هزینه مخابرات روی دوش خصوصی هاست
تفاهمنامهی سطح خدمات (SLA) مشخصی میان شرکت مخابرات و ارایهدهندگان اینترنت وجود ندارد و نظارت این شرکت به رعایت فیلترینگ و نصب پورتها محدود است و مخابرات در قبال قطعی نیز به شرکتها پاسخگو نیست و SLA خود را رعایت نمیکند.
سعید جمشیدیجم - دبیر سازمان نظام صنفی رایانهیی استان کرمان - در گفتوگو با خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این مطلب و با اشاره به توقف تخفیف 25 درصدی اینترنت برای شهرهای محروم در ابتدای سال جاری اظهار کرد: برای شهرستانهای محروم، تخفیف 25 درصدی قیمت اینترنت اعمال میشد که از ابتدای امسال برداشته شد و تنها ظرف همان یک ماه اول اعلام شد و در نهایت پنج درصد تخفیف برای شهرستانها در نظر گرفته شد.
او تورم موجود در فضای IT کشور را عاملی در عدم جوابگویی کافی ارایهدهندگان اینترنت در کشور دانست و افزود: هزینهی شارژ شرکت مخابرات که در قالب اجارهی خطوط E1 است به عنوان ضمانت بر روی دوش ارائه دهندگان اینترنت قرار دارد.
وی ادامه داد: شرکتهای PAP در تهران بوده و شرکتهای حاضر در شهرستانها موظف به رعایت تعرفهها و قیمت آنها هستند و در صورت عدم رعایت تعرفهی موجود، نمایندگی شرکتها در شهرستانها باطل میشود؛ یکی از ضعفها آن است که تعداد محدودی مجوز در ای زمینه و تنها در شهر تهران داده شده است.
جمشیدیجم افزود: سال گذشته تمام دیشهای ICPها جمعآوری شد و این مساله باعث کاهش بکبون کشور شد؛ فشار پهنای باند روی شرکت مخابرات ظرفیت STM1ها را تحت تاثیر قرار داد و فیبر نوری در کشور تقاضای موجود را ارضا نمیکرد.
او خاطر نشان کرد: سال گذشته خطوط STM1 افزایش داده شد و با تقویت فیبر نوری بکبون تا حدودی قوی شد اما کاهش قیمت و کیفیت خدمات برای کاربر نهایی بدون نظارت انجام میشود.
وی ادامه داد: در کرمان تمام مراکز ADSL دولتی آمادهی واگذاری است که با اعتراضهای زیادی از سوی بخش خصوصی همراه بود، اعتراض بر این اساس است که شرکتها در مسیر سوددهی قرار گرفتهاند؛ هرچند حضور دولت در این بخش از جنبهای به نفع مردم است، اما از سوی دیگر باعث افزایش تصدیگری دولت میشود و بخش خصوصی را از بین خواهد برد.
- ۸۶/۰۸/۲۲