فیسبوک کاربرانش را گمراه میکند
گزارش های منتشر شده حاکی است که تنها در ماه آوریل، اطلاعات غلط مرتبط با سلامت و ویروس کرونا را نزدیک به نیم میلیون نفر روی فیس بوک مشاهده کرده اند.
فناوران -فیس بوک در روزهای اولیه شیوع کرونا، وعده داده بود که با انتشار اخبار و اطلاعات غلط و تئوری های توطئه مقابله خواهد کرد. اما بررسی های گروه آواز (Avaaz) نشان می دهد که با وجود وعده مدیران این شرکت، الگوریتم فیس بوک، کاربران این شبکه اجتماعی را به سوی اخبار دروغ خطرناکی هدایت کرده است.
آواز سازمانی جهانی است که برای داشتن جهانی بهتر، مردم را به فعالیت در مسائلی مثل حقوق بشر، حقوق جانوران، تغییرات آب و هوا، فساد، فقر و جنگ دعوت می کند. این سازمان که ژانویه سال ۲۰۰۷ تأسیس شده، بیش از ۲۰ میلیون عضو در ۱۹۴ کشور دارد، بزرگترین شبکه فعال آنلاین جهان است و ۱۵ زبان دنیا را پشتیبانی می کند. نام آواز از واژه فارسی آواز به معنای صدا گرفته شده است.
محققان مرکز بین المللی برای تحقیقات درباره بیماری اسهالی بنگلادش تحقیقی انجام داده اند و در گزارش خود می نویسند که اطلاعات غلط پزشکی می تواند کشنده باشد. این تحقیق که در ژورنال آمریکایی بهداشت و داروهای گرمسیری منتشر شده، مدعی است که یک فقره اطلاعات نادرست درباره ویروس کرونا، منجر به مرگ 800 نفر شده است.
گروه آواز نیز در گزارش خود، می نویسد که صفحات فیس بوک ده سایت برتری که اطلاعات غلط و تئوری های توطئه را منتشر می کنند، تقریبا 4 برابر سایت های معتبر، بازدید کننده داشته اند؛ یعنی الگوریتم های فیس بوک کاربران را به سوی این اطلاعات نادرست هدایت می کند.
این گزارش روی صفحات فیس بوکی و وب سایت هایی متمرکز شده که حجم عمده ای از ادعاهای نادرست را درباره ویروس کرونا منتشر می کنند؛ این ادعاها شامل مواردی همچون داروهای جایگزین، کشاورزی اورگانیک و صفحات سیاسی راست گرایان افراطی می شود.
بر اساس نتایج این تحقیق، شبکه جهانی متشکل از 82 سایتی که اطلاعات نادرست سلامت در بیش از 5 کشور منتشر می کنند، در یک سال گذشته تقریبا 3.8 میلیارد بازدید در فیس بوک داشته اند. ضمن اینکه مخاطبان آنها در ماه آوریل گذشته رکورد شکسته و فقط در طول این ماه 460 میلیون بازدید داشته اند.
این گزارش بیان می دارد: در شرایطی که شهروندان بیش از هر زمان دیگری به اطلاعات سلامتی معتبر نیاز داشته اند و در حالی که فیس بوک تلاش داشته که فعالانه، صفحات مرتبط با نهادهای معتبر بهداشتی و سلامت را در پلتفرم خود تبلیغ کند، الگوریتم های این شبکه اجتماعی، این تلاش ها را عقیم گذاشته اند.
محققان آواز همچنین دریافته اند که یک شبکه نسبتا کوچک، اما با نفوذ مسوولیت هدایت بخش مهمی از ترافیک را به سوی سایت های ناشر اطلاعات غلط به عهده داشته است. بررسی های آواز نشان می دهد که 42 سایت با دارا بودن 28 میلیون دنبال کننده، حدود 800 میلیون بازدید را به سوی این اطلاعات غلط هدایت کرده اند.
جالب اینجاست که فقط یک مقاله منتشر شده، که به دروغ مدعی است که انجمن پزشکی آمریکا، پزشکان و بیمارستان ها را به اعلام آمار غیر واقعی از جان باختگان کرونا تشویق کرده، بیش از 160 میلیون بار بازدید شده است.
این گزارش حاکی از آن است که سیستم های داخلی فیس بوک قادر به محافظت از کاربران دربرابر اطلاعات نادرست و غلط سلامت، حتی در شرایط بحرانی نیست.