واکاوی تاریخچه سه ساله پروژه شبکه ملی IP
گزارش: عبدالله افتاده - سال 1384، با توجه به افزایش استفاده از پهنای باند خارجی و ترافیک زیادی که در بخش دیتای کشور ایجاد شد و نیازهایی که هر روز بر اهمیت آنها افزوده میشود، مدیران وزارت ارتباطات تصمیم به اجرای طرحی بزرگ برای ساماندهی شبکه زیرساخت دیتای کشور گرفتند.
نتیجه بررسیها و مطالعات به این نقطه ختم شد که برای ایجاد زیرساخت مورد نیاز کشور اجرای پروژهای تحت عنوان "پروژه ارتقا و گسترش لایههای Core وEdge شبکه ملی IP"، در دستور کار قرار گیرد. که البته بعد از گذشت سه سال از زمان تصمیم گیری هنوز این پروژه اجرایی نشده است.
مناقصه اجرای این طرح در سالهای گذشته اجرا شد به نحوی که پایلوت اولیه آن هم توسط برخی از شرکتها با هزینههای میلیاردی اجرا شد که آن مناقصه بدون ارایه دلیل مشخصی توسط برگزارکنندگان ابطال شد.
پس از ابطال مناقصه در دور اول بارها و بارها از برگزاری مناقصه در زمانهای مختلف توسط مسوولان ذیربط صحبت به میان آمد که نهایتا پس از مطرح شدن نگرانیهای مختلف شرکت ارتباطات زیرساخت امسال اقدام به برگزاری این مناقصه کرد.
پس از اعلام فراخوان از سوی شرکت زیرساخت نزدیک به 98 سند از سوی شرکتهای خصوصی و شبه دولتی برای بررسی شرایط حضور در این مناقصه خریداری شد که نهایتا بررسیها از سوی شرکتها منجر به ارایه تنها دو پیشنهاد برای این مناقصه شد.
با توجه به گذشت نزدیک به دو ماه از زمان برگزاری مناقصه و اجرا نشدن مرحله پایلوت که طبق اسناد مزایده باید پس از 45 روز کاری اجرا میشد و ابراز برخی از نگرانیها توسط فعالان این حوزه در خصوص بهکارگیری تجهیزات نامناسب برای اجرای این پروژه و تقلب در برگزاری مناقصه، فناوران بدون هیچ گونه جانب داری در این گزارش سعی کرده تنها نظرات فعالان در این عرصه را منتشر کند که در ادامه میخوانید.
لزوم دخالت دستگاههای نظارتی
یکی از مدیران عامل فعال در این حوزه که خواست نامش فاش نشود با ابراز نگرانی از بهکارگیری تجهیزات نامناسب در اجرای این پروژه گفت: متاسفانه با وجود گذشت نزدیک به سه سال از زمان مطرح شدن اجرای این پروژه مناقصه آن در حالی برگزار شده است که بسیاری از شرکتها با وجود توانایی انجام این پروژه به دلیل نامشخص بودن موارد فنی آن از حضور در مناقصه انصراف دادند.
وی افزود: پاکات پیشنهاد این مناقصه 10 دی ماه امسال باز شد و قرار بود براساس اسناد آن 45 روز بعد از بازگشایی پاکات الف و ب مرحله پایلوت آن اجرا شود که هنوز گویا این کار عملیاتی نشده است.
وی تصریح کرد: یکی از مواردی که ما به آن اعتراض داریم برگزاری پایلوت پروژه در محلی است که شرکتها تعیین میکنند نه مناقصه گذار که به عنوان مثال اگر یکی از شرکتها تصمیم به برگزاری پایلوت در خارج کشور داشته باشد احتمال اشتباه در نظارت وجود دارد.
وی با بیان اینکه به دلیل اهمیت بالای پروژه و شفافسازی در مناقصهای که رقم آن بالغ بر یک هزار و 400 میلیون ریال است پیشنهاد میشود مناقصه گذار برای از بین بردن شبهات مطرح شده در این پروژه پایلوت آن را در ایران و با حضور تمامی کارشناسان مطرح در این بخش برگزار کند.
وی گفت: همزمان با ابطال مناقصه اول شرکتهای حاضر در مناقصه نامهای به بالاترین مقام تصمیم گیری این حوزه یعنی وزیرارتباطات ارسال کردند که بیجواب ماند.
وی عنوان کرد: در آخرین نامه ارسالی اعضای کنسرسیوم کوشا به وزیر که در آن تشکیل بزرگترین کنسرسیوم متشکل از شرکتهای خصوصی و دولتی، کوشا (کنسرسیوم واحد شبکههای انتقال)، به صورت رسمی اعلام شده، عنوان شده است که تشکیل کنسرسیوم کوشا متشکل از کلیه شرکت کنندگان در مناقصه در راستای ایجاد فضای بهتر تصمیم گیری مدیران ارشد کشور و تمرکز توانمندیهای مدیریتی، مالی، لجستیک و فنی بخش دولتی و خصوصی جهت اجرای پروژههای ملی و جلوگیری از زیان ناشی از عدمالنفع انجام به موقع پروژه به عنوان زیر ساخت انتقال دادهها در اجرای به موقع و موفق پروژهای ملی دیگر، وابسته به اجرای این پروژه بوده است که حتی با اعلام مواضع شفاف آن زمان باز هم این مناقصه بر زمین ماند.
وی با اشاره به اینکه تنها دو شرکت در مناقصه اخیر زیرساخت حاضر به ارایه پیشنهاد شدهاند گفت: یکی از کنسرسیومها متشکل از شرکت پرورش دادهها و صا ایران پیشنهاد دادهاند از تجهیزات شرکت چینی هووای در این پروژه استفاده خواهند کرد که یکی از نگرانیهای اصلی ما هم برنده شدن این کنسرسیوم است چرا که با توجه به بررسیهای ما شرکت هواوی چین تا کنون در چنین مقیاسی در اجرای پروژههای Core وEdge کارنکرده است.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه این پروژه ملی محسوب میشود بهتر است دستگاههای نظارتی نسبت به برگزاری مناقصه آن حساسیت به خرج داده و دقیقا مراحل اجرای آن را زیرنظر داشته باشند چرا که احتمال تعیین برنده پیش از برگزاری مناقصه بسیار زیاد است.
بررسی دقیق شرایط فنی شرکتها
محمد آریانیان، معاون فناوری شرکت ارتباطات زیرساخت با رد احتمال ضریب خطای بالا در برگزاری این مناقصه گفت: تمامی زوایای مربوط به این پروژه به دقت بررسی شده و جای هیچ گونه نگرانی در این باره وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که به دلیل ارایه تنها دو پیشنهاد در این مناقصه احتمال ابطال آن وجود دارد یا خیر،افزود: با توجه به قوانین شرایط برگزاری مناقصه با دو پیشنهاد هم وجود دارد.
آریانیان در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه یکی از شرکتهای حاضر در مناقصه تنها برای برنده شدن نفر بعدی اقدام به حضور در این مناقصه کرده و دلیل آن هم بی تجربگی کامل این شرکت در اجرای پروژههایی از این دست است،گفت: براساس رزومهای که شرکتها ارایه کردهاند هر دو شرکت داری تجربه کاری در این حوزه هستند که البته نتیجه نهایی مناقصه پس از بررسی کامل تمامی جوانب و اجرای پایلوت پروژه مشخص میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تجهیزات شرکت هواوی در سایر نقاط دنیا در بخش Core وEdge در این مقیاس به کارگرفته شده است یا خیر، گفت: براساس رزومهای که شرکت پیشنهاد دهنده ارایه داده هواوی در برخی از کشورهای
اروپایی در این سطح کار کرده است که البته باید بررسی شود.
وی از بیان نام کشورهایی که تجهیزات هووای در بخش Core وEdge زیرساخت آنها استفاده شده به دلیل محرمانه بودن اسناد ابراز تاسف کرد و گفت: قطعا تمامی جوانب مربوط به این پروژه با دقت بررسی خواهد شد و مطمئنا پس از آن برنده مشخص میشود.
وی در خصوص اینکه چرا زیرساخت محل برگزاری پایلوت پروژه را در اختیار پیشنهاد دهندگان قرار داده است، گفت: تمامی تجهیزات این پروژه براساس تستهایی که ما اعلام کرده ایم انجام خواهد شد و هر کدام از این موارد اگر فراهم نباشد شرکت ملزم است در آزمایشگاههایی که ما تعیین خواهیم کرد پایلوت را اجرا کند.
در این مناقصه باید برنده شویم
احمد بیدآبادی، رییس هیاتمدیره شرکت پرورش دادهها نیز با بیان اینکه برای اجرای پروژه پایلوت مناقصه قبلی که ابطال شد نزدیک به یک میلیارد و 200 میلیون تومان هزینه کرده است، گفت: متاسفانه این مناقصه مشکلات فراوانی برای شرکتهای مختلف به همراه داشته است.
وی افزود: در دور اول برگزاری مناقصه شرکت پرورش دادهها برای اجرای این پروژه تمام وقت و تجربه خود را به کار گرفت تا بتواند در این مناقصه پیروز میدان باشد که در آن زمان این امکان فراهم نشد.
وی با اشاره به اینکه با تمام توان برای اجرای این پروژه وارد کارزار این مناقصه شده ایم افزود: در حال حاضر به دلیل نبود یک زیرساخت واحد که قابلیت جوابگویی به تمام نیازهای شرکتها و موسسات بزرگ را داشته باشد، بسیاری از بانکها، شهرداریها، نیروهای نظامی و انتظامی هر یک به صورت مجزا و جزیرهای اقدام به برگزاری مناقصه و راهاندازی زیرساخت مستقل میکنند.
وی تصریح کرد: از آنجا که یک RFB یکسان و مدون برای این شبکهها دیده نشده است، به احتمال زیاد برای راهاندازی دولت الکترونیکی و اتصال تمامی دستگاهها با هم که حتما باید از یک شاه راه اطلاعاتی به هم متصل شوند با مشکلات فراوانی به دلیل منطبق نبودن شبکهها روبرو خواهیم شد.
بیدآبادی تصریح کرد: از آنجا که ایجاد شبکههای ارتباطی بر عهده شرکت مخابرات است باید هر چه سریعتر پاسخگویی به نیازهای ارتباطی دستگاههای خصوصی و دولتی شبکه زیرساخت کشور توسعه یابد و این چند سال هم که این پروژه تا کنون اجرایی نشده است زیانهای میلیاردی به توسعه کشور وارد شده است.
رییس هیاتمدیره شرکت پرورش دادهها با بیان اینکه نزدیک به دو ماه از زمان برگزاری مناقصه میگذرد گفت:در حال حاضر کنسرسیوم ما در حال فراهم کردن تجهیزات مورد نیاز برای اجرای پایلوت این پروژه است و پیشبینی میکنیم به زودی نتایج آن هم مشخص شود.
هیچ اختلافی با صاایران نداریم
وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود در حالی که شرکت پرورش دادهها و صا ایران به دلیل مشکلات به وجود آمده در مناقصه بیلینگ شرکت ارتباطات سیار اختلافات بسیاری با هم دارند، چه شده است که این دو شرکت با هم اقدام به ارایه پیشنهاد به شرکت زیرساخت در این مناقصه کرده اند، گفت: یکی از اصول اصلی تجارت بررسی موقعیت زمانی و کسب سود براساس شرایط موجود است.
وی افزود: مشکلات گذشته را کتمان نمیکنیم، اما یک شرکت خصوصی برای ادامه بقای خود باید از هر فرصتی استفاده کند و در اجرای این پروژه هم با مدیران شرکت صا ایران تفاهم کامل داریم.
بیدآبادی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه به اعتقاد کارشناسان برای توسعه لایههای Core وEdge به خصوص super core تنها تجهیزات سیسکو جوابگوی نیازهای شبکه زیرساخت است و شرکت پرورش دادهها نیز در مناقصه قبلی تجهیزات سیسکو را به مناقصه گذار پیشنهاد داده بود حال چگونه شده که به همراه شرکت صا ایران استفاده از تجهیزات شرکت چینی هواوی را در این مناقصه به شرکت زیرساخت پیشنهاد داده اید گفت: در اینکه تجهیزات سیسکو نسبت به سایر تجهیزات از کارایی و کیفیت بالاتری برخوردار است هیچ گونه شکی وجود ندارد.
وی افزود: اینکه در زمان حاضر ما استفاده از تجهیزات شرکت هواوی چین را برای اجرای این پروژه پیشنهاد داده ایم به دلیل در دسترس بودن تمامی نیازهای سخت افزاری و نرمافزاری تجهیزات چینی است و از آنجا که استفاده از تجهیزات سیسکو به دلایل خاص کشور به راحتی امکان پذیر نیست و مشکلات فراوانی را به دنبال دارد با توجه به کیفیت رقابتی تجهیزات چینی تصمیم به استفاده از این تجهیزات در اجرای این مناقصه گرفتیم.
وی در خصوص تجربههای کاری شرکت پرورش دادهها در حوزه Core وEdge گفت: نزدیک به 8 سال در زمینه Core تجربه داریم و 80 در صد لایههای access و Core کشور توسط این شرکت ایجاد شده است.
وی در خصوص استفاده از تجهیزات شرکت هووای در سایر نقاط دنیا و ایران گفت: تجهیزات این شرکت در خود چین و برخی از کشورهای اروپایی نیز استفاده شده و از کیفیت خوبی هم برخوردار بوده است.
وی عنوان کرد: تجهیزات این شرکت در شبکه Core وEdge شرکتهای ایرانسل و ارتباطات سیار هم به کارگرفته شده و تاکنون هم مشکل خاصی گزارش نشده است.
مدعیان در دور پیش با ZTE وارد شدند
رییس هیاتمدیره شرکت پرورش دادهها در پاسخ به کسانی که امروز استفاده از تجهیزات شرکت چینی هووای را زیر سوال میبرند،گفت: همین آقایان در مناقصه قبلی استفاده از تجهیزات شرکت ZTE چین را پیشنهاد کرده بودند در حالی که این شرکت به هیچ وجه در زمینه Core وEdge کارنکرده است.
وی با بیان اینکه برای حفظ منافع ملی کشور باید از تنگ نظریها دست برداریم افزود: متاسفانه برخی از شرکتها که از شرکت در این مناقصه بازماندهاند در حال حاضر اقدام به مشوش کردن فضا دارند و با طرح مسایل واهی سعی دارند این مناقصه را برای چندمین بار با مشکل مواجه کنند.
وی تصریح کرد: اگر آقایان به فکر منافع ملی کشور هستند ما حاضریم در حضور کارشناسان خبره با آنها به مناظره بنشینیم و طرفین دلایل خود را مبنی بر استفاده از بهترین تجهیزات با شرایط فعلی کشور به بحث بگذارند.
وی یکی دیگر از دلایل استفاده از تجهیزات شرکت هووای را در این مناقصه همکاری طرف چینی عنوان کرد و گفت: طرف چینی حاضر شده نزدیک به 5 میلیارد تومان از تجهیزات خود را برای اجرای پایلوت این مناقصه به ایران بیاورد حال اینکه سیسکو حاضر به هزینه کردن این رقم برای اجرای پایلوت مناقصه نیست.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به ارایه تنها دو پیشنهاد از سوی شرکتهای خصوصی برای این مناقصه که یکی از طرف "صا ایران و پرورش دادهها با تجهیزات چینی شرکت هواوی" و "شرکت تکفام با تجهیزات سیسکو" در این مناقصه ارایه شده و از آنجا که شرکت تکفام در بسیاری از پروژههای مخابراتی با شرکت هووای همکار است، حضور آن در این مناقصه به دلیل به حد نصاب رسیدن شرکتها و برگزار شدن مناقصه و نهایتا برنده شدن شرکتهای صا ایران و پرورش دادهها است گفت: به هیچ وجه این موضوع صحت ندارد و تمامی موضوعات مطرح شده از این دست تنها تنگ نظری است.
سیسکو تنها راه حل شبکه زیرساخت
خواجه پیری، مدیرعامل شرکت تکفام نیز با تکذیب این موضوع که به هیچ وجه برای برنده کردن" هووای، صا ایران و پرورش دادهها" وارد این مناقصه نشده است میگوید: این بی انصافی است که برخی از افراد به همین راحتی اظهار نظر میکنند.
وی افزود: برای ورود به این مناقصه ضمانت نامههای سنگینی را در اختیار شرکت زیرساخت گذاشته ایم و اینکه چنین ریسکی را آن هم برای برنده کردن رقیب بپذیریم به هیچ عنوان منطقی نیست.
وی در خصوص دلایل استفاده از تجهیزات سیسکو در این پروژه با توجه به مشکلات زیاد تهیه این تجهیزات گفت: به اعتقاد ما به غیر از تجهیزات سیسکو هیچکدام از تجهیزات دیگر قابلیت جوابگویی به نیازهای ما را ندارد.
وی در خصوص ارایه پیشنهاد تنها رقیب خود در این مناقصه که استفاده از تجهیزات چینی را پیشنهاد داده است، تصریح کرد: شاید تجهیزات هواوی در لایههای Core وEdge قابل استفاده باشد اما به هیچ وجه قابلیت بهکارگیری در لایه super core را ندارد.
خواجه پیری در پاسخ به این سوال که چرا با وجود فروش نزدیک به 98 سند برای این مناقصه تنها دو شرکت اقدام به ارایه پیشنهاد کردند، گفت: از آنجا که تعرفه تجهیزات شبکه در شروع نیمه دوم سال افزایش یافت بسیاری از شرکتها به این دلیل حاضر به شرکت در این مناقصه نشدند.
وی افزود: برخی دیگر از شرکتها هم به دلیل هزینه سنگین مالی و پیچیده بودن اجرای این مناقصه از حضور در آن منصرف شدند.
فرصتی که هرگز داده نشد
مدیران جمعی از شرکتهایی که براساس تجربه مایل بودند با آگاهی کامل در مناقصه MPLS شرکت کرده و پیشنهادات شفاف و عملی به مناقصهگذار ارایه دهند، در نامهای به مدیرعامل شرکت ارتباطات زیر ساخت – که رونوشت آن برای وزیر ارتباطات هم ارسال شد – خواستار تمدید مهلت مناقصه و رفع ابهامات فنی آن شدند که البته این درخواست هرگز جدی گرفته نشد. متن این نامه را که در صورت توجه به آن شاید میتوانست گرهگشای بسیاری از خطاهای بعدی باشد، بخوانید.
1- نظر به گستردگی مناقصه، همانگونه که مستحضر میباشید، در اختیار داشتن یک سند متقن که براساس آن بتوان پیشنهاد نهایی را تنظیم و ارایه نمود بسیار مهم و اساسی میباشد. حجم بالای اصلاحیهها و الحاقیههای ارسالی در طول برگزاری مناقصه و وجود تناقضاتی چند در اصلاحات ارسالی که خصوصا مبنای آنان در RFP اولیه مناقصه نیز وجود نداشته است، باعث گردید تا نتوان به سهولت سند نهایی مبنایی مناقصه را تشخیص داد.
از سوی دیگر مستنداتی به عنوان اسناد مناقصه و اصلاحات ارسال گردید که بر روی سربرگ رسمی آن شرکت محترم نبوده و بعضی به صورت مستقیم از طریق مشاور محترم ارسال شده و بعضی نیز اساسا فاقد سربرگ به انحا مختلف تحویل پیشنهاددهندگان گردیده است. از همه مهمتر اغلب، پاسخ به ابهامات، مرجوع به مذاکرات شفاهی در جلسات نهایی نمودن LOM گردیده است که مشخص است با توجه به سند رسمی RFP و اصلاحات، مذاکرات شفاهی چندان مبنای قانونی نداشته و نمیتوان براساس آن در پروژهای به این حجم اقدام نموده و پاکت قیمت ارایه داد.
2- اگر درخواست مناقصه را به دو بخش کلی تجهیزات و سرویسهای درخواستی تقسیمبندی نماییم، تعیین تجهیزات به علت وجود پارامترهای قابل اندازهگیری دقیقتر، چالشهای کمتری وجود داشته و ارایه پیشنهاد قابل اتکاتر بوده است. اگر چه در این بخش نیز سوالاتی ماهوی در مقایسه بین تجهیزات در کلاسهای مختلف و تطابق پیشنهادات با درخواستهای موجود در RFP، همیشه وجود داشته است، اما به هر حال پیشنهاد دهندگان میتوانستند با ابهام کمتری نسبت به ارایه پیشنهاد اقدام نمایند.
این مطلب در بخش سرویسهای مورد نظر پروژه کاملا متفاوت بوده و نیاز است تا به جزییات مورد نظر از طرف کارفرما به صورت روشن و متقن پرداخته شود. این در حالی است که بیشترین اختلافات و تناقضات نیز در توضیحات درخواست کارفرما در طرحها و سرویسها بوده و از سوی دیگر کمترین اطلاعات یکسانسازی شده در RFP و اصلاحات آن وجود دارد.
مهمترین موارد در این خصوص را میتوان در بخشهای مدیریت شبکه، امنیت شبکه و مدیریت امنیت شبکه مشاهده نمود. اختلافات در بخش لیسانسهای درخواستی تجهیزات و سرویسهای قابل مدیریت در زمان نهایی نمودن قیمت در مواردی حتی اختلافاتی چندین برابری را در پیشنهادات ایجاد مینمود که مبرهن است با توجه به کلید در دست بودن پروژه، ریسک ارایه پیشنهاد منطقی به نظر نمیرسید.
در بخش امنیت شبکه و مدیریت آن نیز، در اسناد RFP در حد چند بند کلی با ایجاد تعهد برای پیشنهاد دهنده در ارایه یکسری استانداردهای کلی بسنده گردیده است. اهمیت ایجاد یک بستر امن مدیریت پذیر، خصوصا برای شبکه موردنظر مناقصه که به عنوان ستون فقرات شبکه اطلاعاتی کشور و هاب منطقه میباشد، بر هیچکس پوشیده نبوده و باید توسط متخصصان مجرب تعیین سطح گردیده و بدون آنکه ابهاماتی در آن باقی بماند پیادهسازی و بهرهبرداری گردد.
جزییات این امر در مذاکرات اندکی که با کارشناسان محترم آن شرکت صورت پذیرفت به اطلاع رسانیده شد و نمیتوان در این مجال اندک آن را تشریح نمود اما شاید این نکته کفایت نماید که با توجه به قیمت تجهیزات در این بخش که در هر سایت مبلغ قابل توجهی برآورد میگردد، تعیین هدفمندی تعدادی تجهیزات به عنوان حداقلی، به چه مقدار حایز اهمیت میباشد براساس مقیاس تعدادی و حجم تراکنشهای مدیریتی امنیت نیز، برآورد بخش مدیریت امنیت شبکه هم دارای اختلافات فراوانی بوده است. در این بخش نیز تاکید کارشناسان محترم بر مذاکرات جلسات بوده است که بدیهی است به عنوان اسناد قابل اتکا در پیشنهاد نخواهد بود.
3 – شاید پر اهمیتترین بخش شبکه از لحاظ زیرساختهای امنیتی دو بخش LI و سیستم مدیریت ترافیک است که تعیین آن خصوصا با توجه به نظارتی بودن توسط سازمانهای ذیربط خارج از شرکت مناقصهگذار باید به صورت دقیق تعیین و توسط پیشنهاد دهنده ارایه و توسط برنده مناقصه تحویل و پیادهسازی گردد. در مورد سیستم مدیریت ترافیک نکته حایز اهمیت آن است که اسناد اولیه آنکه البته بسیار کلی و تا حدودی غیر ارجاعی میباشد در تاریخ 6/9/87 و کمتر از یک ماه از زمان نهاییسازی اسناد به شرکتهای پیشنهاد دهنده ابلاغ گردیده است که بدیهی است با توجه به تعداد شرکتها و اهمیت موضوع، این زمان بسیار اندک بوده و نگرانی آن میرود که دیگر پیشنهاددهندگان نیز اطلاعات کاملی در این بخش نداشته و پیشنهادات کامل ارایه نگردیده باشد.
4 – نکته دیگری که در یک ماهه اخیر درخواست گردیده است فهرستی از طرحهای کلان شبکه بوده است که ارایه آن نیاز به اطلاعات دقیق شبکه داشته و از سوی دیگر در واقع این بخش با توجه به کلید در دست بودن پروژه در زمان اجرای پروژه اجباری و الزامی است و در آن زمان با داشتن اطلاعات دقیق شبکه قابل ارایه خواهد بود. ارایه طرحهای فوق در زمان نهاییسازی پیشنهاد، با توجه به کامل نبودن اطلاعات پیشنهاد دهندگان میتوان موجبات به بیراهه رفتن پیشنهاد دهنده و ارایه طرحهای نقاص گردد.
5 – در انتها متذکر میگردد که با توجه به نامشخص بودن تعرفه گمرکی و اختلاف تعرفه قبلی (به مبلغ 4 درصد) به مبلغ احتمالی (50 درصد) تاثیرات بسیار زیادی در قیمت داشته و نیاز است تا براساس تعرفه نهایی شده قیمت پیشنهاد تعیین و ارایه شود.
در انتها ضمن تشکر مجدد از توجه آن مقام عالی امیدواریم که برنده مناقصه بتواند بدون ابهام نسبت به تحویل و پیادهسازی شبکه اقدام نموده و چالشهایی که در زمان نهاییسازی پیشنهاد غیر قابل انکار بوده است تاثیر در اجرای پروژه اصلی نداشته باشد. البته راه برون رفت از این وضعیت تمدید مناقصه و رفع ابهامات فوقالذکر میباشد که منوط بر امر عالی است
منبع : فناوران
- ۸۷/۱۲/۰۳