مدلی برای ارزیابی آمادگی الکترونیکی ایران وجودندارد
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: هیچ نمودی از بکارگیری مدل مشخصی برای ارزیابی وضعیت آمادگی الکترونیکی در سطح ملی یا سازمانی ملاحظه نمیشود.
دفتر مطالعات ارتباطاتوفناوریهای نوین مرکز پژوهشها،در گزارشی درباره نحوه ارزیابی آمادگی الکترونیکی کشور، تصریح کرد:اگر چه فعالیتهای مختلفی در زمینهارزیابی آمادگی الکترونیکی در کشور بهصورت پراکنده انجام شده است اما عملا هیچ نمودی از به کارگیری مدل مشخصی برای ارزیابی وضعیت آمادگی الکترونیکی در سطح ملی یا سازمانی ملاحظه نمیشود.
به گزارش دفتر اطلاعرسانی مرکز پژوهشها، در این گزارش تاکید شده است : تنها ملاک موجود ، ارزیابی گزارشهای سازمانها و نهادهای خارجی از رتبه آمادگی الکترونیکی ایران در مقایسه با سایر کشورها است که به صورت سالیانه منتشر میشود و مبتنی بر مدل آنها و براساس اطلاعات مختلفی است که در برخی از موارد درستی آنها نیز زیر سوال است.
مرکز پژوهشها وجود شاخصهای معین برای سنجش آمادگی الکترونیکی کشور یا سازمانها را موجب برنامهریزی دقیقتر برای ورود هوشمندانه به عصر اطلاعات دانست و افزود:چنین کاری بستر مناسب برای نظارتبر عملکرد دستگاههای مختلف مجری را برای ناظرین فراهم خواهد آورد.
در این گزارش تاکید شده است : لازم است موضوع ارزیابی آمادگی کشور در حوزههای مختلفی چون دولت الکترونیکی ، تجارت الکترونیکی،آموزش الکترونیکی و موارد مشابه دیگر مورد توجه و تامل قرار گرفتهو بهصورت دورهای گزارشهای لازم از دستگاههای ذیربط اخذ شود تا وضعیت فعلی کشور در این زمینه مشخص و نقاط ضعف و قوت تعیین و راهکارهای رفع مشکلات تبیین شوند.
براساس این گزارش،آمادگی الکترونیکی،توانایی پذیرش و بکارگیری فناوری اطلاعاتدر جوامع بوده و دارای چهار مولفه بنگاههای اقتصادی، شهروندان، زیر ساختها و دولتها است .اهمیت ارزیابی الکترونیکی در تبیین تفاوت کشورهای مختلف در میزان بهرهگیریاز فناوریاطلاعات وارتباطات و ایجاد شکاف دیجیتالی است.
"اهداف اقتصادی چون حفظ توان رقابت دیجیتالی،ایجاد زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات ، گسترش کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در راستای توسعه توان اقتصادی و گسترش سرمایهگذاری خارجی و اهداف اجتماعی نظیر کاهش شکاف دیجیتالی، بهرهمندی افراد و سازمانها از اطلاعات کیفی و ایجاد اعتماد در مشتریان از جمله دستاوردهای آمادگی الکترونیکی به شمار میروند".
این گزارش میافزاید: برای ارزیابی آمادگی الکترونیکی مدلهای متفاوتی از جمله، MOSAIC ،APEC ،CID ،CSPP ،EIUو ITUوجوددارند که هرکدام شاخصها و روشهای متفاوتی را برای سنجش آمادگی الکترونیکی ارایه میدهند.
- ۸۶/۰۷/۱۵