نگاهی به تفاوت سیمکارتهای اعتباری
این روزها بازار سیمکارتهای اعتباری گرم شده است و مردم میتوانند با هزینهی پایینتر از سیمکارتهای دایمی به تهیهی سیمکارت اعتباری اقدام کنند، قطعا تنوع سیمکارت در بازار امر مثبتی است و با ایجاد یک بازار رقابتی به کاهش قیمت و افزایش کیفیت خدمات برای متقاضیان میانجامد، اما عرضهی این سیمکارتها از سوی تالیا، اپراتور دوم و اپراتور اول سبب شده تا مردم برای انتخاب با نوعی سردرگمی مواجه شوند و این سوالات را مطرح کنند که سیمکارت اعتباری چه تفاوتی با سیمکارتهای معمولی داشته و یا هر یک از سیمکارتهای اعتباری موجود چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
به گزارش خبرنگار ارتباطات خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، هر اپراتور تلفن همراه به طور معمول دو نوع خدمات سیمکارت به متقاضیان ارائه میکند که یک نوع آن سیمکارت دایمی است که مشترک پس از خریداری سیمکارت و استفاده از آن هزینهی مکالمات و یا استفاده از سرویسهایی مانند SMS و VMS را میپردازد، اما نوع دیگر سیمکارت اعتباری است؛ این نوع سیمکارت تاریخ مصرف مشخصی دارد و مشترک میتواند پس از پرداخت هزینهی مکالمات و سرویسهای مربوطه که عمدتا کارت شارژهای ویژهای برای آن در نظر گرفته شده، از آن استفاده کند.
در کشور ما در سالهای گذشته به دلیل دولتی بودن مخابرات و فراهم نبودن زیرساختهای لازم و وجود تنها یک عرضه کننده در این حوزه، فرصت چندانی برای ارائهی سیمکارتهای اعتباری بوجود نیامد و تنها یک نوع سیمکارت معمولی عرضه میشد و حتی متقاضیان باید حداقل یک سال پس از ثبتنام برای دریافت سیمکارت منتظر میماندند.
در سالهای اخیر توجه به خصوصیسازی و فرصت دادن به اپراتورهای جدید سبب شده که نه تنها عرضهی سیمکارت افزایش یابد بلکه از تنوع نیز برخوردار شوند؛ در حال حاضر علاوه بر سیمکارتهای معمولی شرکت ارتباطات سیار که در این دوره با قیمت 288هزار تومان ثبتنام میشود و سیمکارتهای شرکت ایرانسل که با قیمت 150هزار تومان فروخته میشوند، سه نوع سیمکارت اعتباری از سوی اپراتورهای تلفن همراه کشور عرضه میشود.
به گزارش ایسنا سیمکارت اعتباری تالیا اولین سیمکارت اعتباری در کشور است که فعالیت خود را به عنوان پیمانکار شرکت مخابرات ایران آغاز کرد و در حال حاضر نیز تنها یک نوع سیمکارت یعنی سیمکارت اعتباری عرضه میکند.
بنا بر اعلام تالیا بیش از هفتصد هزار مشترک دارد و هماکنون 25 استان کشور را تحت پوشش قرار داده و به گفتهی مسوولان آن در تلاش است تا در نیمهی نخست سال آینده، تمامی یک هزار و 16 شهر و جادههای کشور را تحت پوشش قرار دهند.
در حال حاضر قیمت ثبتنام سیمکارتهای اعتباری تالیا در حدود 45 هزار تومان است که 25هزار تومان آن قیمت سیمکارت و مالیات،20 هزار تومان نیز هزینهی شارژ اولیه است، البته تا چندی پیش به دلیل نبود عرضهکنندهی دیگری در این حوزه قیمت تالیا در بازار آزاد به حدود 100هزار تومان هم رسید که در حال حاضر این قیمت کاهش چشمگیری پیدا کرده است. همچنین سه نوع کارت شارژ با قیمتهای 10، 20 و 40هزار تومانی برای این نوع سیمکارت در بازار وجود دارد.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر مدت زمان اعتبار سیمکارتهای تالیا برای کارت شارژ 10 هزار تومانی یک ماه و یک ماه نیز مدت یک طرفه شدن آن است و مشترک یک ماه دیگر نیز فرصت دارد تا نسبت به شارژ مجدد سیمکارت خود اقدام کند. در حال حاضر نرخ مکالمات سیمکارتهای اعتباری تالیا برای هر دقیقه 67 تومان محاسبه میشود.
اما مجتمع صنعتی رفسنجان (تالیا)، برای رقابت و جذب مشتری به پیشنهاد کمیسیون تنظیم مقررات باید تعرفههای خود را بازنگری کند و طرحی را برای کاهش تعرفه یعنی کاهش نرخ مکالمات و از بین بردن محدودیت زمانی سیمکارتهای خود به شرکت مخابرات ایران اعلام کند که با موافقت مسوولان امر، مشترکان تالیا از این تسهیلات برخوردار شوند.
اما فروش سیمکارت اعتباری ایرانسل یا اپراتور دوم تلفن همراه از یازده بهمنماه جاری آغاز شد؛ ایرانسل باید سیمکارتهای اعتباری خود را چند ماه پیش واگذار میکرد اما به دلیل اختلاف نظرهایی که بر سر قیمت آن با سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وجود داشت این امر به تاخیر افتاد.
سیمکارتهای اعتباری این اپراتور با مبلغ 29 هزار تومان، شامل 20 هزار تومان قیمت سیمکارت، چهار هزار تومان مالیات و پنج هزار تومان اعتبار اولیه، به بازار عرضه شده است.
به گفتهی مسوولان این اپراتور، سیمکارت اعتباری و کارتهای شارژ ایرانسل که در دو نوع 10 و 20هزار تومانی عرضه میشوند از اعتبار زمانی نامحدود برخوردار بوده و تمامی قابلیتهای سیمکارتهای دائمی به جز سرویس رومینگ بینالمللی را دارا هستند.
بر اساس این گزارش سیمکارتهای اعتباری ایرانسل، همانند سیمکارتهای دائمی با پیش شماره 0935 عرضه میشوند و هیچگونه هزینهی جابجایی نداشته و نرخ مکالمات بین شهری همانند مکالمات داخل شهری و به میزان 62 تومان بابت هر دقیقه مکالمه محاسبه میشود.
بنا بر اعلام ایرانسل مشترکان هیچگاه شماره سیمکارت اعتباری خود را به دلیل اتمام اعتبار مکالمه از دست نخواهند داد؛ به این ترتیب که حتی در صورت پایان یافتن اعتبار مکالمه، اگر مشترک هر 90 روز یک بار تماس یا پیام کوتاهی دریافت کند، سیم کارت به صورت دائم در اختیار وی باقی خواهد ماند.
همچنین مشترک میتواند با حفظ شمارهی سیمکارت اعتباری خود آن را با سیمکارت دایمی تعویض کند که این امر با پرداخت هزینهی مورد نظر امکان پذیر است.
بنا بر اعلام در حال حاضر ایرانسل شهرهای تهران، مشهد، تبریز، کرج، ساری، ارومیه، مراغه و قم را تحت پوشش دارد و بزودی شهرهای اردبیل، شیراز و کرمانشاه نیز به آن افزوده خواهد شد و در حدود 70 شهر دیگر تا پایان سال تحت پوشش شبکهی این اپراتور قرار خواهند گرفت.
اما ثبتنام سیمکارت اعتباری دولتی یا اپراتور اول تلفن همراه از 12 بهمنماه جاری همزمان با ثبتنام سیمکارتهای دایمی این اپراتور و با 1000 تومان پیش پرداخت در دفاتر پستی کشور آغاز شده و تا آخر بهمنماه ادامه دارد.
قیمت این سیمکارت 34 هزار تومان است؛ مبلغ 24 هزار تومان هزینهی اولیهی سیمکارت و مالیات و 10 هزار تومان نیز به عنوان شارژ ماه اول آن است.
چندی پیش مدیر عامل شرکت ارتباطات سیار با اشاره به اینکه ثبتنام سیمکارت اعتباری دولتی نیز همزمان با ثبتنام سیمکارتهای معمولی انجام میگیرد، به خبرنگار ایسنا گفته بود: با توجه به ثبتنام سیمکارتهای اعتباری دولتی که اولین بار انجام خواهد شد؛ پیشبینی ما این است که قشر جوان و نوجوان از این سیمکارتها استقبال خوبی داشته باشند. همچنین سیمکارت اعتباری همانند سیمکارت معمولی ارتباطات سیار در کل کشور پوشش دارد و فقط نحوهی پرداخت آن متفاوت است؛ نرخ مکالمات نیز در حال حاضر مشابه سیمکارتهای اعتباری تالیا و برای هر دقیقه 67 تومان است.
وحید صدوقی با اشاره به این که متقاضیان سیمکارت اعتباری نیز در هنگام ثبتنام مبلغ 1000 تومان به عنوان ودیعه میپردازند و 33 هزار تومان باقی مانده را هنگام دریافت سیمکارت اعتباری پرداخت خواهند کرد، افزود: کسانی که از دریافت سیمکارت اعتباری خود منصرف شوند، مبلغ 1000 تومان دریافتی هنگام ثبتنام از آنها اخذ شده بود، پس داده نخواهد شد و به عنوان هزینهی ثبتنام در نظر گرفته میشود، اما برای سایر متقاضیان در هنگام تحویل سیمکارت هزینهی هزار تومان از وجه ثبتنام یعنی 34 هزار تومان کسر و مشترک تنها 33 هزار تومان بابت سیمکارت اعتباری میپردازد.
همچنین علی علویان - رییس هیات مدیرهی شرکت ارتباطات سیار - دربارهی کاهش هزینهی مکالمات سیمکارت اعتباری دولتی، به خبرنگار ایسنا گفته بود: با پیشنهاد سازمان تنظیم مقررات برای کاهش نرخ مکالمات سیمکارت اعتباری، این امر بررسی شده و توافقات داخلی برای کاهش نرخ مکالمات این سیمکارتها نسبت به سیمکارتهای اعتباری تالیا انجام شده است؛ بهطوریکه حداکثر 30 درصد بیش از نرخ مکالمات سیمکارتهای دایمی باشد؛ البته این امر پیشنهاد اولیهی ماست و پس از موافقت نهادهای تصمیمگیری در این زمینه اجرا خواهد شد.
به گزارش ایسنا، سیمکارت اعتباری دولتی با پیش شمارهی 9 واگذار میشود و کارتهای شارژ 10 و 20 هزار تومانی برای این سیمکارتها در نظر گرفته شده است که کارت شارژ 10 هزار تومانی پس از بررسی اولین تماس، دو ماه اعتبار دارد و پس پایان تاریخ مصرف آن برای دو ماه یک طرفه خواهد شد و دو ماه نیز مشترک برای شارژ مجدد آن فرصت خواهد داشت؛ اما کارت شارژهای 20 هزار تومانی، پنج ماه اعتبار دارند و پس از پایان تاریخ مصرف برای دو ماه یک طرفه میشوند و دو ماه نیز مشترک فرصت دارد برای شارژ مجدد آن اقدام کند.
به گفتهی مسوولان قرعهکشی اولویت واگذاری سیمکارتهای اعتباری اپراتور اول روز 27 اردیبهشتماه و همزمان با روز جهانی ارتباطات انجام میشود و پس از آن واگذاری این سیمکارتها آغاز خواهد شد.
- ۸۵/۱۱/۱۷