نقد خصوصیسازی در مخابرات
اصل 44 قانون اساسی در زمینهی فنآوری اطلاعات و ارتباطات و به طور مشخص خصوصیسازی در شرکت مخابرات ایران در برنامهی صفر و یک شبکهی گفتوگوی رادیو، نقد و بررسی شد.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این برنامه مهندس صابر فیضی - مدیر عامل شرکت مخابرات ایران - و امیرحسین سعیدی نائینی - رییس سازمان نظام صنفی رایانهیی کشور - به مناظره درباره خصوصیسازی در شرکت مخابرات ایران پرداختند.
صابر فیضی دربارهی مشکلات و موانع پیش روی خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران گفت: براساس برنامهریزی دولت روال خصوصیسازی طبق برنامه پیش میرود و اطلاعاتی که باید در اختیار سازمان خصوصیسازی قرار میگرفت به این سازمان ارائه شده و ما برای واگذاری شرکت مخابرات ایران به بخش خصوصی طبق برنامه پیش رفتهایم.
در ادامه امیرحسین سعیدی نائینی، درخصوص روند خصوصیسازی شرکت مخابرات ایران تصریح کرد: بزرگترین اشکال وارده دربارهی خصوصیسازی اختلاف نظر و اختلاف برداشتی است که از فرامین مقام معظم رهبری در راستای اجرای سیاستهای اصل 44 وجود دارد؛ با برداشت ما منظور ایشان این است که مدیریت از بخش دولتی به بخش خصوصی، کارآفرین و خلاق سپرده شود اما ما شاهدیم که این خصوصیسازی نتیجهای بر عکس داده است.
فیضی درباره این نظر گفت: در ابلاغیه بند ج اصل 44 قانون اساسی صراحت موضوع مشخص است و اشاره شده که کلیه امور مخابرات به جز دو بخش فرکانس و شبکه مادر مخابراتی باید واگذار شود.
مدیر عامل شرکت مخابرات ایران ادامه داد: متاسفانه مدیران دولتی با حقوق دولتی و پشت میزدولتی نشستهاند و برای بخش خصوصی تصمیمگیری میکنند که این موضوع طبیعتا تاثیرات نامطلوبی در خصوصی سازی داشت.
سعیدی هم گفت: در بحث خصوصیسازی در عمل چیز دیگری اتفاق خواهد افتاد و دلیل آن هم این است که در بخش خصوصی سرمایه لازم وجود ندارد و این بیان که بخش خصوصی ضعیف است با دو هدف مطرح میشود: گروه اول میگویند حالا که بخش خصوصی ضعیف است اول آن را توانمند کنیم بعد کار را به آن واگذار کنیم و گروه دیگری میگویند بخش خصوصی ضعیف است، برای اینکه خصوصی سازی انجام نشود.
وی با بیان اینکه ما مطمئن هستیم که خصوصیسازی در عمل درست انجام نمیشود، درباره دلیل این ادعا گفت: چه ضامن اجرایی وجود دارد که اتفاقی که برای اپراتور دوم افتاد، اینجا صورت نپذیرد؟
رییس سازمان نظام صنفی رایانهیی کشور با تاکید بر اینکه صاایران و بنیاد مستضعفان را بخش خصوصی نمیداند، نتیجهگیری کرد که اپراتور دوم تلفن همراه بخش خصوصی نیست.
در ادامه برنامه مدیر عامل شرکت مخابرات ایران گفت: من اعتقاد دارم که یک سری قوانین در رابطه با رگولاتوری باید تغییر پیدا کند و در مصوبه دولت هم که برای خصوصی سازی در مخابرات داشتهایم تاکید شد که برای حاکمیت دولت، ساختار سازمانی وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات باید بازنگری شود و این را که آیا دوستانی که الان در مجموعه دولتی هستند وابسته به یک سازمان هستند و میتوانند در خصوصی سازی و واگذاری به آن سازمانها تاثیرگذار باشند، به دو دلیل نمیتوانم قبول کنم.
او ادامه داد: در بند ج ابلاغیه اصل 44 یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری این بود که فقط واگذاری از طریق بورس صورت پذیرد. بنابراین دولت اگر دیونی که به سازمانهای دیگر دارد را بتواند سازمانهای دیگر از جمله شرکت مخابرات ایران را به دیونش ببخشد، این از دولت ساقط شده است.
او ادامه داد: در مورد سرمایههای بخش خصوصی اگر سرمایههای ایرانیهای مقیم ایران را در بورس مشاهد کنیم میبینیم این سرمایه وجود دارد.
سعیدی نائینی نیز در پاسخ به گفتههای مدیر عامل شرکت مخابرات ایران تصریح کرد: سرمایه بحث ما نیست، چون صاایران یا بنیاد مستضعفان یا شبهه دولتیهای دیگر سرمایه را خودشان نمیآوردند بلکه از منابع خارجی جذب میکنند و بخش خصوصی محدود میشود و شبهه دولتیها با رانت خواری وسط کار میآیند.
وی همچنین گفت: اگر این اطمینان برای بخش خصوصی ایجاد بشود همان طور که شبهه دولتیها با خارجیهای تعامل میکنند، بخش خصوصی نیز این کار را میکند.
او در بخش دیگری از سخنانش گفت شما که مناقصه اجرا میکنید و در بورس میبرید، چه ضمانتی اجرایی هست که این آقایان باز وارد نشوند و این فرمان را با خرید سهام و با واسطه گری باز به انحراف نکشند؛ تجربه نشان میدهد که همه جا راه برای بخش خصوصی بسته شده و همه چیز با رانتخواری بسوی شبهه دولتیها هدایت میشود.
فیضی نیز گفت: من تصورم این است که اگر مخابرات قرار بود از طریق مزایده واگذار شود این خطر وجود داشت و به همین دلیل با ظرافت گفته شد که فقط از طریق بورس اوراق بهادار تهران واگذار شود.
- ۸۶/۰۶/۰۵