانه هایی هستند که مورد حمایت تمام و کمال مادی و معنوی حامیان دولتی خود هستند، به گونهای که بخش عظیمی از قدرت جذب تبلیغات کسب و کارهای دولتی و شبه دولتی را هم در تسلط خود دارند، برخی از شبکه های اجتماعی داخلی از چپ و راست پر از عضو های دولتی جناح خاصی است که گاهی فکر میکنیم با شبکه اجتماعی دولت روبرو هستیم در حالی که ما در شبکه اجتماعی خود از بسیاری از وزرا بارها دعوت به عمل آوردیم و حتی پاسخی داده نشد.
در پایان اینکه حمایت ویژه وزیر ارتباطات از برخی شبکه های اجتماعی داخلی آنچنان زیاد و از برخی دیگر آنچنان کم که برای آنها به سختی میتوان افقی متصور بود و تراژدی آنجاست که اگر شبکه ای با خواست و ذائقه بخشی از بدنه دولت هماهنگ نباشد، دولتمردان از هیچ کوششی جهت تضعیف آن دریغ نخواهند کرد چه برسد به اینکه بخواهند در "نگاه" به آنها عدالت را رعایت کنند.