قاچاق مخابراتی در یک قدمی مهار
علی شمیرانی - سابقه قاچاق مخابراتی در کشورمان به حدود هشت سال قبل باز میگردد. قاچاق مخابراتی عبارت است از استفاده از فناوریهای نوین برای کاهش هزینههای مکالمات از راه دور. البته تا اینجای تعریف مذکور خبری از سو استفاده مشاهده نمیشود اما زمانی که این نوع از مکالمات با بهرهگیری از فناوریهای نوین، عبور از زیرساختهای ملی یک کشور، لحاظ نشدن برخی از ملاحظات امنیتی و در نهایت بدون پرداخت حق السهم آن کشور رخ میدهد، در واقع قاچاق مخابراتی رخ داده است.
اگر چه هیچ گاه آمار مشخصی از میزان و حجم واقعی قاچاق مخابراتی در کشور منتشر نشده است اما از سالهای گذشته تا کنون، سالانه صدها میلیون دلار از این بابت به کشورمان خسارت وارد شده است. نمونه بارز و بزرگ قاچاق در سالهای دور یکسانسازی نرخ مکالمات بینالمللی مخابرات کشور و عبور ترافیک مخابراتی دنیا از ایران به مقصد کشورهایی همچون کوبا و ویتنام بود که وزیر وقت را به مجلس نیز کشاند.
از آن زمان به بعد تلاشهای زیادی برای مهار این پدیده در کشور انجام شد که هر کدام بنا به دلایلی پیدا یا پنهان ناکام ماند. نتیجه این ناکامیها نیز آسودگی خیال قاچاقچیان مخابراتی را در پیداشت و کار را تا جایی پیش برد که برخی از شنیدهها حکایت از ورود بازیگران نام آشنا و بزرگی در این عرصه دارد که اقدام به نصب و خرید تجهیزات گستردهای برای کار کردند.
در نتیجه رشد پدیده قاچاق مخابراتی در کشور، شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان یکی از شرکتهای مسوول در برخورد با این پدیده، در ادامه تلاشهایش، از ابتدای سال جاری با جدیت بیشتری پیگیر ساماندهی این بازار شد. البته این تنها شرکت زیرساخت نبوده که نگران گسترش قاچاق مخابراتی است و گفته میشود که برخی از نهادهای امنیتی و فرهنگی نیز درگیر فاز جدید ساماندهی بازار مکالمات غیر قانونی کشور هستند. این در حالی است که همچون گذشته مقاومتهایی برای پیشگیری از طرح ساماندهی در کشور مشاهده میشود، اما با توجه به نوعی عزم برای مهار قاچاق مخابراتی که روز به روز گستردهتر شده و بازیگران جدید و بنامی را نیز وارد این بازار کرده، بعید به نظر میرسد که فاز جدید ساماندهی به شکست بینجامد.
به این ترتیب به نظر میرسد که قاچاق مخابراتی در کشور روزهای پایانی را سپری کرده و این فعالیت در یک قدمی مهار و کاهش حجم قرار دارد.
منبع: فناوران
- ۸۷/۱۲/۱۸