لاکپشتهای ارشاد و تلویزیون در برابر یوزپلنگهای خارجی
همزمان با اینکه راهاندازی سرویسهای VOD و IPTV در گیر و دار بوروکراسی اداری و تغییر مدیریتها و چندین مسئله ریز و درشت دیگر تا به حال به نتیجه نرسیده، بالا رفتن سرعت دسترسی به اینترنت در داخل کشور، بستر مناسبی برای سایتهای خصوصی به وجود آورده که خدمات دانلود و مشاهده فیلم و ویدئو را در اختیار علاقهمندان قرار دهند.
به گزارش بولتن نیوز به نقل ار روزنامه جوان، همزمان با اینکه راهاندازی سرویسهای VOD و IPTV در گیر و دار بوروکراسی اداری و تغییر مدیریتها و چندین مسئله ریز و درشت دیگر تا به حال به نتیجه نرسیده، بالا رفتن سرعت دسترسی به اینترنت در داخل کشور، بستر مناسبی برای سایتهای خصوصی به وجود آورده که خدمات دانلود و مشاهده فیلم و ویدئو را در اختیار علاقهمندان قرار دهند. این روزها حتی شنیده میشود سایتهای بزرگ خارجی نیز بدشان نمیآید در ایران فعالیت داشته باشند. با این وجود اصرار بر راهاندازی سامانههای هزینهبری مانند IPTV توجیه اقتصادی خود را از دست داده است.
IPTV چیست؟
کافی است نام فیلم مورد نظرتان را در موتور جستوجوی گوگل سرچ کنید و در کنار نام فیلم به فارسی کلمه «دانلود» را تایپ کنید. در کسری از ثانیه چندین سایت که امکان دانلود فیلم مورد نظرتان را ایجاد کردهاند، در دسترستان قرار خواهد گرفت. فیلمهای زبان اصلی، دوبله، با زیرنویس، سانسور شده، سانسور نشده، سهبعدی، کیفیت SD، HD و در چندین فرمت تصویری که انتخابهای متنوعی را برای کسانی که به جستوجو پرداختهاند، مهیا میکند.
در این شرایط حتی میتوان با تهیه VPN ارزانقیمت به مجموعه ویدئوهای «یوتیوب» دسترسی پیدا کرد و از میلیونها ویدئوی ایرانی و خارجی استفاده کرد. فضای رقابتیای که اینترنت به وجود آورده است، بیرحمانه انحصارهای دولتی را از بین برده و بازنده اصلی این بازی صداوسیماست که مدتها به دلیل انحصار در تأمین برنامه و پخش، هیچ رقیبی را برای خود متصور نبود. IPTV مخفف Internet Protocol Television شبکهای تلویزیونی بر بستر اینترنت است. در این تکنولوژی مخاطب توانایی انتخاب برنامه، ضبط (دانلود) و جستوجوی برنامه مورد علاقهاش را دارد. به این روش بیننده صرفاً دریافتکننده برنامه پخششده نیست و میتواند در تعامل با شبکه، آنچه را دوست دارد، ببیند.
تقریباً از اواسط دهه 80 شمسی بود که صحبت از راهاندازی این سرویس با همکاری مشترک مخابرات و صداوسیما مطرح شد؛ پروژهای که با وجود پیگیریها هنوز به سرانجام نرسیده است! البته وزارت ارشاد نیز سالهاست که با داشتن «مؤسسه رسانههای تصویری» نقش تأمینکننده محتوا برای سایتهای غیر قانونی دانلود فیلم و سریال را در داخل کشور بازی کرده است و این روزها با سرمایهگذاری در راهاندازی «VOD» مشخص نیست که محتوای این سامانه تا چه حد از دسترس سایتهای غیرمجاز دور خواهد ماند.
وای اگر مستر کارت بیاید!
Video On Demand که ترجمه تحتالفظیاش «ویدئوی درخواستی» میشود. تقریباً همان چیزی است که سایتهای دانلود فیلم ارائه میدهند. در داخل کشورمان نیز چند سایت دانلود فیلم البته به صورت غیرمجاز فعالیت دارند که افراد با پرداخت حق عضویت میتوانند فیلمهای موجود در آنها را دانلود کنند، در خواست فیلم کنند و از فیلمهایی که سایت در آینده نزدیک روی خروجی خود قرار میدهد، اطلاع پیدا کنند. همین کار سالهاست در سایتهای خارجی نیز انجام میشود.
با این تفاوت که ایرانیها به دلیل تحریم و دسترسی نداشتن به مبادلات ارز بین بانکی به این راحتیها نمیتوانستند هزینه خرید اکانت را به دست آورند. مشکلی که اکنون با دسترسی به کارتهای اعتباری بینالمللی مانند مستر کارت، در حال رفع شدن است. درآمدزایی از طریق فروش اکانت عضویت در سایت، مهمترین دلیل رونق داشتن راهاندازی این سایتها است. البته مدتی است نام یکی از مهمترین سایتهای دانلود فیلم برای فعالیت در ایران به گوش میرسد. نتفلیکس«netflix» شرکتی امریکایی با مدیریت چند ملیتی است که سایت آن با داشتن 70 میلیون مشترک، سی و هفتمین سایت پربازدید جهان است و گفته میشود قرار است به ایرانیها هم خدمات دهد. شایعه حضور نتفلیکس بعد از مذاکرات هستهای بر سر زبانها افتاد.
البته این سایت رقبای جدیای مانند «HULU» و «آمازون» دارد که هر کدام خدمات مشابهی مانند آنچه وزارت ارشاد به دنبال راهاندازی آن در ایران است، ارائه میکنند. تنها مزیتی که VOD ارشاد میتواند در رقابت با غولهایی مانند نت فلیکس داشته باشد، این است که دسترسی به کارتهای اعتباری خارجی در کشورمان هنوز فراگیر نشده است. موردی که با توجه به رفع تحریم بانکهای ایرانی خیلی زود برطرف شود.
IPTV تلویزیون شاید وقتی دیگر!
اما تلویزیون با IPTV چه کار میکند؟ تولید محتوا برای شبکه تعاملی تلویزیون که حتی زمان تقریبی برای راهاندازی آن عنوان نشده یا اگر عنوان شده هیچ کس آن را جدی نگرفته است، کاری سخت به شمار میرود. تا پیش از این قرار بود آرشیو تولیدات صداوسیما (فیلمها و سریالهای تولید شده در سالهای اخیر) از طریق IPTV در اختیار مشترکان این سرویس قرار بگیرد. این ایده از همان اول شکست خورده بود، زیرا شبکه «تماشا» که به صورت رایگان سریال تکراری پخش میکرد به دلیل بیمخاطبی تعطیل شد. بعد از آن صحبت از تولید محتوا توسط شرکتهای خصوصی شد. واگذاری تهیه و تولید محتوا IPTV از سوی دکتر اخوان، معاون سابق به بخش خصوصی اعتراضهایی را به وجود آورد که در نهایت با استعفای اخوان و صدور حکم سرپرستی معاونت فنی صداوسیما به نام رضا علیدادی، دکتر سرافراز باز هم بر راهاندازی IPTV به عنوان یکی از خواستههایش از علیدادی پافشاری کرد.
پیگیری راهاندازی شبکه تعاملی در حالی که صداوسیما مجبور شده بخشی از نیروهای انسانیاش را به دلیل بیپولی تعدیل کند و حتی قید انتشارات سروش را نیز بزند، نشاندهنده چشمداشت سرافزار به درآمد احتمالی است که IPTV میتواند برای سازمان به ارمغان بیاورد. آخرین باری که صحبت از حق اشتراک شبکه تعاملی سخن به میان آورده شد، رقم 15 هزار تومان آبونمان ماهانه بیان شده بود. با این رقم هزار و 600 فیلم و سریالی قرار است در IPTV برای مشاهده و دانلود در اختیار مشترک قرار گیرد. این رقم به ظاهر پایین در مقایسه با اکانت سه ماهه یک سایت ایرانی که حدود 10هزار تومان قیمت دارد، بسیار بالاست.
یا حتی اکانت نتفلیکس که حدود 34 هزار تومان است و در عوض آرشیوش بسیار غنی است. صداوسیما و وزارت ارشاد همکاری مشترک در راهاندازی VOD و IPTV را رد کردهاند و هر کدام به صورت جداگانه در حال کار روی پروژههای خود هستند.
این در حالی است که سایتهای ایرانی حتی فیلمها را با دوبلههای اختصاصی ارائه و بهروزترین فیلمهای سینمای جهان را با کیفیت بسیار خوبی منتشر میکنند. به نظر میرسد یک وزارتخانه و یک سازمان بزرگ به نام صداوسیما باز هم به دلیل کند بودن و توانایی نداشتن در همراهی با تکنولوژی، از قافله سایتهای اینترنتی و اپلیکیشنهای موبایلی که قابلیت مشاهده و دانلود فیلم دارند، عقب افتادهاند، اما هیچ کدام حاضر نیستند این مسئله را قبول کنند. شاید هم در نظر آنها درآمد بیش از 5 میلیارد دلار در سال نت فلیکس هدفی در دسترس است که میتوانند به آن نائل شوند.
منبع: جوان آنلاین