قطع VPN به دستور کمیته فیلترینگ انجام شد
در حالی پورتهای VPN از روز ششم مهرماه در کشور بسته شده که یک مقام مسئول در این خصوص گفت: این اقدام به دلیل استفاده از این پورتها برای دسترسی به سایتهای دارای محتوای مجرمانه، صورت گرفته است.
این مقام مسئول اظهار داشت: به دستور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، دسترسی به VPN در کشور قطع شده است.
وی گفت: این دستور به شرکت ارتباطات زیرساخت، به عنوان بخش حاکمیت ابلاغ شده و به این ترتیب پورتهای VPN توسط حاکمیت بسته شده است.
این مقام مطلع ادامه داد: وجود VPN غیرقانونی است و نباید بدون مجوز وجود داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بسته شدن پورتهای VPN ارتباطی با نزدیک شدن به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و ارائه اینترنت ملی دارد، گفت: این دو قضیه ارتباطی با هم ندارند.
به گزارش فارس، از روز ششم مهرماه پورتهای vpnدر کشور بسته شده که این به معنی قطع VPN در کشور است.
با توجه به اینکه پیشتر وزیر ارتباطات در گفتوگو با فارس اعلام کرده بود که فاز نخست اینترنت ملی از پایان شهریور اجرایی میشود، بسیاری این اقدام را نخستین قدم در مسیر ارائه اینترنت ملی دانستهاند.
این در حالی است که استفاده از پورتهای VPN به ابزاری برای دور زدن نرم افزار فیلترینگ کشور و دسترسی به سایتهایی که بر اساس قانون دارای محتوای مجرمانه هستند، تبدیل شده بود.
قطعی VPN بر اساس قانون انجام شد
وزیر ارتباطات نیز در پاسخ به این سوال که گفته میشود قطعی VPN به خاطر شبکه ملی اینترنت است، گفت: این دو موضوع با هم ارتباطی ندارند و اساسا VPN و استفاده از آن یک اقدام خلاف قانون است که این موضوع نیز ابلاغ شده است.
رضا تقیپور در حاشیه جلسه هیات دولت با بیان اینکه همه کشورها برای استفاده از اینترنت مقررات خاصی دارند و در کشور ما بحث پالایش و فیلترینگ نیز از طرف نهادهای خاصی اعمال میشود و در این ارتباط کارگروهی وجود دارد، گفت: همان طور که گفتم اساسا VPN خلاف قانون بوده و اکنون برابر قانون اقدام شده است.
مخابرات نقشی در بستن VPNها ندارد
اما روز گذشته نیز داوود زارعیان در گفت و گو با وایمکس نیوز با بیان اینکه کاربران چه در داخل و چه در خارج کشور هنوز تمامی زیرمجموعههای ارتباطی کشور را با نام مخابرات میشناسند، گفت: این موضوع باعث شده تا هر اتفاقی که در حوزه ارتباطات کشور میافتد به نام مخابرات تمام شود. این در حالی است که ما نیز همچون سایر سرویسدهندگان از قوانین جاری کشور تابعیت میکنیم و در بسیاری از تصمیمسازیها دخالتی نداریم.
وی بیان کرد: موضوع بستن VPNها هیچ ارتباطی با مخابرات ندارد چرا که این موضوع در بستر شبکه مخابراتی انجام نمیشده که ما آن را بسته باشیم.
وی با این توضیح که اگر این موضوع توسط مخابرات اجرایی شده بود تنها باید افرادی که از مخابرات اینترنت میگیرند با مشکل روبهرو میشدند، گفت: آن طور که در خبرها آمده افرادی که از VPN برای ورود غیرقانونی به اینترنت استفاده میکردند اکنون در سراسر کشور مشکل دارند و این دست آورد بزرگ متعلق به شرکت ارتباطات زیرساخت است نه شرکت مخابرات ایران.
وی با اشاره به اینکه مخابرات حتی در موضوع فیلترینگ تصمیم گیر نیست، گفت: نهادهای قانونی و امنیتی در این موارد اظهار نظر میکنند و سرویس دهندگان اینترنت به هیچ عنوان در کارهای اجرایی نقشی ندارند.
VPN سامانهای برای دور زدن فیلترینگ بود که بارها از سوی مقامات مسوول بر غیر قانونی بودن و مجرمانه بودن استفاده از آن تاکید شده بود.
کاربران اینترنت در ایران از قطع پورت PPTP در ایران و انسداد راهاتصال به VPN در کشور خبر دادهاند، اگر چه دو هفته پیش از این نیز پورت L2PT در ایران برای مدتی بسته شده بود.
پورت محلی است برای ورود و خروج دادهها که به هر پورت نرمافزاری عددی اختصاص داده میشود. هر کدام از پورتها کار خاصی انجام میدهند مثلا پورت 25 مخصوص ارسال ایمیل است و پورت 110 برای دریافت آن و پورت 80 یا HTTP برای دسترسی به صفحههای اینترنتی.
در صورتی که خدماتدهنده سرویس اینترنت و یا شرکت زیرساخت، پورتهای 25 و 110 را مسدود کند، امکان دریافت و یا ارسال ایمیل ممکن نخواهد بود. در صورت مسدود کردن پورت 80 امکان استفاده از اینترنت غیرممکن است.
پورت PPTP یا Point-to-Point Tunneling Protocol برای ساخت شبکههای خصوصی مجازی (VPNs) مورد استفاده قرار میگیرد. مسدود کردن این پورت امکان استفاده از ویپیانها را غیر ممکن میکند. L2PT یا Layer 2 Tunneling Protocol و SSTP یا Secure Socket Tunneling Protocol نیز کاربرد مشابهی دارد.
بستن SSTP موجب از کار افتادن نرمافزارهای فیلترشکنی همچون فریگیت، اولتراسورف و تور نیز خواهد شد. این فیلترشکنها از این پروتکل استفاده میکنند و استفاده از آنها در میان کاربران فضای مجازی در درون ایران بسیار متداول است.
- ۹۰/۰۷/۱۱