نحوه محاسبه و آمار جدید کاربری اینترنت در ایران
میانگین کاربری اینترنت ایران در طول سالهای 2000 تا 2010 با رشد 13 درصدی روبرو بوده است.
بنابر اعلام سایت internetworldstats ، قاره آسیا به عنوان پرجمعیت ترین قاره جهان با 825 میلیون کاربر اینترنت همچنان مقام بزرگترین میزبان منطقه ای کاربران اینترنت را به خود اختصاص داده است .
منطقه خاورمیانه نیز با اختصاص سه درصدی از سهم جهانی کاربری اینترنت با رشد معادل هزار و 825 درصدی، از میزبانان مستعد افزایش میزان کاربری اینترنت محسوب می شود.
ایران در منطقه خاورمیانه در کاربری اینترنت با ضریف نفوذ 34 درصدی بعد از کشور بحرین قرار گرفته و در حالیکه در دسامبر 2000 تنها 250 هزار کاربر اینترنت داشته توانسته در ده سال اخیر این میزان را تا 13 درصد رشد دهد.
در قاره آفریقا تنها 110 میلیون کاربر اینترنت وجود دارد و این اختلاف فاحش قاره آفریقا با آسیا، نرخ متوسط کاربری اینترنت در جهان را روی عدد 28 درصد نگه داشته است.
77 درصد جمعیت آمریکای شمالی ، 61 درصد جمعیت آسیا و اقیانوسیه و 58 درصد جمعیت قاره اروپا با کاربری اینترنت توانسته اند مقامهای اول تا سوم منطقه ای جهان در میزان ضریب نفوذ اینترنت را به خود اختصاص دهند .
در طول دهه جاری یعنی سالهای 2000 تا 2010 قاره آفریقا از بیشترین میزان رشد در کاربری اینترنت برخوردار بوده و با رشدی معادل 2 هزار و 357 درصدی روبرو بوده است .
ضریب نفوذ اینترنت به تعریف کاربران بستگی دارد
در همین حال مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: آمارهای متفاوت در مورد ضریب نفوذ اینترنت و تعداد کاربران اینترنت در کشور میتواند ناشی از اختلاف در تعریف کاربر اینترنت باشد.
'سعید مهدیون' در گفت و گو با ایرنا، در مورد منشا اختلاف در مورد آمار کاربران اینترنت، به تعریف کاربر اینترنتی پرداخت و افزود: تعریف ما در سازمان فناوری اطلاعات ایران از کاربر اینترنت یک تعریف استاندارد و جهانی است که براساس آن کاربر اینترنت کسی است که در طول ماه یکبار به اینترنت مراجعه کرده باشد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین خاطر نشان کرد برای تعیین ضریب نفوذ اینترنت معیار تمام جمعیت کشور نیست، بلکه براساس استانداردهای بینالمللی، افراد شش سال به بالا محاسبه میشوند یعنی وقتی اعلام می کنیم که ضریب نفوذ 35 درصد است یعنی 35 درصد افراد بالای شش سال کشور از اینترنت استفاده میکنند.
مهدیون ادامه داد: معمولا آمار و ضریب نفوذ اینترنت به صورت سالانه تعیین می شود و میانگین کل کاربران در طول سال مبنای محاسبه قرار می گیرد.
وی افزود: به این ترتیب، وقتی ثبت نام کنکور شروع می شود در آن ماه تعداد کاربران اینترنت بالا می رود، یا در موقع تکمیل فرم اطلاعات خانوار استفاده از اینترنت افزایش مییابد که این موضوع بر آمار کاربران تاثیر میگذارد.
گفتنی است، اختلاف و تناقض آماری زیادی در خصوص ضریب نفوذ اینترنت و تعداد کاربران اینترنت در کشور وجود دارد که براین اساس مرکز آمار ایران اوایل سال جاری ضریب نفوذ اینترنت در کشور را 11 درصد و تعداد کاربران اینترنت را نزدیک به هشت میلیون نفر اعلام کرد در حالی که به گفته مهدیون و همچنین وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضریب نفوذ اینترنت در کشور حدود 35 درصد و تعداد کاربران بیش از 23 میلیون نفر در کشور است.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات ایران همچنین با تاکید بر تفاوت ضریب نفوذ اینترنت و ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت، اظهار داشت: آمار و ارقامی که تاکنون توسط این سازمان اعلام شده مربوط به ضریب نفوذ اینترنت است.
مهدیون افزود: تاکنون ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت از سوی سازمان فناوری اطلاعات به صورت جداگانه اعلام نشده است.
ایران در میان 139 کشور 99ام شد
همچنین مجمع جهانی اقتصاد، ایران را از نظر شاخص پهنای باند اینترنت در میان 139 کشور جهان در رده 99 قرار داد.
به (ایسنا)، در این ردهبندی لوکزامبورگ در رده نخست قرار گرفته و هنگکنگ و هلند نیز دوم و سوم شدند. همچنین کشورهای ایسلند، سوئد، بریتانیا، بلغارستان، دانمارک، سوئیس و فرانسه نیز ردههای چهارم تا دهم قرار گرفتند.
طبق این گزارش در پایین این ردهبندی نام کشورهایی چون چاد، بوروندی، تانزانیا، اتیوپی، بنگلادش، مالاوی، نیجریه، لسوتو، نپال و زامبیا به چشم میخورد.
بر اساس اعلام مجمع جهانی اقتصاد، ایران در این ردهبندی از کشورهایی مانند فیلیپین، اندونزی، غنا، آفریقای جنوبی، پاکستان، هند و کامرون بالاتر قرار گرفته است.
در این ردهبندی کشورها بر اساس پهنای باند بینالمللی اینترنت یعنی مگابایت بر ثانیه به ازای هر 10 هزار نفر جمعیت دستهبندی شدهاند. به طوری که بالاترین عملکرد مربوط به لوکزامبورگ است که در این کشور به ازای هر 10 هزار نفر نزدیک به 73 هزار مگابایت بر ثانیه پهنای باند اینترنت وجود دارد. ضریب مربوط به هنگکنگ و هلند نیز نزدیک به پنج هزار و 600 و نزدیک به 778 است. این ضریب برای ایران نیز 1.5 اعلام شده است.
- ۸۹/۰۷/۲۵