فشار آمریکا به ام تی ان
تلنا-عباس زندباف/در واقع فعالیت بالنده وگسترده "ام تی ان" در ایران، سودان، و سوریه چندان برای قانون گذاران ایالات متحده خوشایند نیست. در واقع سرمایه گذاری یا فعالیت تجاری ایالات متحده در این کشورها ممنوع است . کمک کردن به شرکت های خارجی فعال در کشورهای تحت تحریم ممنوع است.
گروه مخابراتی "ام تی ان" که غول مخابراتی آفریقای جنوبی است و در قالب ایرانسل در ایران نیز فعال است در پی ادغام با شرکت مخابراتی "رلیانس" هندوستان است و مذاکرات تنگاتنگی نیز بین دو شرکت در جریان بوده است . چنین ادغامی که نماد رشد اقتصادی بازارهای روبه رشدی چون هندوستان است مخالفت ایالات متحده را بر انگیخته است .
در صورتی که چنیین ادغامی انجام شود سرجمع مشترکین شرکت شکل گرفته به 115 میلیون نفر می رسد یعنی بیش از مشترکین اکثر بهره برداران تلفن همراه اروپا و هریک از بهره بردارهای تلفن همراه ایالات متحده. اما واشنگتین که شماری از کشورهای حوزه فعالیت"ام تی ان" مانند ایران را تحریم اقتصادی کرده است در راه شکل گیری این اقدام سنگ اندازی می کند.
شرکت مخابراتی رلیانس ، شاخه ای از شرکت مادر رلیانس است که به میلیاردری به نام "آنیل آمبانی" تعلق دارد امید وار است مذاکره با "ام تی ان" طی یک ماه و نیم آینده به ثمر برسد.
لازمه ادغام با "ام تی ان" که تا کنون 2/38 میلیارد دلار در بازار مخابرات سرمایه گذاری کرده است تامین ده میلیارد دلار نقدینگی توسط هر یک از طرفین است. درست در همین جا است که آمریکا می تواند دردسر ایجاد کند زیرا بانک های ایالات متحده که بسیاری از بزرگتری معاملات شرکتی جهان را سامان می دهند و تامین اعتبار می کنند در راه این معامله مانع ایجاد می کنند .
در واقع فعالیت بالنده وگسترده "ام تی ان" در ایران، سودان، و سوریه چندان برای قانون گذاران ایالات متحده خوشایند نیست. در واقع سرمایه گذاری یا فعالیت تجاری ایالات متحده در این کشورها ممنوع است . کمک کردن به شرکت های خارجی فعال در کشورهای تحت تحریم ممنوع است. نظارت بر فعالیت بانک ها در کشورهای تحت تحریم نیز به عهده اداره کنترل دارایی های خارجی (OFAC) در وزارتخانه دارایی آمریکاست . این اداره در سال 1950 تاسیس شد تا دارایی های کره شمالی و چین را مسدود کند زیرا چین وارد جنگ کره شده بود .
فعالیت "ام تی ان" در ایران رو به گسترش و بالنده است. به طوری که شمار مشترکین آن در پایان سال 2007 میلادی به شش میلیون نفر رسید (معادل 9 درصد کل مشترکین "ام تی ان" در 12 ماه منتهی به دسامبر 2007 نیز 1642 در صد افزایش یافت و به 2 درصد کل درآمدهای "ام تی ان" رسید.
شمار مشترکین "ام تی ان " در سودان نیز در پایان سال 2007 میلادی به 1/2 میلیون نفر رسید . شمار مشترکین "ام تی ان" در سوریه نیز در آن تاریخ به 1/3 میلیون نفر رسید . سهم فعالیت در این کشورها از درآمد کل "ام تی ان" نیز برای سودان 2 درصد و برای سوریه 6 درصد بود .
- ۸۷/۰۴/۰۹