صنعت پرداخت الکترونیکی ، کلاف سردر گم
حسام الدین دربانی - کمتر از یک دهه پس از شروع فعالیت شرکتهای پرداخت الکترونیکی در کشور، شاهد گسترش روزافزون و چشمگیر این صنعت هستیم که مرهون محبوبیت فزاینده تجارت الکترونیکی است. با درنظر گرفتن چرخه دانشمحور و پیچیده صنعت پرداخت الکترونیکی و با ترسیم افق عرضه و تقاضا دراین صنعت، لزوم اقدامات بنیادینی همچون بازنگری معماری صنعت پرداخت الکترونیکی به تناسب وسعت بازارهای آتی و ایجاد زیرساختهای توسعهیافته، کاملا احساس میشود و تربیت نیروی متخصص یکی از الزامات اولیه است. درحال حاضر تحصیلات یکپارچه و مدونی در این حوزه وجود ندارد و تبدیل دانش و تجربیات مختلف به فناوریهای مورد نیاز این صنعت مستلزم پرداخت هزینههایی گزاف است درحالی که با ارایه دانش تخصصی این حوزه به صورت آکادمیک و ساختاریافته و متناسب با گرایشهای مورد نیاز، میتوان گامهای بلندی در راستای توسعه و ارتقای صنعت پرداخت الکترونیکی و تجارت الکترونیکی برداشت.
** بررسی وضعیت فعلی
شناخت چرخه فعالیت صنعت پرداخت الکترونیکی در نیل به این هدف حایز اهمیت است. زنجیره فعلی این چرخه از اتصال حلقههای مختلف علوم مانند علوم انفورماتیک، الکترونیکی، مخابرات، مدیریت وغیره تشکیل شده که طی سالیان گذشته متناسب با پیشرفت تکنولوژیکی، تقاضای بازار با تغییرات چشمگیری همراه بوده است؛ اما در همان نگاه اول، نقاط ضعف این صنعت همانند وصلهای ناجور بر جامه صنعت پرداخت الکترونیکی به چشم میآید. کثرت پرداختهای ناموفق، نبود پوشش سراسری، کمبود سرویسهای پرسرعت و برخط، مشکلات دسترسی به زیرساخت اختصاصی و پهنای باند مناسب، تاثیر و تاثر شدید ناشی از ترافیک کاربران، همه و همه شاهدی بر الزام بازنگری بنیادین در صنعت پرداخت الکترونیکی کشور است. پیشبینی تحولات آتی جامعه، برنامهریزی مطابق با شرایط و نیازهای جدید، موضعگیری مناسب نسبت به فرصتها، استفاده بهینه از منابع سختافزاری و نرمافزاری بهروز که در نهایت به کاهش هزینههای مالی، زمانی میانجامد، درکنار افزایش بهرهوری، بهبود کیفی و کارآیی هرچه بیشتر صنعت ملی پرداخت الکترونیکی جز در سایه شالودهای دانشمحور محقق نخواهد شد بنابراین ادامه و توسعه این اقدام جز بهدست نیروی انسانی آموزشدیده و توانمند ممکن نیست.درحال حاضر سهم اندکی از گردش مالی حاصل از تولید ناخالص ملی به وسیله پرداخت الکترونیکی انجام میشود.
توسعه صنعت بانکداری و همگامشدن تجارت الکترونیکی و خدمات پرداخت الکترونیکی با نظام بانکی کشور، لازمه رشد و تعالی این صنعت است که بدون دسترسی به نیروی انسانی متخصص و حرفهای امری دور از دسترس، هزینهبر و مشکلآفرین خواهد بود.یکی دیگر از مشکلات اساسی که در حال حاضر در این صنعت مشاهده میشود، صرف هزینههای آموزش پرسنل بهصورت مقطعی است. به این صورت که نیروی انسانی دانشآموخته در رشتههای تحصیلی مرتبط یا نامرتبط پس از ورود به این صنعت، ناگزیر است مهارتهای لازم برای آشنایی با فضای کاری، انجام امور را در طول دورههای آموزشی مقطعی کسب کند.
** هزینههای آشکار و نهان
در حالت اول نیروی گزینششده وارد مجموعه شده، مطالبی در خصوص وظایف محوله و بعضا کمی بیشتر به ایشان ارایه میشود که مستلزم صرف هزینههای زمانی، مالی و علمی است. مشکل وقتی پیش میآید که پرسنل آموزشدیده مشغول به کار شده و قصد دارد وظایفش را با تکیه بر آموختهها به انجام رساند اما به دلیل تنوع و گستردگی دانش پرداخت الکترونیکی، درصورتیکه افراد دانستههای قبلی و تجربیات مشابه نداشته باشند، آنقدر به مشکلات متعدد برخورد خواهند کرد که نمیتوانند امور محوله را بهنحو شایسته انجام دهند؛ در نتیجه ناگزیر از روشهایی چون آزمون و خطا، مشاورههای غیرمطمئن استمداد میطلبند. در خوشبینانهترین حالت، سازمان باید دستکم چهارماه هزینه زمانی و مالی را تقبل کند تا این نیرو بر امور تسلط یابد. اما این سکه روی دیگری هم دارد که اثبات نبود کفایت نیروی جذب شده یا عدم تمایل به فعالیت ایشان در صنف پرداخت الکترونیکی خواهد بود!
حالت دوم که بهمراتب نتایج وخیمتری بهدنبال خواهد داشت، نبود دانش بومی برای بهرهبرداری از منابع موجود و فقدان دیدگاه کارشناسی و دقت لازم برای تخصیص و تامین منابع، است که علاوه بر وابستگی به تکنولوژی غیربومی، خطر انتخابهایی ناکارآمد و حیفومیل شدن منابع ملی را بهدنبال خواهد داشت.
هزینههای یادشده بهدلیل نبود اثربخشی لازم نهتنها زمینهساز توسعه نیست، بلکه موجب کاهش نرخ رشد و توسعه صنعت پرداخت خواهد شد. بدیهی است که اگر گروهی از افراد جامعه با علم به اینکه رشته تحصیلی، آنها را به بازار کار تعریفشده و تخصصی هدایت میکند، وارد دانشگاه صنعت پرداخت الکترونیکی شوند و متناسب با علاقه و توانایی خود تحصیل کنند، هزینه آموزش از طرف موسسات ذیربط و ریسک جذب نیروی غیرمتخصص و غیرهدفمند به حداقل خواهد رسید.
علاوه بر دلایل فوق، کارایی و بازدهی گروه دانشآموخته هدفمند بسیار درخور توجه بوده و نقش توسعهآفرینی این افراد بسیار شایان توجه است.
** چشمانداز تاسیس دانشگاه صنعت پرداخت الکترونیکی
رویکرد تربیت نیروی متخصص کاملا دانش ـ بنیان و پژوهش- محور در دانشگاهی مطلوب است که با حرکت در مسیر توسعه ملی و اقدام به تولید دانش کاربردی ویژه صنعت پرداخت الکترونیکی، به ارایه و اشاعه راهکارهای تجارت الکترونیکی پرداخته و آرمان آن تربیت دانشآموختگانی متخصص و هدفمند برای جذب در بازار کار تخصصی و مرتبط باشد.
این دانشگاه باید بهعنوان مرکز علمی نظام پرداخت الکترونیکی و تجارت الکترونیکی در سطح کشور، با آگاهی و اشراف به نیازمندیهای صنعت پرداخت الکترونیکی و پتانسیلهای موجود این صنف، با هدف افزایش ظرفیتهای ملی، بهرهبرداری از منابع و بهینهسازی روشها، احراز استانداردهای بینالمللی اقدام به تربیت نیروی انسانی متخصص، مسوول و کارآمد در مقاطع و گرایشهای مختلف تحصیلی
کند.
این مرکز در راستای دستیابی به توسعه پایدار و با در نظر گرفتن سطوح مختلف فعالیتهای تخصصی و تکیه بر سرمایه والای نیروی انسانی آموزشدیده، باید در مسیر عارضهیابی و شناسایی نقاط ضعف و قوت فعالیتهای تخصصی و حرفهای صنعت پرداخت الکترونیکی و رفع آنها گام بردارد. نمونههایی از چشمانداز و اهداف استراتژیک این مرکز به شرح ذیل پیشبینی شده است:
ایجاد بستر مناسب برای فعالیت همهجانبه برای گسترش، اعتلای دانش و پژوهش صنعت پرداخت الکترونیکی کشور
ارتقای شاخصهای کمی و کیفی صنعت پرداخت الکترونیکی
فراهمسازی زیربنای مناسب به منظور به کارگیری توان علمی فعالان صنعت پرداخت الکترونیکی
ایجاد زیربنای مناسب برای انتقال تکنولوژی نوین
تخصصگرایی و تربیت نیروی متخصص و کارآمد
ایجاد فضا، امکانات و تجهیزات لازم برای انجام تحقیقات مربوطه
فراهم کردن زمینه مناسب برای دسترسی علاقهمندان به سطوح مختلف آموزش تخصصی
کمک به افزایش ظرفیت دانشجویی در نظام آموزش عالی
ارتقای سطح مهارتهای شغلی
** موانع و مشکلات احتمالی
نظر به نوپا بودن صنعت پرداخت الکترونیکی و نبود دانشگاه مشابه با چنین رویکردی، تدوین و گردآوری منابع درسی و مدرسان زبده و چیرهدست در ابتدای امر بسیار دشوار بوده و تضمین کیفیت آن ممکن نیست لذا تمهیدات لازم در راستای تهیه و تدوین مطالب درسی بسیار ضروری و اخذ مشاوره از صاحبنظران کاملا بدیهی است. علاوه براین هزینههای اولیه اجرا با توجه به وسعت پروژه مستلزم برنامهریزی دقیق بر اساس معیارهای خرد وکلان است.
* کارشناس امور طرح و برنامه شرکت ایران کیش
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۱/۰۴/۰۴