مناقصات نرم افزاری شفاف نیست
علیرغم وجود قوانین، در بعد نظارت بر برگزاری مناقصات خلاء اجرایی در کشور وجود دارد
مسئول کمیسیون نشر الکترونیک سازمان نظام صنفی رایانه ای استان تهران با اشاره به رکود حاکم بر صنعت نرم افزار کشور گفت : متاسفانه صنعت نرم افزار کشور در مسیری قرار گرفته که با عدم توجه مسئولین دولتی و متولیان امر به مشکلات موجود ، فاصله چندانی تا نابودی ندارد.
محمد یوسفیان در خصوص وضعیت مناقصات نرم افزاری کشور گفت : بیش از دو سال است که مناقصات انگشت شماری برگزار شده، که با تحریف قوانین و مقررات ابلاغی و تاثیر گذاری مسئولین در روند اجرا، مناقصه به بیراهه رفته، یا باطل شده و هیچ شفاف سازی نیز صورت نگرفته است. سوال این است که چرا پروژه تعریف شده؟ چرا و چگونه باطل شده؟ آیا نیازی به اجرای پرژوه نبوده؟ و یا ... که پس از مدتی مشخص می شود پروژه توسط شرکتی که تخصص کافی هم ندارد در حال انجام است و در عمل پروژه با عدم موفقیت روبرو شده که عملا مبالغی پرداخت شده و بدنامی برای صنعت نرم افزار به جا مانده است.
یوسفیان افزود : شرکت ها برای حضور در اندک مناقصاتی که از سوی دستگاه های دولتی در سطح رسانه های عمومی مطرح می شوند متحمل هزینه هایی برای مطالعه، بررسی و تهیه پیشنهاد می شوند، اما بارها و بارها شاهد بوده ایم که به دلیل خلا نظارت قانونی بر عملکرد دستگاه های دولتی به راحتی مناقصه ها باطل می شوند. چرا؟
با رکود موجود این هزینه ها مشکلات شرکت ها را بیشتر می نماید و روحیه ها را ضعیف تر.
مسئول کمیسیون نشر افزود : متاسفانه علیرغم ابلاغ آیین نامه برگزاری مناقصات، همچنین ابلاغ رسمی فازهای اول و دوم نظام مهندسی و استانداردهای تولید و توسعه نرم افزار موسوم به نماتن از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در سه سال گذشته، با برگزاری مناقصات و نحوه ارجاع کار سلیقه ای برخورد می شود و به رغم وجود قوانین هیچگونه نظارتی بر روند برگزاری مناقصات در کشور حاکم نیست.
یوسفیان نبودن متولی مشخص برای توسعه فناوری اطلاعات در کشور و نداشتن برنامه راهبردی و استراتژی توسعه صنعت نرم افزار را از جمله عوامل موثر در رکود و ورشکستگی این صنعت دانست و گفت : کشورهایی مانند هند، ایرلند، کره جنوبی، مالزی و ... با برنامه ریزی، سرمایه گذاری مالی و نیروی انسانی توانسته اند امروز در صنعت فناوری اطلاعات به بلوغ برسند اما در کشور ما به دلیل بی مهری دولت و عدم توجه به صنعت نرم افزار که باعث رکود بیشتر شده، بیشتر وقت مدیران ارشد شرکت ها به تامین منابع مالی از طریق تسهیلات بانکی که بازپرداخت اقساط آن نیز معضل بزرگی برای شرکتها شده و مسائل حاشیه ای شرکت داری می گذرد و در عمل هیچ برنامه ای برای توسعه فعالیت های شرکت ها، تدوین و اجرایی نمی گردد.
یوسفیان در پایان ضمن هشدار نسبت به اوضاع نابسامان صنعت نرم افزار کشور، عبور هر چه سریعتر از این بحران را در گرو توجه خاص دولت به صنعت نرم افزار با تعیین متولی قدرتمند، برنامه ریزی های راهبردی و استراتژیک و سرمایه گذاری مالی در این صنعت دانست و در این زمینه مشاوره گرفتن از نهادها و سازمان های تخصصی از جمله سازمان نظام صنفی رایانه ای را پیشنهاد نمود.
- ۸۶/۰۶/۱۷