هشدار درباره خرید و فروش پنهان ارز مجازی
با وجود هشدارها برای عدم خرید و فروش ارزهای مجازی و رمزی، برخی فعالیتها در این زمینه شکل گرفته؛ با این حال فعالان عرصه بانکداری الکترونیک معتقدند در این بخش باید شفافسازی و قانونگذاری صورت پذیرد.
استقبال از پدیده ارزهای مجازی در ایران وجود دارد و بازار خاکستری ارزهای مجازی که تا چند ماه گذشته تنها به سایتها، کانالهای تلگرامی و بازار زیرزمینی محدود بود حالا علاوه بر بازار خاکستری مجازی به صورت محدود به برخی صرافیها وارد شده است.
خرید و فروش ارزهای مجازی در صرافیها؛ ممنوع
خرید و فروش ارزهای مجازی در شبکههای مجازی برخی از صرافیهای سراسر کشور در حالی انجام میشود که سعید مجتهدی، رییس کانون صرافان در گفتگویی فروش بیت کوین و ارزهای مجازی در صرافیها را تکذیب کرده و عنوان کرد که صرافیها مجاز به معامله بیت کوین نیستند و تنها مجاز به خرید و فروش ارز و سکههای بانکی هستند.
صرافیهای محدود با تراکنشهای نجومی
مدیر یکی از صرافیهای تهران در گفتگو با خبرنگار ایبِنا گفت: در حال حاضر فروش بیت کوین در سایتها و به خصوص کانالهای تلگرامی در حال انجام است و مردم نیز از آنها استقبال زیادی میکنند اما بیشتر دنبال کنندگان این فروشندگان صرفا تماشاگر هستند و مردم علاقه دارند تا بیت کوین یا ارزهای مجازی را مانند سایر محصولات از یک محل مورد تایید و فیزیکی تهیه کنند تا در صورت وقوع اتفاقی قابل پیگیری باشد.
وی با اشاره به غیرقانونی بودن معامله بیت کوین در صرافیها گفت: همه صرافان فروشنده ارزهای مجازی که تعدادشان محدود است میدانند که معامله پولهای دیجیتالی ممنوع و غیرقانونی اعلام شده اما با توجه به سود بالای فعالیت و کارمزد برای معاملات در پولهای الکترونیک در عین استقبال بالای مردم باعث شده تا صرافیها نیز وارد عرصه خرید و فروش ارزهای مجازی شوند؛ اعتقاد دارم که تراکنشهای ارزهای مجازی در صرافیها نجومی است.
مدیر این صرافی تاکید کرد: در صورتی خرید و فروش ارزهای مجازی غیر قانونی است، باید معامله ارزهای مجازی علاوه بر صرافیها کشور در سایتها و تلگرام نیز خاتمه پیدا کند.
بلاتکلیفی پولهای دیجیتالی
ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به وضعیت ارزهای مجازی گفت: پولهای دیجیتالی در بلاتکلیفی قانون و رگولاتورها به سر میبرند و نیاز است با هم افزایی و نگاه حقیقتگرا به مسئله پولهای رمزینه دیجیتالی نگاه شود چرا که بیقانونی بهتر از قانون بد در حوزههای نوین است. مرکز ملی فضای مجازی در معاونت اعمال مقررات همواره مقوله پولهای رمزینه را دنبال میکند و امید داریم در آینده با وضع مقررات در این حوزه شاهد بازار شفاف این ارزها باشیم.
فصل جدیدی در تعاملات اقتصادی با ارزهای رمزینه و بلاک چین
امیرحسین دوایی مرکزی، مشاور فناوریهای نوین وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در گفتگو با ایبِنا و با بیان اینکه نظرات در بحث ارزهای رمزینه متفاوت است، اظهارداشت: برای تهدیدات مطرح شده نسبت به پولهای دیجیتالی که باعث نگرانی میشود باید تحقیق انجام داد اما باید این پدیده با آگاهی بررسی شود تا از آسیبها در دورافتادگی از این پدیده جبران صورت گیرد.
وی تاکید کرد: نباید از اهمیت موضوع تکنولوژی بلاک چین و ارزهای رمزینه در موضوعات زیرساختی و اقتصادی غافل شد چرا که بیت کوین اگر فردا یا دو سال دیگر وجود نداشته باشد اما تکنولوژی ارزهای رمزینه و بلاک چین همیشگی هستند و فصل جدیدی از تعاملات اقتصادی همراه با تکنولوژی را رقم زده است. باید با پژوهشهای دقیق و کاربردی با تکنولوژیهای نوین برخورد شود. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به صورت گسترده همکاریهای بین المللی را انجام داده تا از این بستر با همکاری نهادهای ذیربط استفاده شود.
افزایش فروشندگان بدون هویت ارزهای رمزینه در فضای مجازی
سعید دلیریان، مدیر یکی از فروشگاههای آنلاین ارزهای مجازی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا گفت: بازار ارزهای رمزینه در فضایی خاکستری بدون قانون در ایران و بدون هیچگونه واکنشی از سوی رگولاتورها در حال ادامه فعالیت است و به دلیل عدم دخالت دولت در این حوزه و تازه بودن پرونده پولهای دیجیتالی توانسته تا در میان مردم نفوذ کند؛ همین مسئله استقبال و خرید بالای ارزهای مجازی را به دنبال داشته تا جایی که ایرانیها علاوه بر استخراج گسترده پولهای دیجیتالی به عنوان یکی از سرمایه گذاران بزرگ در زمینه ارزهای مجازی به شمار میروند.
وی با اشاره به گستردگی فروشندگان ارزهای مجازی تصریح کرد: هیچ مجوزی برای خرید ارز رمزها در فضای مجازی با وجود صرافیها وجود ندارد و تا به امروز هیچ نهادی حتی پلیس فتا به فروشندگان برای فروش پول دیجیتالی اخطار نداده و این مسائل باعث شده تا تعداد زیادی سایت و کانالهای تلگرامی ایجاد شود که در میان آنها تنها چندین فروشگاه ارزهای رمزینه، به صورت سالم فعالیت میکنند و سایر فروشگاهها پشتوانهای ندارند.
دلیریان با بیان اینکه کلاهبرداری در عرصه ارزهای رمزینه افزایش یافته است، گفت: عدم آگاهی مردم در زمینه خرید پولهای مجازی تعداد زیادی کلاهبرداری توسط سوءاستفاده کنندگان را به دنبال داشته و این روند با توجه به افزایش حجم خرید مردم و افزایش فروشندگان بدون هویت و پشتوانه در فضای مجازی در حال افزایش است.
وی افزود: اختلالات بازار ارزهای خارجی و بازار داخلی سرمایه از اواسط بهمن ماه تا به امروز باعث شد تا بسیاری از مردم سرمایه ریالی یا حتی دلار و یورو خود را اغلب به بیت کوین و برخی نیز به ایتریوم تبدیل و در زمینه پولهای دیجیتالی سرمایه گذاری داشته باشند که نشان از حجم بالای خروج ارز از کشور و سرمایه گذاریهای کلان ایرانیها در ارزهای رمزینه به دلیل اتفاق نظر افکار عمومی در زمینه سودآوری چند هزار دلاری با پول دیجیتالی است؛ این در حالی است که بیت کوین و پولهایی از این دست برای تبادل مالی یا سرمایه گذاری بسیار بلند مدت استفاده میشود. همچنین بر اساس پیش بیینیهای انجام شده سال ۲۰۱۸ سالی با نوسانات محدود و بازار آرام برای ارزهای رمزینه به شمار میرود.
وی تاکید کرد: یک مسئله مهم این است که ایجاد قوانین و مقررات برای پولهای دیجیتالی در زمینه محدود سازی بازار خاکستری معاملات ارزهای رمزینه کارساز نیست و دستور سیستم قضایی است که میتواند فضای معاملات را محدود کند و در غیر اینصورت بازار خاکستری ارزهای رمزینه در فضای مجازی مانند سایر نقاط دنیا ادامه خواهد داشت.
ساماندهی معاملات ارزهای رمزینه در فضای مجازی با قانونگذاری
محمد علی رجبی، جانشین معاون فنی پلیس فتا در گفتگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به رگولاتوری ارزهای مجازی تصریح کرد: ضابط قضایی در حوزه فضای مجازی پلیس فتا است و ضرورت دارد تا برای ارزهای مجازی به عنوان یکی از پدیدههایی که در فضای مجازی کشور در حال رواج هستند رگولاتوری انجام شود تا بازار معاملات در فضای مجازی ساماندهی شود.