فیلترینگ روی شبکه ملی اطلاعات هم اعمال میشود
عبدالله افتاده - خبر ایجاد شبکه ملی اطلاعات و رساندن فیبر نوری به در منازل از همان روزهایی که اولین بار از زبان وزیر ارتباطات در اختیار رسانهها قرار گرفت، دچار حاشیهپردازیهای بسیاری شد. برخی ایجاد چنین شبکه گستردهای که نیاز به سرمایهگذاری هنگفتی در کشور دارد را به صلاح ندانستند و اجرای آن را تنها هدر دادن سرمایههای ملی برشمردند و برخی نیز ایجاد آن را برای محدود کردن دسترسی اینترنت برای کاربران داخلی و یا ایجاد رقیبی برای اینترنت تلقی کردند. به همین منظور گفت و گوی کوتاهی با محمد مردانی، مشاور وزیر ارتباطات و مجری پروژه شبکه دسترسی فیبرنوری انجام دادهایم که میخوانید.
در حال حاضر پروژه رساندن فیبر به در منازل در چه مرحلهای است؟
در حال آمادهسازی مقدمات پروژه دسترسی منازل به فیبرنوری هستیم. هم اکنون گروههای فنی و سازماندهی در حال انجام کار هستند و RFP پروژه در حال تهیه و طرح تجاری پروژه در حال آمادهسازی است.
RFP طرح شبکه ملی اطلاعات در حال نهایی شدن است و برای جمعبندی نهایی در حال گرفتن تاییدیههای امنیتی و فرهنگی از نهادهای مسوول هستیم که امیدواریم با همکاری این نهادها هرچه سریعتر این کار انجام شود.
آیا در طراحی شبکه ملی اطلاعات از متخصصان داخلی استفاده خواهد شد؟
سعی داریم به دلیل حساسیت شبکه از نظر امنیتی و مدیریت شبکه با استفاده از ظرفیتهای داخلی اقدام به راهاندازی شبکه کنیم که در صورت نیاز از مشاوران خارجی نیز برای این طرح استفاده خواهیم کرد.
با توجه به نهایی شدن پیشنویس طرح چه میزان سرمایهگذاری برای این پروژه در نظر گرفته شده است؟
میزان سرمایهگذاری در این پروژه با توجه به اتمام مراحل طرح تجاری مشخص شده اما به دلیل برگزاری مناقصه خرید تجهیزات فعلا از ارایه اطلاعات مالی معذوریم. از آنجا که شرکتهایی که میخواهند با ما همکاری کنند در صورت متوجه شدن میزان سرمایهای که ما برای این کار درنظر گرفتیم قطعا پیشنهادهای خود را در همان حد به ما ارایه خواهند کرد.
ترکیب شرکتهایی که برای این پروژه در نظر گرفته شدهاند به چه صورت است؟
تا قبل از اینکه ما وارد این پروژه شویم تقاضاهای زیادی برای انجام آن وجود داشت؛ چرا که اکثرا فکر میکردند که سرمایهای در اختیارشان قرار میگیرد و پس از آن اقدام به اجرای شبکه میکنند. در حالی که پس از بررسیهای لازم تصمیم گرفته شد که شرکتهایی که در این کنسرسیوم حضور مییابند، خودشان باید هزینه اجرای این پروژه را بپردازند. این موضوع سبب شد تا بسیاری از این طرح کنار بکشند.
در حال حاضر هم برخی از شرکتها و سازمانها هنوز در حال رایزنی هستند. اما اجازه بدهید تا نهایی نشدن لیست اسامی شرکتها را اعلام نکنم.
حال که قرار است شرکتها در این پروژه سرمایه گذاری کنند، نحوه بازگشت سرمایه آنها چگونه است؟
با کار مطالعاتی گستردهای که برای طراحی این شبکه آغاز شده است قطعا در خصوص بازگشت سرمایه در این پروژه مشکلی وجود ندارد و فعلا تمامی تمرکز ما برای طراحی بخش فنی پروژه است که آن هم به زودی به اتمام خواهد رسید.
بزرگترین دغدغه این پروژه از نظر فنی نفوذناپذیری آن است. در این مسیر سعی شده تا از خبرهترین شرکتهای داخلی که دارای تجربه هستند استفاده کنیم که تاکنون نتایج خوبی هم به دست آمده است.
آیا از تولیدات داخلی و شبکه فیبر نوری شرکت مخابرات ایران و سایر سازمان برای ایجاد این شبکه استفاده خواهید کرد؟
در حال حاضر وندورهای خارجی شناسایی شدهاند و در خرید تجهیزات در سه تا چهار فاز اقدام به خرید تجهیزات مورد نیاز خواهیم کرد و هر آنچه را که از نظر فنی بتوانیم در شبکه به کار بگیریم قطعا استفاده خواهیم کرد.
در مورد استفاده از امکانات سایر شبکهها نیز براساس مذاکرات انجام شده تلاش میکنیم با ایجاد همدلی و هم افزایی در کشور با استفاده از تمامی امکانات در کشور چه مخابرات چه سایر شرکتهایی که دارای شبکه فیبر نوری هستند با سرعت کار این شبکه را به اتمام برسانیم.
ایجاد شبکه ملی اطلاعات از نظر فنی و اقتصادی برای کشور دارای اهمیت است زیرا با ایجاد این شبکه در کشور سرعت انتقال اطلاعات افزایش یافته و دستگاههای اجرایی میتوانند خدمات خود را در این شبکه ارایه کنند و مردم نیز با سرعت بالایی که این شبکه دارد میتوانند به راحتی از امکانات و خدماتی که این شبکه در اختیار آنها قرار میدهد استفاده کنند.
تفاوت شبکه ملی اطلاعات و اینترنت در چیست؟
هرآنچه که در شبکه اینترنت وجود دارد در این شبکه نیز امکان ارایه آن وجود دارد و تنها تفاوتی که در بین این دو شبکه وجود دارد سرعت بالای شبکه ملی اطلاعات و تعرفه ارزان آن در مقایسه با شبکه اینترنت است.
پس از آماده شدن شبکه ملی اطلاعات و انجام تمامی تستهای لازم در آن، سازمانهای دولتی موظف میشوند که تمامی خدمات خود را در این شبکه ارایه کنند.
البته در کنار ارایه خدمات دولتی در شبکه ملی اطلاعات باید سایر خدمات دیگر از جمله محتواهای جذاب در این شبکه قرار بگیرد تا کاربران به سمت استفاده از این شبکه جذب شوند، چرا که ما معتقدیم بسیاری از کارهای مردم در شبکه اینترنت بیشتر در داخل کشور است تا دریافت اطلاعات از خارج کشور.
آیا اینترنت و شبکه ملی اطلاعات در دو شبکه مجزا به کاربران عرضه میشود؟
براساس آنچه که تاکنون از دل بررسیهای کارشناسی بیرون آمده اینترنت نیز بر روی شبکه ملی اطلاعات به کاربران ارایه خواهد شد تا در صورت نیاز به استفاده از اینترنت کاربران در همین شبکه بتوانند از آن استفاده کنند.
در خصوص تفکیک پرداخت هزینههای کاربران نیز مشکلی وجود ندارد و با استفاده از راهکارهای فنی این امکان وجود دارد که هزینههای شبکه ملی اطلاعات جدا از شبکه اینترنت بینالملل محاسبه شود.
میزان تعرفههای دسترسی به شبکه ملی اطلاعات مشخص شده است؟
در این باره هنوز تصمیمی اتخاذ نشده اما آنچه که مسلم است با سرعتی که در این شبکه به کاربران ارایه خواهد شد به هیچ وجه تعرفهها قابل قیاس با تعرفه اینترنت فعلی نخواهد بود.
همانطور که میدانید در شبکه اینترنت فعلی توسط نهادهای حاکمیتی به دلایل مختلف فیلترینگ اعمال میشود آیا شبکه ملی اطلاعات نیز در آینده فیلترینگ خواهد داشت؟
در موضوع فیلترینگ و مدیریت شبکه هرآنچه که امروز براساس صلاحدید دستگاههای مربوطه در شبکه اینترنت اعمال شده برای شبکه ملی اطلاعات نیز پیش بینی شده است زیرا که تنها تفاوت شبکه ملی اطلاعات با اینترنت همانطور که قبلا هم گفتم در وسعت آن است و شبکه ملی در کل کشور پیادهسازی خواهد شد.
که البته برای میزبانی اطلاعات تمامی دستگاهها نیاز به ایجاد دیتاسنترهای بزرگ هستیم که هماکنون مذاکرات با شرکت ارتباطات زیرساخت درباره راه اندازی دیتاسنتر ملی در کشور انجام شده و آنها نیز در پی ایجاد هرچه سریعتر دیتاسنتر ملی در کشور هستند.
ایجاد شبکه دسترسی فیبر نوری در تمام کشور برای تمامی خانوارها نیازمند بودجه سنگین است آیا بودجه آن از سوی دولت ابلاغ شده است؟
موافقتهای لازم برای فاینانس این پروژه از دولت دریافت شده است و به زودی دستورالعمل آن ابلاغ خواهد شد.
- ۹۰/۰۵/۰۹